Άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής

Επίσημη πρώτη για την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΒουλήςΑπορρίφθηκε το αίτημα του ίδιου του πρώην υπουργού να συσταθεί προανακριτική επιτροπήΑποχώρησε διαμαρτυρόμενος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος«Το είχαν αποφασίσει πριν καν συνεδριάσει η Επιτροπή» καταγγέλλει ο Πολάκης

Επίσημη πρώτη για την Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, με το «μενού» της νέας κυβέρνησης να αποτυπώνει ξεκάθαρα τις διαθέσεις, αφού αποφασίστηκε η άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη

Υπέρ της άρσης της ασυλίας του κ. Πολάκη

τάχθηκαν οκτώ εκ των έντεκα βουλευτών που συγκροτούν την Επιτροπή (οι έξι βουλευτές της ΝΔ, ένας του Κινήματος Αλλαγής και ένας της Ελληνικής Λύσης), δύο βουλευτές ψήφισαν «όχι» (ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25), ενώ αποχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Κάτι τέτοιο έγινε όταν απορρίφθηκε το αίτημα του Π. Πολάκη να συσταθεί προανακριτική επιτροπή. Επίσης ο Δ. Τζανακόπουλος έθεσε ζήτημα τήρησης των προθεσμιών του κανονισμού που προβλέπουν τριήμερη προθεσμία.

Την οριστική απόφαση θα λάβει, μέσω ψηφοφορίας, η Ολομέλεια της Βουλής.

Πρόκειται για δύο υποθέσεις που αφορούν η μία σε μήνυση του πρώην επικεφαλής των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή, και η δεύτερη σε εκείνη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, για την υποκλοπή της τηλεφωνικής συνομιλίας τους.

Πολάκης: Σιγά μη φοβηθώ

Η αντίδραση του πρώην αναπληρωτή υπουργού ήρθε μέσω Facebook, όπου κατήγγειλε πως η απόφαση για ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για τις 31 Ιουλίου, είχε παρθεί πριν καν συνεδριάσει η Επιτροπή.

«Πολιτικός ρεβανσισμός-πολιτική δειλία-προαποφασισμένη και οργανωμένη διαδικασία» έγραψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας ραντεβού στην Ολομέλεια, όπου όπως είπε, θα ακουστούν όλα.

Τασούλας: Καμία υποψία ότι η Βουλή προστατεύει κάποιο μέλος της

«Η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να έχει τις απόψεις της και η συμπολίτευση έχει δικαίωμα να κρίνει αν θα απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. Εγώ έχω υποχρέωση να προστατεύσω τη Βουλή από οποιαδήποτε, έστω και παραμικρή, υποψία ότι αδρανεί ή αμελεί προκειμένου να “προστατεύσει” κάποιο μέλος της από την αξίωση πολίτη για δικαστική προστασία. Η Βουλή τηρεί όλες τις προθεσμίες και δεν είναι διατεθειμένη να δώσει λαβή για άδικα σχόλια και για μεροληπτική συμπεριφορά».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ερωτηθείς από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες σχετικώς με τις αντιρρήσεις που εκφράζει η αξιωματική αντιπολίτευση για την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Δημήτρη Τζανακόπουλου, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ζήτησε να προχωρήσουν και οι δύο υποθέσεις με βάση το άρθρο του Συντάγματος περί ευθύνης των υπουργών, με το σκεπτικό ότι τα εν λόγω αδικήματα για τα οποία εγκαλείται ο κ. Πολάκης αναφέρονται στο διάστημα κατά το οποίο ασκούσε υπουργικά καθήκοντα.

Η πλειοψηφία της Επιτροπής απέρριψε το αίτημα με το αιτιολογικό ότι το αίτημα της εισαγγελικής αρχής, όπως αυτό διαβιβάστηκε στη Βουλή, αφορά στην εφαρμογή του άρθρου περί άρσης ασυλίας του ως βουλευτή.

Ερωτηθείς σχετικά και ο πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε ότι «το σωστό είναι να ακολουθούμε ως Βουλή αυτό το οποίο ζητεί η εισαγγελική αρχή», υπενθυμίζοντας ότι ο εισαγγελέας στο διαβιβαστικό του για τις υποθέσεις Πολάκη δεν αναφέρεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, αλλά στο άρθρο 62 το οποίο αφορά στην άρση ασυλίας βουλευτή.

«Μετέτρεψαν το κακούργημα σε πλημμέλημα»

«Οι υποθέσεις που έρχονται στη Βουλή κρίνονται με βάση τα εισαγγελικά αιτήματα. Και το αίτημα του εισαγγελέα ήταν με το άρθρο του Κανονισμού για τη βουλευτική ασυλία», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Θάνος Πλεύρης, στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Επισήμανε ακόμα την παράμετρο που σχετίζεται με τις αλλαγές που επήλθαν στον Ποινικό Κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες το κακούργημα της παράνομης τηλεφωνικής καταγραφής έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα. «Το προκλητικό στην υπόθεση είναι ότι ο κ. Πολάκης διωκόταν για κακούργημα με το άρθρο 370Α του Ποινικού Κώδικα και τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές το έκαναν πλημμέλημα για να μη λογοδοτήσει γι’ αυτά που έχει κάνει», είπε ο κ. Πλεύρης.

«Τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται πολιτικά και με πολιτικά μέσα»

Εκ μέρους του ΚΚΕ, αιτιολογώντας την αρνητική τοποθέτησή του για άρση της ασυλίας του κ. Πολάκη, ο Γιώργος Λαμπρούλης έθεσε ζήτημα κινδύνου ανακύκλωσης θεμάτων που είχαν αναδειχθεί την προηγούμενη περίοδο στο πλαίσιο «μιας απαράδεκτης αντιπαράθεσης που συσκότιζε την ουσία των προβλημάτων, πράγμα που σημαίνει τη συνέχιση ενός φαύλου κύκλου ο οποίος είχε -όπως γνωρίζουμε- έντονα στοιχεία αποπροσανατολισμού του λαού».

«Ανεξάρτητα από την κριτική που έχει ασκήσει το ΚΚΕ στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη και στον ΣΥΡΙΖΑ για τοποθετήσεις και πρακτικές που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, η γνώμη του ΚΚΕ είναι ότι τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται πολιτικά και με πολιτικά μέσα και να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος ανούσιων αντιπαραθέσεων και αποπροσανατολισμού», δήλωσε ο κ. Λαμπρούλης.

Η βουλευτής του ΜεΡΑ25 στην Επιτροπή εκφράστηκε, επίσης, αρνητικά για άρση της ασυλίας του κ. Πολάκη, εκτιμώντας ότι η υπόθεση πρέπει να κριθεί με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Keywords
Τυχαία Θέματα