Μπαράζ επαφών Τσίπρα για το Σκοπιανό – Ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών για το ΣκοπιανόΑντιρρήσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευης για την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν»Απορρίπτει το ΚΚΕ όνομα με τον όρο ΊλιντενΑρνητική για την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» η ΓεννηματάΕπιφυλακτικός ο Σταύρος ΘεοδωράκηςΤι ειπώθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Μητσοτάκη

Μπαράζ επαφών για το Σκοπιανό είχε σήμερα ο έλληνα πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας

μετά το νέο όνομα που έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.

Αφού πραγματοποιήσε τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης την Παρασκευή, το πρωί του Σαββάτου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων.

Απορρίπτει το ΚΚΕ όνομα με τον όρο Ίλιντεν

Μετα τον τετ α τετ με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε το μπαράζ επαφών του για το Σκοπιανό, πραγματοποιώντας τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κουτσούμπας ξεκαθάρισε στον Αλέξη Τσίπρα πως το Κομουνιστικό Κόμμα απορρίπτει το όνομα στο οποίο περιλαμβάνεται ο όρος Ίλιντεν καθώς όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές «ακόμη κι αν είχαν λυθεί όλα τα ζητήματα και υπήρχε συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια, η συγκεκριμένη ονομασία αποτελεί εθνοτικό και όχι γεωγραφικό προσδιορισμό κάτι το οποίο αποτελεί και βασική προϋπόθεση για την αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων».

Αρνητική για την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» η Γεννηματά

Με τη σειρά της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απάντησε στον κ. Τσίπρα ότι είναι απολύτως αρνητική με αυτή την ονομασία. «Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, αναθεώρηση του συντάγματος και ονομασία erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Επιφυλακτικός ο Σταύρος Θεοδωράκης

Ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης, στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, σημείωσε τις επιφυλάξεις του για το νέο όνομα που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, επισήμανε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση. «Περιμένουμε την τελική συμφωνία», ανέφερε ακόμη, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να συνεδριάσουν τα όργανα του Κινήματος Αλλαγής για την επίσημη τοποθέτηση.

Τι ειπώθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Μητσοτάκη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με σχετικά ανακοίνωση της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως με τον Ζόραν Ζάεφ συζητά το όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”.

«Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας “μακεδονικού” έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο», σχολιάζει η ΝΔ και τονίζει: «Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας, όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα