Μποϊκοτάζ στα ρομπότ δολοφόνους – Όταν η τεχνητή νοημοσύνη… πάει πόλεμο

Σε μποϊκοτάζ εναντίον ενός κορυφαίου τεχνολογικού πανεπιστημίου της Νότιας Κορέας προχωρούν 60 επιστήμονες από 30 χώρες, μετά τη συνεργασία του με μια νοτιοκορεατική αμυντική εταιρεία για την ανάπτυξη αυτόνομων οπλικών συστημάτων.

Παράλληλα, χιλιάδες εργαζόμενοι της Google, μεταξύ των οποίων δεκάδες κορυφαίοι μηχανικοί της, υπέγραψαν μια άλλη επιστολή ενάντια στη συμμετοχή

της εταιρείας σε πρόγραμμα του αμερικανικού Πενταγώνου, το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και μπορεί να αξιοποιηθεί για να κάνει ακόμη πιο ακριβή τα από αέρος πλήγματα των drones κατά επίγειων στόχων (που συχνά είναι άνθρωποι).

Ποιος είναι ο στόχος της συνεργασίας του Πανεπιστημίου και της εταιρείας κατασκευής όπλων

Η συνεργασία του Προωθημένου Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κορέας (KAIST) με την εταιρεία αμυντικού εξοπλισμού Hanwha Systems, που κατασκευάζει οπλικά συστήματα, στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη «έξυπνων» και αυτόνομων συστημάτων διοίκησης και λήψης αποφάσεων, αλγορίθμων για μη επανδρωμένα υποθαλάσσια σκάφη, συστημάτων ανίχνευσης και αναγνώρισης κ.α.

Οι 59 ακαδημαϊκοί και άλλοι ειδικοί, με επικεφαλής τον Τόμπι Γουόλς του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, δήλωσαν ότι αρνούνται να συνεργασθούν με το KAIST, να το επισκεφθούν ή να φιλοξενήσουν επισκέπτες από αυτό, προβάλλοντας τους φόβους τους ότι επιταχύνεται η κούρσα για την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων με τη δική τους νοημοσύνη. Όπως αναφέρουν, «υπάρχουν πολλά σπουδαία πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς με την τεχνητή νοημοσύνη για να σώσει ζωές», αλλά όχι αναπτύσσοντας αυτόνομα όπλα.

Περισσότερες από 20 χώρες έχουν ζητήσει να υπάρξει καθολική απαγόρευση των ρομπότ που μπορούν να σκοτώνουν, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για την ικανότητα των φονικών ρομπότ να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις την κρίσιμη στιγμή, να δρουν με πραγματική ακρίβεια και να διακρίνουν πάντα τον φίλο από τον εχθρό.

Ο πρόεδρος του KAIST Σουνγκ-Τσουλ Σιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τη «Guardian», εξέφρασε τη λύπη του για το μποϊκοτάζ και διαβεβαίωσε ότι «το KAIST δεν έχει καμία πρόθεση να εμπλακεί στην ανάπτυξη θανατηφόρων αυτόνομων όπλων και φονικών ρομπότ».

Μετά από αυτή τη δήλωση, παραμένει ασαφές κατά πόσο το μποϊκοτάζ θα συνεχισθεί. Όπως πάντως είπε ο Γουόλς, δεν είναι σαφές με ποιον τρόπο π.χ. θα υπάρξει ουσιαστικός ανθρώπινος έλεγχος σε ένα μη επανδρωμένο αυτόνομο υποβρύχιο που βρίσκεται βαθιά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και δεν μπορεί να επικοινωνήσει με κάποιο κέντρο ελέγχου. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε σε ένα μηχάνημα την απόφαση για το ποιός θα ζήσει και ποιός θα πεθάνει», είπε.

Η νοτιοκορεατική Dodaam Systems ήδη κατασκευάζει ένα πλήρως αυτόνομο αλλά στατικό ρομπότ μάχης, που μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση έως τριών χιλιομέτρων. Ήδη έχει αγορασθεί, μεταξύ άλλων, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, ενώ έχει δοκιμασθεί και στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, αλλά η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι χρειάζεται πρώτα ένας άνθρωπος να δώσει έγκριση για να εξαπολύσει το σύστημα φονικές επιθέσεις.

Τι ισχύει στην περίπτωση της Google

Στην περίπτωση της Google, η επιστολή που κυκλοφορεί από γραφείο σε γραφείο έχει συγκεντρώσει ήδη περισσότερες από 3.100 υπογραφές εργαζομένων της, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

H διαμαρτυρία αφορά τη συμμετοχή της εταιρείας στο στρατιωτικό πρόγραμμα Maven, που άρχισε το 2017 και έχει ως στόχο να βελτιώσει -με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης- την ανάλυση και ερμηνεία των εικόνων των drones.

Η Google και το Πεντάγωνο αρνούνται ότι αυτό γίνεται για να επιλέγεται πιο εύκολα ένας ανθρώπινος στόχος από αέρος και για να αποφεύγεται η παράπλευρη απώλεια του λάθος θύματος. Οι εργαζόμενοι αντιτείνουν ότι η Google ρισκάρει να «τσουβαλιασθεί» μαζί με τις παραδοσιακές αμυντικές εταιρείες όπως η Raytheon και η General Dynamics.

Αλλά καθώς άλλες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως η Amazon και η Microsoft έχουν ήδη ανοίξει παρτίδες με το Πεντάγωνο, η διοίκηση της Google δύσκολα θα θελήσει να μείνει έξω από το κερδοφόρο παιγνίδι των αμυντικών προμηθειών.

(AΠΕ-ΜΠΕ, Guardian)

Keywords
Τυχαία Θέματα