Χαρδαλιάς από Κρανίδι: Πήραμε 177 δείγματα, μείνετε σπίτι, όλα θα πάνε καλά (video)

Μήνυμα για ψυχραιμία και νηφαλιότητα, ζητώντας από όλους να τηρήσουν με ευλάβεια τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή «όλα είναι υπό έλεγχο», έστειλε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, από το Κρανίδι, μετά τη νέα σύσκεψη στο δημαρχείο την Τετάρτη (22/04) για την κατάσταση στην περιοχή, μετά τον εντοπισμό 150 κρουσμάτων θετικά στον κορονοϊό στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας», που λειτουργεί ως δομή φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή.

«Νομίζω

ότι όλα θα πάνε καλά. Κάναμε σκληρή δουλειά με την ιχνηλάτηση όλο το βράδυ. Φεύγουμε με 177 δείγματα που αφορούν σε επαφές δυνητικές είτε high είτε low risk. Θα είναι καλό όλοι οι κάτοικοι της περιοχής και ειδικά οι ηλικιωμένοι να μείνουν στα σπίτια τους για να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα. Εφόσον τηρηθούν τα μέτρα θα επιστρέψει η κανονικότητα σ’ αυτή την όμορφη περιοχή. Όπως είπα, έγιναν από την Τρίτη 177 ιχνλατήσεις κατοίκων και περιμένουμε τα αποτελέσματα», υπογράμμισε εκτός των άλλων ο κ. Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τα λόγια των ειδικών η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και φαίνεται να μην έχει υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα. Οι κάτοικοι της Ερμιονίδας ακολουθούν, άλλωστε, με ευλάβεια όλα τα μέτρα (και τα τωρινά που είναι πιο αυξημένα) που έχουν παρθεί για τη μη εξάπλωση του ιού, περιμένοντας τα αποτελέσματα από τις ιχνηλατήσεις.

Οι Αρχές έχουν μεριμνήσει, ώστε και στη δομή, που είναι κοντά στο Πόρτο Χέλι και «στεγανοποιημένη» να παρέχονται στους πρόσφυγες ότι χρειάζονται από υλικά, τρόφιμα, αλλά και ιατρικά. Γι’ αυτό τον λόγο μετέβη στην περιοχή και ο στρατός, ενώ ενισχύθηκε και το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου.

Επί ποδός είναι και μονάδες του ΕΚΑΒ επί 24ωρου βάσεως, ώστε εάν χρειαστεί κάποιος νε μεταφερθεί σε νοσοκομείο (αρχικά σε Νάυπλιο ή Άργος) αυτό να γίνει άμεσα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς βρέθηκε και το πρωί της Τετάρτης (22/04) έξω από το ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι πρόσφυγες και μιλάει με όλους τους παράγοντες της Ερμιονίδας προκειμένου να συντονίσει τα επόμενα βήματα και να διαφυλαχθεί ότι η Δομή θα παραμείνει «στεγανοποιημένη» ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού στην περιοχή.

Οι έλεγχοι είναι σαρωτικοί στην περιοχή του δήμου Ερμιονίδας και ειδικά των περιοχών στο Κρανίδι και στο Πόρτο Χέλι, μετά την ανακοίνωση των μέτρων την Τρίτη (21/04), όταν έγινε γνωστό ότι βρέθηκαν 150 κρούσματα (σχεδόν όλοι χωρίς συμπτώματα) στην κλειστή δομή προσφύγων που στεγάζεται στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας».

VIDEO: Migrants, who have been quarantined in a Greek hotel after a COVID-19 outbreak, rush to get aid supplies pic.twitter.com/rutuN1UTOV

AFP news agency (@AFP) April 22, 2020


Υπενθυμίζεται ότι τεστ έγιναν σε εργαζομένους σε τράπεζες, καταστήματα και σε delivery, σε αστυνομικούς, γιατρούς, αγρότες, κτηνοτρόφους, που είχαν έρθει σε επαφή με μετανάστες.

Και τα 150 θετικά κρούσματα κορονοϊού στην κλειστή δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι είναι ασυμπτωματικά, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Πρόκειται για 148 φιλοξενούμενους, μία εργαζομένη και ένα στέλεχος της δομής, η οποία από τη Μεγάλη Πέμπτη (16/04), η δομή τέθηκε σε καραντίνα ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα. 

Τι είχε ζητήσει ο δήμαρχος

Σημειώνεται ότι, όπως είπε και ο δήμαρχος Ερμιονίδας, Γιάννης Γεωργόπουλος, η συγκεκριμένη δομή δεν ήταν κλειστή πριν από τη Μεγάλη Πέμπτη (16/04). Όταν μπήκαν οι περιορισμοί στη χώρα λόγω του κορονοϊού, μετανάστες έβγαιναν εκτός κατά ομάδες και πήγαιναν σε διάφορες υπηρεσίες ή σε καταστήματα για να εξυπηρετηθούν. Γι’ αυτό τον λόγο και ο δήμαρχος είχε απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να παρθούν πιο αυστηρά μέτρα. Αναφέροντας, ακόμα, ότι χρειάζονταν ενισχύσεις το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, αλλά και το αστυνομικό τμήμα.

Στο Κρανίδι βρέθηκε ξανά από την Τρίτη (21/04) ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, καθώς και τον γενικό γραμματέα υποδοχής αιτούντων άσυλο, Μάνο Λογοθέτη. Στη νέα σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο δήμαρχος Γιάννης Γεωργόπουλος, εκπρόσωποι από την Περιφέρεια, αλλά και ο βουλευτής Αργολίδος, Γιάννης Ανδριανός.

Πώς βρέθηκαν θετικοί του κορονοϊού στην περιοχή

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε το πρωί της Τετάρτης (22/04) η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου «Γαλαξίας» στην Ερμιονίδα.

Σύμφωνα με την κυρία Τορτοπίδου, το χρονικό της επιδημίας στην περιοχή ξεκίνησε στις 6 Μαρτίου, όταν βρέθηκε θετικό το πρώτο κρούσμα. Τότε είχε βρεθεί θετικός στον ιό ένα άνδρας, που είχε έρθει με τη γυναίκα του από το εξωτερικό και την Αμερική. Δε φάνηκε, ωστόσο, να επεκτάθηκε περαιτέρω. Στο ξενοδοχείο ο ιός φέρεται να μεταδόθηκε από μία υπάλληλο (αλλοδαπή καθαρίστρια), η οποία σταμάτησε την εργασία της στις 9 Απριλίου για λόγους υγείας, βρέθηκε ότι είναι θετική και έτσι το ξενοδοχείο μπήκε σε καραντίνα από τη Μεγάλη Πέμπτη (16/04). Αυτή λέγεται ότι μπορεί να είχε έρθει σε επαφή με το παραπάνω ζευγάρι.

Έκτοτε οι 150 φιλοξενούμενοι του ξενοδοχείου βρέθηκαν θετικοί αλλά ασυμπτωματικοί και όλος ο χώρος έχει τεθεί πλέον σε καραντίνα. Επικρατεί μεγάλη ανησυχία ανάμεσα στους φιλοξενούμενους καθώς διαμένουν εκεί και πολλά παιδιά.

Υπάρχουν κάτοικοι που αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται ο ιός να ήρθε από τους τελευταίους μετανάστες που ήρθαν στη δομή από νησιά, καθώς δεν έγινε σ’ αυτούς κάποιος έλεγχος.

Υπενθυμίζεται ότι ένας 19χρονος Σομαλός, που έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείου του Ρίου, είναι το 3ο άτομο που βρέθηκε θετικό στο ξενοδοχείο, – πριν από την ανακοίνωση των 150 κρουσμάτων – μετά την εργαζόμενη (έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο στην Αθήνα) και τη γυναίκα από τη Σομαλία που είναι έγκυος και σε απομόνωση στο ξενοδοχείο. Ο νεαρός Σομαλός πήγε στο Ναύπλιο για εξετάσεις που δεν είχαν σχέση με τον κορονοϊό, αλλά στη συνέχεια βρέθηκε θετικός. Ακολούθως, μεταφέρθηκε στο Ρίο, εκεί όπου είναι το νοσοκομείο αναφοράς για την Πελοπόννησο.

Ανακοίνωση του δήμου για τη μετακίνηση B4

Ο δήμος Ερμιονίδας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη μετακίνηση Β4, που με βάση τα νέα μέτρα απαγορεύτηκε.

«Έπειτα από τις χθεσινές εξελίξεις και τα επιπλέον μέτρα που εφαρμόζονται στο Δήμο Ερμιονίδας, δημιουργήθηκαν εύλογοι αλλά και βάσιμοι προβληματισμοί οι οποίοι συζητήθηκαν αναλυτικά στην νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 09.30 π.μ. υπό τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά.

Αναλυτικά διευκρινίζεται ότι, όσοι μέχρι ώρας χρησιμοποιούσαν την μετακίνηση Β4 για την φροντίδα ατόμων που έχουν ανάγκη, θα μπορούν πλέον να μετακινηθούν για τον εν λόγω σκοπό με συγκεκριμένη βεβαίωση από δημόσιο νοσοκομείο.

Διευκρινίστηκε ακόμη, πως απαγορεύεται κάθε είδους εμπορική δραστηριότητα σε υπαίθριους χώρους καθώς και το πλανόδιο εμπόριο», αναφέρεται…

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Πηγή: Χαρδαλιάς από Κρανίδι: Πήραμε 177 δείγματα, μείνετε σπίτι, όλα θα πάνε καλά (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα