«Χρειάζεται μια νέα προοδευτική ευρωπαϊκή ατζέντα», σημειώνει η Κατσέλη

Η πρώην υπουργός, Λούκα Κατσέλη, σε ομιλία της στη διήμερη διεθνή συνάντηση με τίτλο: «Ενώνοντας δυνάμεις για μια άλλη Ευρώπη», τόνισε ότι «η Ευρώπη και γενικότερα οι δυτικές κοινωνίες διέρχονται μια βαθύτατη πολιτική κρίση η οποία είναι και κρίση εμπιστοσύνης προς το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα».

«Η κρίση αυτή», συνέχισε, «οδήγησε σε απονομιμοποίηση κυβερνήσεων κομμάτων και συνδικάτων απέναντι στην άνοδο της ισχύος των κατόχων της ιδιωτικής οικονομικής εξουσίας».

Αυτό, σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, πλήττει κυρίως τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και την

κυβερνητική αριστερά που στηρίζονται στα «απαξιωμένα» δημόσια θεσμικά υποκείμενα για την ρύθμιση των αγορών και την υλοποίηση του προγράμματός τους.

«Η αυξανόμενη ανεργία, η φτώχεια, η ανισότητα, η υπερχρέωση μεσαίων στρωμάτων, σε συνδυασμό με την κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς έχουν προκαλέσει δραματική αύξηση της ανασφάλειας του φόβου και της οργής και πυροδοτούν την άνοδο των αντισυστημικών δυνάμεων. Η παλιά συνταγή για να κερδίσουμε τους ψηφοφόρους μας πρέπει να ξαναγίνουμε πιο αριστεροί, να διεκδικούμε περισσότερο κράτος και λιγότερη αγορά δεν πείθει καθώς έχει υπονομευθεί η εμπιστοσύνη στο κράτος και στους δημοκρατικούς θεσμούς ότι μπορούν να υλοποιήσουν μία προοδευτική ατζέντα», είπε η κ. Κατσέλη. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι χρειάζεται μια νέα προοδευτική ευρωπαϊκή ατζέντα με στόχο την ανάπτυξη της ισχύος της πολιτικής έναντι της αγοράς.

Οι πυλώνες μιας σύγχρονης προοδευτικής ατζέντας στην Ευρώπη, σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, είναι πέντε.

-Η αποτελεσματική ρύθμιση των παγκόσμιων αγορών με προτεραιότητα στην εξάλειψη των φορολογικών παραδείσων στη ρύθμιση ενδοομιλικών συναλλαγών, στην καταπολέμηση των ολιγοπωλιακών και μονοπωλιακών τακτικών και αθέμιτων πρακτικών από μονοπωλιακές επιχειρήσεις.

-Η προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών με την ανάδειξη πολιτικών για την ενίσχυση του δικαιώματος σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης με προτεραιότητα στην εργασία στη στέγη στην ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας εκπαίδευσης και πρόνοιας.

-Η ενίσχυση της οικονομικής δημοκρατίας και της διαπραγματευτικής δύναμης του πολίτη στην αγορά εργασίας, στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και στην αγορά κεφαλαίων μέσω της ενίσχυσης των κοινωνικών εταίρων.

-Η εξασφάλιση της βιώσιμης αναπτυξιακής δυναμικής και κοινωνικής συνοχής με την επεξεργασία συγκεκριμένων επενδυτικών και κοινωνικών πρωτοβουλιών που θα προάγουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μιας προοδευτικής Ευρώπης.

-Η διασφάλιση δημοκρατίας διαφάνειας και λογοδοσίας στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση με την ενίσχυση των εξουσιών του ευρωκοινοβουλίου την ανακατανομή αρμοδιοτήτων και την άσκηση εποπτείας στην οικονομική πολιτική.

Καταλήγοντας, είπε ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μπορεί να διασωθεί μόνο μέσω της ανασύστασης των προοδευτικών δυνάμεων.

«Για την ανασύσταση αυτή», είπε, «απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η συγκρότηση συμμαχιών ενόψει των ευρωεκλογών του 2019 και η διασφάλιση αξιόπιστης πολιτικής εκπροσώπησης. Ακόμη η ανάδειξη ευρωπαϊκής προοδευτικής ατζέντας και η επανάκτηση του επικοινωνιακού πλεονεκτήματος με ανάδειξη των δυνατοτήτων για την αν αναχαίτιση της σημερινής κρίσης και των σημαντικών δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών που μόνο η Ευρώπη μπορεί να παράξει».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα