«Χτίσιμο» αφορολόγητου με ηλεκτρονικές συναλλαγές στο 30% του εισοδήματος, θέλει η κυβέρνηση

Σχέδιο για να αυξηθεί το όριο των ηλεκτρονικών συναλλαγών που χτίζουν το αφορολόγητο εξετάζει η κυβέρνηση. Σήμερα το ποσοστό των ηλεκτρονικών συναλλαγών που πρέπει να κάνει κανείς για να αποφύγει το «πέναλτι» φόρου είναι κλιμακωτό και αυξάνεται όσο μεγαλώνει το εισόδημα. Αυτό το ποσοστό εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί στο 30% για όλους, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πραγματοποιούν περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές για να κερδίσουν την έκπτωση φόρου. Για παράδειγμα,

ένας συνταξιούχος ή μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να έχει ηλεκτρονικές συναλλαγές 3.000 ευρώ, όταν σήμερα κατοχυρώνει το αφορολόγητο με ηλεκτρονικές αποδείξεις αξίας 1.000 ευρώ. Για φορολογούμενο με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ η Εφορία θα ζητά ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 6.000 ευρώ, όταν σήμερα αρκεί να έχει ηλεκτρονικές αποδείξεις 2.500 ευρώ.

Το εξασφαλισμένο αφορολόγητο όριο θα είναι 6.500 ευρώ, το οποίο θα φθάνει στα 8.636 ευρώ, εφόσον ο φορολογούμενος παρουσιάσει στην Εφορία πρόσθετες ηλεκτρονικές συναλλαγές. Δηλαδή, για να επωφεληθεί ο φορολογούμενος από το προσαυξημένο αφορολόγητο θα πρέπει να έχει περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές από αυτές που προβλέπονται σήμερα. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 6.500 ευρώ, το οποίο θα κατοχυρώνεται με τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών ενός χαμηλού ορίου. Το αφορολόγητο αυτό, όμως, θα διευρύνεται στο ισχύον 8.636 ευρώ με πρόσθετες ηλεκτρονικές πληρωμές. Για να κερδίσει, δηλαδή, ο φορολογούμενος το μεγαλύτερο αφορολόγητο όριο, θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει πρόσθετες δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα πέραν αυτών που προβλέπονται για το αφορολόγητο των 6.500 ευρώ. Το αφορολόγητο όριο διατηρείται, αλλά το χτίσιμό του θα κοστίζει ακριβότερα σε όρους ηλεκτρονικών πληρωμών στους φορολογουμένους. Στο σενάριο αυτό οι θεσμοί έχουν εκφράσει αντιρρήσεις καθώς έχει πολλά στοιχεία πολυπλοκότητας.

(με πληροφορίες από το news247.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα