Δεύτερη φάση άρσης των μέτρων – Οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν και οι νέοι κανόνες (video)

«Αύριο κάνουμε ένα ακόμα βήμα, περνάμε στο δεύτερο στάδιο άρσης των μέτρων, με την επανεκκίνηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων και την επιστροφή των μαθητών της Γ Λυκείου στις σχολικές αίθουσες», ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Επισήμανε πως η επιτυχία του νέου αυτού σταδίου και κάθε νέου σταδίου άρσης των μέτρων εξαρτάται από τη συνεπή τήρηση των κανόνων και των οδηγιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε αναλυτικά τις δραστηριότητες που επανεκκινούν αύριο, Δευτέρα, και τους

κανόνες λειτουργίας τους.

Συγκεκριμένα, τους πελάτες θα υποδέχονται εκ νέου από αύριο το πρωί, Δευτέρα τα καταστήματα:

· εξοπλισμού ήχου και εικόνας
· κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
· σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών
· χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου
· ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
· επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης
· εγγραφών μουσικής και εικόνας
· παιχνιδιών
· κάθε είδους ενδυμάτων
· υποδημάτων και δερμάτινων ειδών
· καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού
· ρολογιών και κοσμημάτων
· καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών.
· ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
· ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων
· ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης
· τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop)
· οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών
· οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα
· οι υπηρεσίες διαιτολογίας.

Ενημέρωσε επίσης πως από αύριο επανέρχονται στην εργασία του 155.962 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεών τους. Την ίδια ώρα, είπε πως επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία ανεστάλη.

Ανακοίνωσε τέλος πως επιτρέπεται από αύριο η μετακίνηση προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών για ιδιοκτήτες και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους από αύριο, Δευτέρα.

Οι κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων

Για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες ) εντός του κυρίως χώρου υπολογίζεται ως εξής:

Για τα καταστήματα επιφάνειας κυρίως χώρου

Έως 20τμ: τέσσερα άτομα
Από 20-100 τμ: τέσσερα άτομα + ένα άτομο ανά δέκα τμ
Άνω των 100 τμ: 12 άτομα + ένα άτομο ανά 15 τμ

Σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300 τ.μ. και αναπτύσσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου ισχύει και το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή επιτρέπεται έως ένα άτομο ανά δέκα τ.μ. ανά όροφο.

Η ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται η 10η πρωινή εξαιρουμένων των καταστημάτων πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7:00 πμ.

Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων, ενώ παραμένει η σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες, ενώ συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Ωστόσο, σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

Ως προς τον κανόνα των επιτρεπόμενων ατόμων εντός του κυρίως χώρου των καταστημάτων ισχύουν οι ίδιοι όροι με το λιανικό εμπόριοΕπιτρέπεται η λειτουργία τους μόνο χωρίς καθήμενους πελάτεςΙσχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.

Σχολές οδηγών

Επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού με την υποχρέωση τήρησης καταλόγου πελατών που θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργαναΕίναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας προστασίας τόσο για τον εκπαιδευτή όσο και για τον εκπαιδευόμενο.

Επιχειρήσεις βιομηχανικών ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές

Ελάχιστη απόσταση πέντε μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητώνΜέγιστο ποσοστό συμμετοχής σε λαϊκές αγορές έως το 50% των αρχικά συμμετεχόντωνΔυνατότητα συμμετοχής με το ίδιο ποσοστό του 50% στις παράλληλες λαϊκές αγορές που δημιουργήθηκαν για την αποφυγή του συνωστισμούΕλάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των ατόμωνΣε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητη η ιδιαίτερη σημασία της υγιεινής των χεριών.

Τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα για την εφαρμογή των κανόνων λειτουργίας είναι:

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας ΚαταναλωτήΗ Ελληνική ΑστυνομίαΗ Δημοτική ΑστυνομίαΟι Λιμενικές ΑρχέςΟι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμούΤο Σώμα Επιθεώρησης ΕργασίαςΗ Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Keywords
Τυχαία Θέματα