Δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη Εκκλησία και Βρυξέλλες
Ένας λαός κλεισμένος επί 50 ημέρες στο σπίτι του. Πώς αποκρυπτογραφούνται οι διαθέσεις του: η πανδημία κρύβει ανατροπές και εκπλήξεις διαμορφώνοντας νέες αξίες και σχέσεις εμπιστοσύνης. Τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του Τμήματος Επικοινωνίας και MME του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έρχονται να το επιβεβαιώσουν.
Οι Έλληνες εν μέσω κορονοϊού διαβάζουν συστηματικά εφημερίδες σε ποσοστό μόνο 6%, όμως το 26% θεωρεί πιο αξιόπιστες τις πληροφορίες του γραπτού
Την ίδια στιγμή οι πολίτες δείχνουν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους προς τους συνανθρώπους τους είτε θεωρώντας τους εν δυνάμει πηγή μετάδοσης της νόσου είτε αμφιβάλλοντας για την έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης σε περίπτωση ανάγκης. Αντ’ αυτών, ενισχύουν τη σχέση με την οικογένειά τους και στρέφονται με εμπιστοσύνη στους γιατρούς και τους νοσηλευτές αναγνωρίζοντάς τους ως τους μαχητές της πρώτης γραμμής: το 89% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι εμπιστεύεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, παρότι η πλειονότητα αμφιβάλλει για την επάρκεια του συστήματος υγείας, ενώ αίσθημα αποδοχής διέπει και το πρόσωπο του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη του 67% των ερωτωμένων.
ΑΝΗΣΥΧΙΑ
Η έρευνα, που κατέγραψε τις απόψεις και τις ανησυχίες των Ελλήνων για ζητήματα που σχετίζονται με την πρωτόγνωρη πανδημία, διήρκεσε σχεδόν τρεις εβδομάδες, από τις 29 Μαρτίου ως τις 23 Απριλίου 2020, και υλοποιήθηκε με διαδικτυακά μέσα από το Εργαστήριο Δημοσιογραφικών Σπουδών και Επικοινωνιακών Εφαρμογών του Τμήματος Επικοινωνίας.
Όπως εξηγεί στα ΝΕΑ ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και διευθυντής του Εργαστηρίου Στέλιος Παπαθανασόπουλος, αρκετά από τα ευρήματά της είναι εντυπωσιακά. «Για παράδειγμα, ενώ οι Έλληνες συνδέονται στερεοτυπικά με θεωρίες συνωμοσιολογίας, οι ερωτώμενοι απορρίπτουν το ενδεχόμενο ο ιός να κατασκευάστηκε σε εργαστήριο. Παράλληλα, συζητούν το θέμα του κορονοϊού κατά κύριο λόγο με τους φίλους τους (63%) και δευτερευόντως με τους τις συζύγους ή συντρόφους τους (50%), ενώ ο οικογενειακός γιατρός που αντιπροσωπεύει μια εξειδικευμένη πηγή γνώσης δεν αποτελεί ιδιαίτερο πόλο έλξης για τη διενέργεια σχετικής συζήτησης (2%). Τον ρόλο αυτό έχει μάλλον υποκαταστήσει ο ιδιαίτερα λαοφιλής καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας», συμπληρώνει.
Για την πλειοψηφία των ερωτωμένων (67%) το θέμα της πανδημίας αποτελεί αφορμή διαλόγου εντός της οικογένειας σε καθημερινή βάση. Η συζήτηση σε μεγάλο βαθμό αφορά τους φόβους για τις συνέπειες της πανδημίας που αποτυπώνονται με σαφήνεια στην έρευνα: το 67% ανησυχεί για την εθνική οικονομία, το 46% για κάποιο ηλικιωμένο συγγενή, το 40% για οι κονομικές συνέπειες στον εαυτό του και ένα 31% για τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών.
ΘΕΣΜΟΙ
«Η έρευνα διαπιστώνει μια τάση εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς παράγοντες και τους θεσμούς», προσθέτει ο Παπαθανασόπουλος, όμως αυτή δεν αφορά όλους ανεξαιρέτως: εκτός από την αξιοσημείωτη έλλειψη εμπιστοσύνης στην Εκκλησία, η οποία αποδίδεται ενδεχομένως στη διαφαινόμενη έλλειψη διάθεσης τήρησης των μέτρων προστασίας, «το 40% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται καθόλου τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ενώ ένα άλλο σημαντικό τμήμα εκφράζει απλά συγκρατημένη εμπιστοσύνη. Όσον αφορά στην Αστυνομία και τη συμβολή της στην εφαρμογή των μέτρων, πολύ μεγάλο μέρος των ερωτωμένων, που αθροιστικά αντιπροσωπεύει το 43% του δείγματος, απαντάει ότι την εμπιστεύεται, ενώ ένα υψηλό επίσης ποσοστό της τάξης του 37% δεν την εμπιστεύεται».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η σχέση των πολιτών με τα μέσα ενημέρωσης στις ειδικές συνθήκες που διαμόρφωσε ο COVTD 19. «Αν και αποτελούν τον βασικό συνδετικό κρίκο του κοινού με τις εξελίξεις της πανδημίας, δεν φαίνεται να έχουν πείσει για την αξιόπιστη στάση τους», λέει ο Παπαθανασόπουλος, «καθώς το μεγαλύτερο μέρος του δείγματος δηλώνει πως δεν τα εμπιστεύεται καθόλου (43%) ήτα εμπιστεύεται συγκρατημένα 25% έτσι κι έτσι, 21% σχετικά».
Και εδώ σημειώνεται μια παραδοξότητα: ενώ το 53% επιλέγει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την καθημερινή του ενημέρωση, η πλειονότητα αξιολογεί χαμηλά την αξιοπιστία της διαχεόμενης πληροφόρησης σε αυτά, με τους περισσότερους να μην τα εμπιστεύονται καθόλου (35%) ή να τα εμπιστεύονται σχετικά (31%). Το ανάποδο σχήμα παρατηρείται στις εφημερίδες: καθημερινά τις επιλέγει μόλις το 4%, όμως το 26% τις θεωρεί αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης. Τέλος, ένα από τα πιο ιδιαίτερα ευρήματα της έρευνας αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους υπόλοιπους ανθρώπους: «Μπορείτε να εμπιστευτείτε αυτές τις ημέρες άλλους ανθρώπους;» ρωτά η έρευνα και το 48% απαντά «καλύτερα να είσαι προσεκτικός», ενώ στο ερώτημα «Πόσο συμφωνείτε με τη δήλωση “Οι άνθρωποι στη γειτονιά μου είναι έτοιμοι να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον”» μόλις το 17% συμφωνεί απόλυτα ή έστω πολύ…
Πηγή: Εφημερίδα “Τα Νέα”
Πηγή: Δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη Εκκλησία και Βρυξέλλες - altsantiri
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το παράδειγμα των My market
- Νεκρός 50χρονος στη Λάρισα που είχε διαγνωστεί με κορονοϊό – 146 τα θύματα στην Ελλάδα
- Πόσους θανάτους γλιτώσαμε από την καραντίνα- Τι έδειξε έρευνα που έγινε για την Ε.Ε.
- «Ομερτά» στα Ανώγεια: Ξεσπά ο πατέρας του Ξυλούρη - «Αυτός σκότωσε το γιο μου και τον πατέρα του
- Απαγόρευση κυκλοφορίας: Νέα απόφαση για μετακινήσεις εντός και εκτός νομού, ποιοι εξαιρούνται
- Πιο αχάριστοι κι από ερπετά
- «Βόμβες» έγκριτου νομικού για Ολυμπιακό-Ατρόμητο και ΠΑΟΚ-Ξάνθη – Τι θα αποφασίσει το CAS
- «Τι να μαγειρέψω σήμερα;» - Προτάσεις και ιδέες για μία εβδομάδα
- Πώς θα λειτουργήσει η αγορά από σήμερα: Η σωστή προετοιμασία για το άνοιγμα της επιχείρησης
- Ουρές έξω από καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρονικών ειδών - Δείτε φωτογραφίες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις altsantiri
- Κορονοϊός: Στους 146 οι νεκροί στη χώρα – Κατέληξε 50χρονος στη Λάρισα
- Δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη Εκκλησία και Βρυξέλλες
- Δημοσιεύεται το έντυπο για 160.000 εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών που είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ
- Ελεύθερος κι ωραίος ο «Φερμάν» της σειράς «Ο γιατρός, η ιστορία ενός θαύματος»
- Κορονοϊός: Ανοίγουν πάρκα και άλση στην Αττική με απόφαση της Περιφέρειας
- Τραγωδία στην Κορινθία – Ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός σπίτι του
- Κορονοϊός: Αυστηρά μέτρα στη δίκη για τη δολοφονία Τοπαλούδη – Χωρίς κοινό και δημοσιογράφους
- Πέτσας: Επίδομα 800 ευρώ και σε καλλιτέχνες – Ποιοι τα δικαιούνται
- Κορονοϊός: 164 θάνατοι για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο στην Ισπανία
- Πέτσας: Βγαίνουν στους δρόμους οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για τα τεστ κορονοϊού
- Τελευταία Νέα altsantiri
- Δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη Εκκλησία και Βρυξέλλες
- Πέτσας: Επίδομα 800 ευρώ και σε καλλιτέχνες – Ποιοι τα δικαιούνται
- Τραγωδία στην Κορινθία – Ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός σπίτι του
- Πέτσας: Βγαίνουν στους δρόμους οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για τα τεστ κορονοϊού
- Ελεύθερος κι ωραίος ο «Φερμάν» της σειράς «Ο γιατρός, η ιστορία ενός θαύματος»
- Κορονοϊός: Στους 146 οι νεκροί στη χώρα – Κατέληξε 50χρονος στη Λάρισα
- Κορονοϊός: Ανοίγουν πάρκα και άλση στην Αττική με απόφαση της Περιφέρειας
- «The Bachelor»: Αυτό είναι το ριάλιτι αγάπης του Alpha (video)
- Κορονοϊός: Αυστηρά μέτρα στη δίκη για τη δολοφονία Τοπαλούδη – Χωρίς κοινό και δημοσιογράφους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απαγόρευση κυκλοφορίας: 62.341 πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις και 545 συλλήψεις για παράβαση των έκτακτων μέτρων
- «Φιάσκο» με τις πλαστικές σακούλες: Εξαφάνισαν τις οικολογικές και «τσεπώνουν» τη χρέωση δίνοντας ακόμα πιο «χοντρές» από τις παλιές
- Σχέδια στήριξης για τους καλλιτέχνες: Επίδομα 800€ σε μουσικούς ωδείων, ηθοποιούς, ταξιθέτες
- Ρωσία: Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, πάνω από 10.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού
- «Κοινωνία Παρούσα»: Το περιβαλλοντικό ν/σ… ακουμπά και τον Δήμο Κηφισιάς
- Το ωράριο λειτουργίας στα φαρμακεία της Αχαΐας
- Σ. Πέτσας: Σαν το Θησέα θα βγούμε ασφαλείς από τον λαβύρινθο της πανδημίας
- Συγχαρητήρια δήλωση προς τα ΜΜΕ για τη διαχείριση του Covid -19
- Κορωνοϊός: Υπέκυψε 50χρονος στη Λάρισα - Στους 146 οι νεκροί στην Ελλάδα