«Δεν βλέπω λόγο να αλλάξουμε το Σύνταγμα», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ

Νέα συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ την επόμενη εβδομάδα«Η απαίτηση για αλλαγή του συντάγματος είναι μία θέση της Ελλάδας, αλλά εμείς έχουμε τη δική μας»Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε ότι οποιαδήποτε λύση πρέπει να εγγυάται την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών«Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε πολλά, αλλά όχι με κάθε τίμημα»

Επιφυλακτικός

για το ενδεχόμενο αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, ενώ ανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νέα συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά και της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την αναζήτηση λύσης στο θέμα του ονόματος.

«Δεν βλέπω κανένα λόγο να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας», τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ερωτηθείς για το αν η διαδικασία επίλυσης του ονοματολογικού εμπεριέχει μια τέτοια πιθανότητα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το σκοπιανό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ.

Δείτε επίσης: Εντός ημερών οι πινακίδες με τις νέες ονομασίες αεροδρομίου και αυτοκινητόδρομου στην ΠΓΔΜ

«Στις συνομιλίες για το όνομα, η απαίτηση για αλλαγή του συντάγματος είναι μία θέση της Ελλάδας, αλλά εμείς έχουμε τη δική μας. Η ‘Μακεδονία’ άλλαξε το σύνταγμα της το 1993, ενσωματώνοντας, το άρθρο 2 στην παράγραφο 49. Έχουμε κάνει νέο μεγάλο βήμα για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού. Ό,τι κάνουμε τώρα είναι να αποδείξουμε ότι η ‘Μακεδονία’ δεν έχει κανενός είδους φιλοδοξίες είτε εδαφικές είτε άλλες, ότι η ‘Μακεδονία’ δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις. Η ‘Μακεδονία’ θέλει να χτίσει σχέσεις φιλίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ.

Δείτε επίσης: «Εφικτή μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε λύση πρέπει να εγγυάται την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών, τονίζοντας ωστόσο πως «δεν υπάρχει δίλημμα» αναφορικά με το ζήτημα του συντάγματος.

Δείτε επίσης: «Ναι» σε γεωγραφικό προσδιορισμό λέει ο Ζάεφ – Μετονόμασε αεροδρόμιο και αυτοκινητόδρομο

«Χθες δήλωσα ότι η κυβέρνηση αποδέχεται γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία. Αυτή η δήλωση βασίζεται στις προσδοκίες μου από τις ενδοκυβερνητικές συζητήσεις, στα βήματα που πρέπει να γίνουν και στο πόσο μακριά είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας κλπ. Παραμένουμε στη θέση μας ότι η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα είναι ζωτικής σημασίας ζητήματα στη διαδικασία επίλυσης», σημείωσε ο κ. Ζάεφ.

Δείτε επίσης: Χαιρετίζει το υπουργείο Εξωτερικών τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε τη χαρά του για τις φιλικές σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα και ανήγγειλε την επιτάχυνση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.

«Εντός του Φεβρουαρίου θα υπάρξει σειρά συναντήσεων. Ο χρόνος είναι λίγος, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Γνωρίζουμε την ουσία των προβλημάτων. Ελπίζω, την επόμενη κιόλας εβδομάδα να υπάρξει υπό την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς, συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, αφού αυτό είναι το νέο επίπεδο της διαπραγματευτικής διαδικασίας που συμφωνήσαμε», προσέθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Σε ερώτηση εάν η θέση για όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, προέκυψε από διαβουλεύσεις με την αντιπολίτευση και με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο Ζόραν Ζάεφ απάντησε ότι αυτή είναι θέση της κυβέρνησης του.

«Με συναίνεση επ΄ αυτού του ζητήματος, προς όφελος του μέλλοντος, προς όφελος της προοπτικής για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τη συναίνεση για τις μελλοντικές λύσεις, με τη συναίνεση των κρατικών θεσμών, των πολιτικών κομμάτων, συγκυβερνώντων και αντιπολιτευόμενων μαζί. Προς όφελος της επιτυχίας της διαδικασίας δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Πιστέψτε ότι γνωρίζουμε απόλυτα τι είναι εφικτό, τι είναι επιτρεπτό και μέχρι που πρέπει να προχωρήσουμε. Θα κάνουμε τα πάντα για να βρούμε λύση σε αυτό το φλέγον, 25ετές πρόβλημα, όχι όμως με κάθε τίμημα», κατέληξε ο Ζόραν Ζάεφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα