Τσίπρας: Το Πολυτεχνείο ενοχλούσε πάντα τη δεξιά – Διαδικτυακή εκδήλωση μνήμης από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ (video)

«Το Πολυτεχνείο δεν ήταν ποτέ μία εθνική εορτή και για αυτό ενοχλεί. Ενοχλούσε πάντοτε τη δεξιά και την ενοχλούσε γιατί το Πολυτεχνείο ήταν κατά πολλούς ήταν το στοιχείο που προσέδωσε στην περίοδο της μεταπολίτευσης την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη ζωντανή διαδικτυακή εκδήλωση μνήμης για το Πολυτεχνείο που οργάνωσε

διαδικτυακά η νεολαία του κόμματος τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και της Δεξιάς, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση στοχοποιεί τη νεολαία, ενώ απέδωσε στον πρωθυπουργό και πρόθεση να εκμεταλλευτεί την πανδημία για να επιβάλλει απαγορεύσεις και να διχάσει την κοινωνία.

«Ο φετινός εορτασμός είναι ιδιαίτερος», είπε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: «Αντικειμενικά η πανδημία είναι μία συνθήκη ανασφάλειας και φόβου, συνθήκη στέρηση της ελευθερίας. Όμως για τους νέους ανθρώπους, είναι και συνθήκη στοχοποίησης και στιγματισμού. Βρισκόμαστε ως κοινωνία μπροστά σε έναν κίνδυνο: μιας υγειονομικής ρήξης γενεών. Οι νέοι άνθρωποι έχουν κατηγορηθεί ως ανεύθυνοι, οι νέοι ενοχοποιήθηκαν για τη διασπορά του ιού…Οι νέοι διασκεδάζουν, είναι ανέμελοι, ανεύθυνοι, οι νέοι είναι το πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, ο Μητσοτάκης με την επίθεση στους νέους, θέλει να πετύχει δύο πράγματα: Πρώτον να τους φορτώσει τη δική του ευθύνη για την τραγωδία που ζούμε. Δεύτερον να διχάσει την ελληνική κοινωνία. Να στρέψει τις μεγαλύτερες γενιές απέναντι στις νεότερες. Το στοιχείο του διχασμού είναι κρίσιμο, και για το παρόν, αλλά και για το μέλλον», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η στοχοποίηση είναι μεθοδευμένη από ένα μεγάλο μέρος των μέσων μαζικής ενημέρωσης και από την κυβέρνηση, για να αποσείσει τις δικές της ευθύνες για τις ολιγωρίες και την αδράνεια που επέδειξε για τη μη ενίσχυση της υγείας, της παιδείας, των συγκοινωνιών. Βρισκόμαστε μπροστά σε ακρότητες, όπως αυτές που βλέπουμε στα ΜΜΕ, να στοχοποιούνται οι νέοι άνθρωποι, είτε για τα πάρτι, είτε ακόμη και γιατί ερωτεύονται. Έβλεπα σήμερα μία έρευνα στο Πρώτο Θέμα που υποστήριξε ότι αυξήθηκε η διασπορά του ιού γιατί αυξήθηκε η σεξουαλικότητα των νέων…Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην Βουλή στοχοποίησε τους νέους, καθώς μόνο εκεί βλέπει εστίες μετάδοσης».

Συμπυκνώνοντας, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι δεν είναι μόνο μία κατάσταση που θα δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού, αλλά είναι και θέμα υπαρξιακό, καθώς η Ελλάδα είναι μια χώρα που γερνάει. «Εφέτος έχουμε Πολυτεχνείο σε συνθήκες πανδημίας αλλά και στοχοποίησης της νέας γενιάς που μπορεί να δημιουργήσουν κοινωνική ρωγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη βρήκε αφορμή για να δημιουργήσει και να κλιμακώσει συνθήκες ακραίας πόλωσης και έντασης, αποφασίζοντας και ένα ακραίο μέτρο: την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων».

Γενικεύοντας για την επέτειο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «ο αυταρχισμός της Δεξιάς στην Ελλάδα έχει πάντα στόχο τη νεολαία. Αυτοί που συνιστούν απειλή για τα ιερά και τα όσια της πατρίδας, είναι αυτοί που αμφισβητούν, σκέφτονται, αντιστέκονται… Σκεφτείτε ότι επί 40 χρόνια σε αυτή τη χώρα, το νεολαιίστικο κίνημα αποτελεί ένα διαρκή πονοκέφαλο για το σύστημα εξουσίας…Η πανδημία στάθηκε αφορμή για να κλιμακώσει η κυβέρνηση τον αυταρχισμό».

Κλείνοντας, είπε ότι «40 χρόνια πριν, ο αντίπαλος της ελληνικής νεολαίας φορούσε χακί. Μιλούσε για την πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια, απαγόρευε τις θεατρικές παραστάσεις, τα πολιτικά τραγούδια, τη ροκ και τις κοντές φούστες.

Σήμερα δεν είναι το ίδιο. Αλλά απ’ ό,τι φαίνεται, τα κατάλοιπα των απαγορεύσεων, της καταστολής και του συντηρητισμού, είναι βαθιά χαραγμένα σε μια παράταξη, που πάντα θα βλέπει της νέα γενιά ως εχθρό. Στο χέρι σας είναι, τιμώντας την ιστορία και τους αγώνες του νεολαιίστικου κινήματος, να γίνετε η γενιά που θα τα αλλάξει όλα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

Τι είπε για το κοινό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Μέρα25

Ερωτηθείς για το κοινό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Μέρα25 ενάντια στην αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «δε θα ήταν σωστό να δημιουργήσει αισιοδοξία αλλά πρέπει να δημιουργήσει ελπίδα.

Είναι μία σημαντική και ιστορική στιγμή δεδομένου ότι από το 1990 και μετά ο χώρος της αριστεράς διέρχεται μίας διαδικασίας πολύ μεγάλης έντασης και σύγκρουσης. Υπήρξε χτες μία κοινή έκκληση. Μία σημαντική εξέλιξη. Πιστεύω ότι είναι πολύ κρίσιμο να υπάρξει ένα μέτωπο δυνάμεων απέναντι στην ολοένα και πιο αυταρχική μετάλλαξη της κυβερνητικής πολίτικης, ένα ευρύ δημοκρατικό τόξο απέναντι σε αντιδημοκρατικές πρακτικές» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχετικά με το αν βλέπει κατά πόσο μπορεί να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο μέτωπο δυνάμεων με μία πιο σταθερή συγκρότηση, απάντησε: «Θεωρώ απαραίτητο να υπάρξει ένα μέτωπο δημοκρατικό δυνάμεων αλλά από εκεί και πέρα πιστεύω ότι δεν είναι τόσο εύκολο να δημιουργηθεί, είναι υπαρκτές οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Νομίζω ότι και μόνο ότι υπήρξε αυτή η πρώτη συνάντηση και σύγκλιση πάνω στο αυτονόητο των δημοκρατικών δικαιωμάτων αποτελεί μία θετική παρακαταθήκη για το μέλλον».

Στη διαδικτυακή εκδήλωση μνήμης με τίτλο «Ένας διαρκής αγώνας για τη Δημοκρατία» συμμετείχαν εκτός του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ οι:

– Σωτήρης Αλεξίου, Γραμματέας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
– Δημήτρης Ψαρράς, Δημοσιογράφος Εφ.Συν.
– Δημήτρης Χριστόπουλος, Καθηγητής Πολιτικής επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
– Αντώνης Λιάκος, Ιστορικός
– Ελευθερία Τομπατζόγλου, Δικηγόρος, Πολιτική Αγωγή στη Δίκη της Χρυσής Αυγής…

Keywords
Τυχαία Θέματα