Διάσκεψη του Βερολίνου για Λιβύη: Κοντά σε συμφωνία – Πυρά Μακρόν στον Ερντογάν που αποχώρησε (video)

Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται οι συμμετέχοντες στην πολύ σημαντική Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη με στόχο να επιτευχθεί εκεχειρία. Αυτό μετέδωσε το πρακτορείο «Reuters», επικαλούμενο μαρτυρία ενός εκ των συμμετεχόντων, ενώ η Διάσκεψη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Την ίδια ώρα, ο Σάρατζ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Χάφταρ, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν (δεν αντάλλαξε… ματιά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) έκανε επίθεση στην Τουρκία για την αποστολή φιλότουρκων σύρων μαχητών στη Λιβύη.

Αποχώρησε ο τούρκος πρόεδρος… 

Χάφταρ και Σάρατζ βρίσκονται στη γερμανική πρωτεύουσα αλλά θα λάβουν μέρος στις διαβουλεύσεις μόνο αφότου όλοι οι συμμετέχοντες καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν. «Μπορούμε να στείλουμε παρατηρητές για να επιτηρούν ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη», υπογράμμισε ο Μπόρις Τζόνσον. Θυμηθείτε το προσχέδιο της Διάσκεψης για τη Λιβύη.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας, ελεύθεροι σκοπευτές γύρω από την Καγκελαρία. Η νευρικότητα της Μέρκελ όσο περίμενε τους ηγέτες ήταν εμφανής. Ο φακός του «Reuters» την έπιασε να τρώει τα νύχια της.

O πρωθυπουργός της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης (με έδρα την Τρίπολη), Φαγιέζ Σάρατζ, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον αντίπαλό του, στρατάρχη Χάφταρ στο Βερολίνο, όπως μετέδωσαν δύο φιλικά στην GNA τηλεοπτικά δίκτυα.

Το «Libya al Ahrar» μετέδωσε ότι ενημερώθηκε από την αποστολή της GNA στη Διάσκεψη του Βερολίνου πως «αρνήθηκε να καθίσει ή να συναντηθεί με τον Χάφταρ σε οποιαδήποτε από τις συνεδριάσεις της Διάσκεψης».

Ανάλογες ήταν και οι πληροφορίες του Libya Television, που επικαλούμενο πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε, ανέφερε ότι τόσο ο Σάρατζ όσο και ο υπουργός Εσωτερικών, Φάτι Μπασάγκα αρνήθηκαν να συναντηθούν με τον Χάφταρ και η συμμετοχή των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη διάσκεψη ουσιαστικά ακυρώθηκε.

Leaders pose for ‘family photo’ as #Berlin #Libya conference begins pic.twitter.com/DqKvQd3oSK

— Ruptly (@Ruptly) 19 Ιανουαρίου 2020

Εξ αρχής αν και είχε γίνει γνωστό ότι έχουν προσκληθεί στη γερμανική πρωτεύουσα τόσο ο Χάφταρ όσο και ο Σάρατζ, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι στις εργασίες της Διάσκεψης θα συμμετάσχουν μόνο ξένοι αξιωματούχοι και οι δύο Λίβυοι αντίπαλοι.

Berlin Konferansı Bildirgesi: Katılımcılar Libya içişlerine karışmama sözü verdi. pic.twitter.com/1rHmS8hDX0

— OkurYazarız (@okur1yazar) 19 Ιανουαρίου 2020

Στη Διάσκεψη, που είναι σε εξέλιξη υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, λαμβάνουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από τη Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

World leaders gathered in Berlin today to discuss ways to achieve a lasting cease-fire and a political solution to the longstanding Libyan conflict.

Leaders attending the conference include Erdogan, Putin, French Macron, Johnson, and Conte.

pic.twitter.com/AeUgFgtfxN

— The SETA Foundation at Washington DC (@SETADC) 19 Ιανουαρίου 2020

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Wall Streer Journal», Bojan Pancevski, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε…

#Erdogan left the #LibyaConference just now

— Bojan Pancevski (@bopanc) 19 Ιανουαρίου 2020

Libya Zirvesi’ne katılmak üzere Berlin’e gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin yapılacağı merkezde Almanya Başbakanı Merkel ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres tarafından karşılandı pic.twitter.com/kWex7c359u

— gzt (@gztcom) 19 Ιανουαρίου 2020


Μακρόν: Να σταματήσει η αποστολή φιλότουρκων Σύρων μαχητών στη Λιβύη

Να σταματήσει η αποστολή από την Τουρκία σύρων μαχητών στην Τρίπολη για να υποστηρίξουν την τοπική κυβέρνηση ζήτησε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«Οφείλω να σας εκφράσω τη ζωηρή ανησυχία που μου εμπνέει η άφιξη Σύρων και ξένων μαχητών στην πόλη της Τρίπολης, αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Μακρόν, σύμφωνα με το κείμενο της παρέμβασής του και ενώ η Άγκυρα κατηγορείται πως έχει στείλει στην πρωτεύουσα της Λιβύης μερικές εκατοντάδες σύρους μαχητές.

Ο Μακρόν είπε ακόμη ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να διαπραγματευθεί τους όρους μιας εκεχειρίας στη Λιβύη χωρίς κανένα από τα εμπόλεμα μέρη να θέτει προϋποθέσεις.

Μπόρις Τζόνσον: Μπορούμε να στείλουμε παρατηρητές για να επιτηρούν ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη

Η Βρετανία θα μπορούσε να στείλει «ανθρώπους και ειδικούς» για να επιτηρούν τον σεβασμό μιας ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης του Βερολίνου για την ειρήνευση στην χώρα της βόρειας Αφρικής.

The presence of Syrian and other foreign forces in Tripoli must end immediately, French President Emmanuel Macron says in a speech delivered to a Libya peace conference in Berlin.https://t.co/v9X5zJsJUQ

— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) 19 Ιανουαρίου 2020

Στη συνέντευξη Τύπου αναμένεται να κάνουν δηλώσεις η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο ειδικός απεσταλμένος για τη Λιβύη, Γασάν Σαλάμε, και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

The waiting game. #LibyaConference pic.twitter.com/Sc7TsaOfF8

— Jona (@Jonakallgren) 19 Ιανουαρίου 2020

Μισθοφόροι από την Τουρκία ταξιδεύουν για τη Λιβύη

Θυμηθείτε το βίντεο – ντοκουμέντο με φερόμενους σύρους μαχητές να ταξιδεύουν στη Λιβύη δημοσίευσε λογαριασμός στο Twitter που πρόσκειται στο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ.

Το οπτικοακουστικό υλικό, όπως αναφέρει η ανάρτηση, παρουσιάζει ισλαμιστές μαχητές με καταγωγή από τη Συρία, τους οποίους έχει μισθώσει η τουρκική κυβέρνηση, σε πτήση με προορισμό τη Λιβύη.

Αποστολή τους, σύμφωνα πάντα με τον LNA, είναι να πολεμήσουν για χάρη της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, κατ’ εντολή της Άγκυρας. Στο εν λόγω βίντεο οι άντρες συνομιλούν, ενώ αρκετοί από αυτούς προσπαθούν να καλύψουν τα πρόσωπά τους.

Video showing #GNA Syrian terrorist fighters, speaking in several regional dialects, apparently from the Turkish-backed “National Army,” en route to fighting in Libya National Army.@USAEmbassyLibya @GhassanSalame @UNSMILibya #Libya #GNA #LNA #ليبيا #حفتر pic.twitter.com/0ZbVCkPz1l

— M.LNA (@LNA2019M) 18 Ιανουαρίου 2020

Τι έγινε πριν από τη Διάσκεψη

Κατά την άφιξή του στη γερμανική πρωτεύουσα, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Sky News» πως είναι καιρός οι «εξωτερικοί μεσολαβητές» να σταματήσουν να επεμβαίνουν σ’ αυτόν τον πόλεμο.

«Οι συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων δεν τελειώνουν παρά μόνο όταν αυτές οι εξωτερικές δυνάμεις αποφασίσουν πως θέλουν να τους βάλουν τέλος», δήλωσε ο συντηρητικός Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας πως θέλει «μια ειρηνευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», διότι «ο λιβυκός λαός έχει υποφέρει αρκετά».

Ερωτηθείς σχετικά με τον ρόλο της χώρας του σε περίπτωση επιτυχίας των διεθνών συνομιλιών που έχουν στόχο την πλήρη και διαρκή διακοπή των εχθροπραξιών, ο συντηρητικός πρωθυπουργός δήλωσε πως, «αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, θα μπορούσαμε προφανώς να κάνουμε αυτό που κάνουμε πολύ καλά, δηλαδή να στείλουμε ανθρώπους, ειδικούς για να επιτηρούν την κατάπαυση του πυρός».

Προς το παρόν «δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός ενόψει», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η Βρετανία «θα ζητήσει σήμερα να υπάρξει».

Αισιόδοξος ο Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Κυριακή (19/01) πως ελπίζει ότι η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη θα μπορέσει να φέρει περαιτέρω πρόοδο και πως οι ειρηνευτικές προσπάθειες της Μόσχας έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Berlin’de düzenlenen Libya Zirvesi öncesi liderlerle aile fotoğrafı çekimine katıldıhttps://t.co/lLHPfca4kx pic.twitter.com/E6VQ31fAhW

— Yeni Şafak (@yenisafak) 19 Ιανουαρίου 2020

«Δεν χάνουμε την ελπίδα ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί και η σύγκρουση θα επιλυθεί», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος πριν συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της διάσκεψης.

Erdogan, Putin meeting ahead of Berlin conference on Libya https://t.co/QqQiyyRdgT pic.twitter.com/PwbZzJ78Ca

— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) January 19, 2020

Ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία και η Τουρκία έκαναν «ένα πολύ καλό βήμα» όταν κάλεσαν τις λιβυκές παρατάξεις να σταματήσουν τις μάχες και πρόσθεσε πως οι μεγάλες στρατιωτικές ενέργειες έχουν σταματήσει στη Λιβύη.

Το μένος του Ερντογάν για τον Χάφταρ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, σημείωσε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ πρέπει να βάλει τέλος στην επιθετική στάση του ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.

Almanya Ziyareti Öncesi Basın Toplantısı https://t.co/fuEajlJxUZ

Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) January 19, 2020

«Για να εφαρμοσθούν τα άλλα στάδια της πολιτικής διαδικασίας και της λύσης, η επιθετική στάση του Χάφταρ πρέπει να τερματισθεί», δήλωσε ο Ερντογάν σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την τουρκική τηλεόραση κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Πούτιν.

Τι λέει το Βερολίνο για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

«Το κοίτασμα φυσικού αερίου δεν διαδραματίζει κανένα ρόλο στη Διάσκεψή μας», η οποία αποτελεί μια πολιτική διαδικασία για την Λιβύη, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, αναφερόμενος στα μνημόνια που έχει υπογράψει η Τουρκία με την Λιβύη και καλεί όλους «να βγάλουν από το μυαλό τους τα συμφέροντά τους για το κοίτασμα φυσικού αερίου όσο μαίνεται ο εμφύλιος».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag ο κ. Μάας απαντά ακόμη αρνητικά στο ερώτημα αν η Γερμανία υποχώρησε στην πίεση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και δεν προσκάλεσε την Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προσδεδεμένη στη διαδικασία. Και είμαι πολύ σίγουρος ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ενδιαφέρονται για την ειρήνη στη Λιβύη και ως εκ τούτου υποστηρίζουν τη Διάσκεψη», προσθέτει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της σημερινής Διάσκεψης, ο Χάικο Μάας εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «κατορθώσαμε να συγκεντρωθούν όλοι σε ένα τραπέζι» και επισημαίνει ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να καταλήξουμε σε δεσμευτικές συμφωνίες. «Η Διάσκεψη μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για ειρήνη στη Λιβύη», αναφέρει χαρακτηριστικά και προειδοποιεί για τον κίνδυνο η Λιβύη να εξελιχθεί σε «νέα Συρία», αλλά και για την ανάγκη να υπάρχουν στην χώρα λειτουργικές κρατικές δομές, προκειμένου να σταματήσει και η δράση διακινητών μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη.

Dünya’nın gözü Berlin’de: Tarihi Libya zirvesi başladı https://t.co/srydNMPJXP pic.twitter.com/5Q4chKv8B7

— Posta.com.tr (@postacomtr) 19 Ιανουαρίου 2020

Συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν πριν από την κρίσιμη Σύνοδο

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν συνάντηση πριν ξεκινήσει η πολύ κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου με θέμα τη Λιβύη. Τι είπαν οι δυο άνδρες… Τούρκοι διαδηλωτές έκω από το ξενοδοχείο, δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε την Κυριακή (19/01) πως ελπίζει ότι η Διάσκεψη να φέρει περαιτέρω πρόοδο και πως οι ειρηνευτικές προσπάθειες της Μόσχας έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα.

«Δεν χάνουμε την ελπίδα ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί και η σύγκρουση θα επιλυθεί», υπογράμμισε ο Πούτιν πριν συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης.

Cumhurbaşkanı @RTErdogan ile Rusya Devlet Başkanı Putin Berlin’de bir araya geldi @yigitbulutt https://t.co/73sEhLmpWF pic.twitter.com/XDjDPUWazH

— kemalüğe (@kemaluge) 19 Ιανουαρίου 2020

Ο Πούτιν τόνισε ακόμα πως η Ρωσία και η Τουρκία έκαναν «ένα πολύ καλό βήμα» όταν κάλεσαν τις λιβυκές παρατάξεις να σταματήσουν τις μάχες και πρόσθεσε πως οι μεγάλες στρατιωτικές ενέργειες έχουν σταματήσει στη Λιβύη.

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, είπε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ πρέπει να βάλει τέλος στην επιθετική στάση του ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.

«Για να εφαρμοσθούν τα άλλα στάδια της πολιτικής διαδικασίας και της λύσης, η επιθετική στάση του Χάφταρ πρέπει να τερματισθεί», δήλωσε ο Ερντογάν σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την τουρκική τηλεόραση κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Πούτιν.

Έξω από το ξενοδοχείο μαζεύτηκαν τούρκοι διαδηλωτές, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια…

Putin and Erdogan are staying at our hotel – Ritz Carlton in Berlin. #putinontheritz pic.twitter.com/mbtLxdawex

— Peter Wilson (@peterwil) 19 Ιανουαρίου 2020

Libya konulu zirve için Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan Cumhurbaşkanımız @RTErdogan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. pic.twitter.com/q6xf75sQOR

— Erdoğan Dijital Medya (@RTEdijital) 19 Ιανουαρίου 2020

Το ενδεχόμενο μόνιμης εκεχειρίας στη Λιβύη συζήτησαν Πομπέο και Τσαβούσογλου

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν ξεκινήσει η Διάσκεψη του Βερολίνου συναντήθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέρο και ο τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών συζητήθηκε το θέμα της μόνιμης εκεχειρίας στη χώρα. «Με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, συζητήσαμε για τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις και τη διάσκεψη για τη Λιβύη. Είμαστε σε στενή επαφή με όλους τους βασικούς παράγοντες για τη μόνιμη εκεχειρία και την επιστροφή στην πολιτική διαδικασία στη Λιβύη», αναφέρει σε tweet του ο υπουργός Εξωτερικών.

Today in #Berlin, Turkish Foreign Minister Cavusoglu and I discussed the #Libyan peace process. We agreed on the need for a formal ceasefire agreement and credible monitoring mechanism. pic.twitter.com/bXxnDckLYK

— Secretary Pompeo (@SecPompeo) 19 Ιανουαρίου 2020

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έξω από την Καγκελαρία

Η παρουσία των υψηλών προσκεκλημένων για τη Διάσκεψη του Βερολίνου δημιουργεί, όπως είναι αναμενόμενο, υψηλές απαιτήσεις στον τομέα της ασφάλειας, με το Βερολίνο να βρίσκεται στο «επίπεδο 1» και την Αστυνομία να έχει αποκλείσει μεγάλα τμήματα του κέντρου της πόλης.

Scharfschützen auf Dächern, Straßen gesperrt, Hubschrauber am Himmel: So sieht ein Sonntag in #Berlin aus, wenn Putin, Erdogan und Co im Kanzleramt zu Gast sind. #LibyenKonferenz pic.twitter.com/w6FDRjzGMh

— rbb|24 (@rbb24) 19 Ιανουαρίου 2020

Περισσότεροι από 4.500 αστυνομικοί εργάζονται την Κυριακή (19/01) για την Διάσκεψη του Βερολίνου, ενώ έχει αποκλειστεί για τα ιδιωτικά αεροσκάφη και ο εναέριος χώρος σε ακτίνα 55 χιλιομέτρων και ύψος 3.000 μέτρων από την Καγκελαρία. Ιδιαίτερα φυλάσσονται πρεσβείες και ξενοδοχεία στα οποία έχουν καταλύσει ξένοι αξιωματούχοι.

Αστυνομικοί υπάρχουν σε κάθε σημείο μαζί με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους ενώ ελεύθεροι σκοπευτές έχουν απλωθεί στις ταράτσες των κτηρίων.

Berlin: Police cordoned off the German Chancellery. The main rivals in #Libya‘s conflict and several other countries will gather for a conference as part of a bid to achieve stability in the region. pic.twitter.com/Ub0DvsYnMQ

— Benjamin Alvarez (@BenjAlvarez1) 19 Ιανουαρίου 2020

Berlin’de Libya Konferansı başlıyor https://t.co/ozdRnEzZor

— Köşe Yazıları (@Koseyazilari) 19 Ιανουαρίου 2020

Τι αναφέρει το προσχέδιο

Σύμφωνα με το πρακτορείο «TASS», το προσχέδιο των τελικών εγγράφων , που αναμένεται να υπογράψουν οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου, αναφέρει τα εξής:

«Εμείς – οι συμμετέχοντες – στηρίζουμε την Πολιτική Συμφωνία για τη Λιβύη ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη», αναφέρει το έγγραφο. «Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού Προεδρικού Συμβουλίου και τη δημιουργία μιας μοναδικής, ενιαίας, περιεκτικής και αποτελεσματικής λιβυκής κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Επίσης, οι συμμετέχοντες «παροτρύνουν επίσης όλα τα κόμματα της Λιβύης να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία ειρήνευσης υπό την αιγίδα της UNSMIL (Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη), συμμετέχοντας εποικοδομητικά, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου μέσω ελεύθερων, δίκαιων, περιεκτικών και αξιόπιστων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών». Το έγγραφο υπογραμμίζει «τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης».

«Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διμερείς επαφές για να παροτρύνουμε όλα τα κόμματα της Λιβύης να συμμετάσχουν στην κατάπαυση του πυρός και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία εντός της Λιβύης υπό την αιγίδα του UNSMIL», προσθέτει το έγγραφο.

Το προσχέδιο υπογραμμίζει επίσης «τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης».

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Πηγή: Διάσκεψη του Βερολίνου για Λιβύη: Κοντά σε συμφωνία – Πυρά Μακρόν στον Ερντογάν που αποχώρησε (video) - altsantiri

Keywords
λιβυη, video, ερντογαν, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, εν λόγω, sky news, vladimir putin, reuters, μερκελ, libya, συμμετοχή, twitter, berlin, γαλλια, αιγυπτος, ηπα, world, today, erdogan, putin, Johnson, washington, οφείλω, άφιξη, οηε, end, president, peace, https, english, game, fighters, fighting, army, sky, news, καιρος, ρωσία, recep, bild, ελλαδα, νέα, δραση, διαδηλωσεις, hotel, wilson, tweet, turkish, auf, ein, λύση, βουλη, απε-μπε, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, στρατος, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, κομματα, ein, αποτελεσματα, vladimir putin, βιντεο, ρωσία, το θεμα, αστυνομια, βερολινο, βημα, γερμανια, εδρα, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ηνωμενα εθνη, ηπα, θεμα, ιταλια, κινα, νυχια, ξενοδοχεια, οηε, πιεση, πλαισιο, τηλεοραση, υψος, ωρα, army, bild, game, αγκυρα, αλγερια, απε, απε-μπε, αραβικα, άφιξη, βρισκεται, γεγονος, γινει, δηλωσεις, διοικητης, δρομος, δικτυο, δικτυα, εγινε, εγγραφο, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, ελπιδα, εν λόγω, εξελιξη, εσωτερικων, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, κυβερνηση, κειμενο, λύση, ματια, μυαλο, μπε, ξενοδοχειο, παντα, ουσιαστικα, πουτιν, πτηση, ρολο, σιγουρος, σισι, συμμετοχή, συρια, σχολια, τουρκια, τριπολη, φαταχ, αντρες, auf, berlin, ενωση, erdogan, εθνικο, φακος, fighters, fighting, fire, ηγετες, hotel, https, χωρα, libya, ιδιαιτερα, english, κυριακη, washington, tweet, peace, πηγες, πληροφοριες, president, putin, recep, today, τρωει, turkish, υλικο, wilson
Τυχαία Θέματα