Δικαιώματα, ενιαία αγορά και σχέσεις με την Ε.Ε. στην ομιλία της Μέι για το Brexit

Μεταβατική περίοδο δύο ετών μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ ζήτησε η Τερέζα Μέι στην ομιλία της σήμερα στη Φλωρεντία.

Η Βρετανή Πρωθυπουργός διέψευσε με αυτόν τον τρόπο μια πληροφορία βρετανικής εφημερίδας, που ανέφερε ότι το Brexit ενδέχεται να έλθει νωρίτερα από το προβλεπόμενο, η Τερέζα Μέι επανέλαβε ότι το Ηνωμένο Βασίλειo θα πάψει να είναι μέλος της ΕΕ τον Μάρτιο του 2019. Εξήγησε όμως ότι μια συμφωνία για τη μελλοντική εταιρική σχέση της χώρας της με την ΕΕ “θα χρειαστεί χρόνο” μέχρι να επικυρωθεί. Για τον λόγο αυτό πρότεινε

να υπάρξει μια “μεταβατική περίοδος” δύο ετών, οι λεπτομέρειες της οποίας θα πρέπει να συμφωνηθούν το συντομότερο δυνατόν.

Η Μέι τόνισε ότι κατά την περίοδο αυτή η πρόσβαση της μίας πλευράς στην αγορά της άλλης θα πρέπει να συνεχιστεί με τους ίδιους όρους και ότι οι δεσμοί μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας θα παραμείνουν εν ισχύ, ώστε να διασφαλιστεί μια “ομαλή” έξοδος. “Η περίοδος εφαρμογής θα ήταν προς το συμφέρον μας”, είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα η πρωθυπουργός της Βρετανίας δεσμεύτηκε ότι η χώρα της θα τιμήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις της κατά την περίοδο που θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Δεν θέλω να φοβούνται οι εταίροι μας ότι θα χρειαστεί να πληρώσουν περισσότερα ή ότι θα λάβουν λιγότερα για το υπόλοιπο του τρέχοντος προϋπολογισμού ως αποτέλεσμα της απόφασής μας να φύγουμε”, είπε η Μέι. Αυτό θα διασφαλίσει ότι καμία χώρα “δεν θα πληρώσει περισσότερα ούτε θα λάβει λιγότερα” για τον τρέχοντα προϋπολογισμό (2014-20).

Ο “λογαριασμός” που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Βρετανία για την έξοδό της κυμαίνεται μεταξύ 60-100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αποτελεί σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 20 δισεκ. ευρώ, όμως η Μέι απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο νούμερο.

Η Μέι είπε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ μπορεί να συνεχιστούν μέχρι και τον Μάρτιο του 2019, πολύ κοντά στην προκαθορισμένη ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας. Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ έχει δηλώσει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να πετύχουν μια συμφωνία μέχρι τον Νοέμβριο του 2018 ώστε να δοθεί χρόνος στα κοινοβούλια των χωρών-μελών της ΕΕ για να την επικυρώσουν.
“Φυσικά θα φύγουμε στα τέλη Μαρτίου του 2019 και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονται πιθανότατα πολύ κοντά στην ημερομηνία αυτή” είπε η πρωθυπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την ομιλία που εκφώνησε στη Φλωρεντία.

Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις, υπενθύμισε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει τρεις γύροι και “μολονότι κατά διαστήματα αυτές οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές, είναι προφανές ότι χάρη στον επαγγελματισμό και τη φιλοπονία του Ντέιβιντ Ντέιβις (σ.σ. του υπουργού που είναι αρμόδιος για το Brexit) και του Μισέλ Μπαρνιέ, έχουμε πετύχει απτή πρόοδο σε πολλά σημαντικά ζητήματα.

Όταν ρωτήθηκε πάντως αν θεωρεί ότι η μη επίτευξη συμφωνίας θα ήταν προτιμότερη από μια κακή συμφωνία, είπε: “Εξακολουθούμε να το πιστεύουμε αυτό”.

Αναφερόμενη στη διετή “περίοδο προσαρμογής” μετά το 2019, είπε ότι “οι άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να μπορούν να έρχονται, να ζουν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως θα υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής, μια ουσιώδης προετοιμασία για το νέο καθεστώς”. Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδους θα πρέπει να υπάρχει αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές των δύο πλευρών με τους σημερινούς όρους και ότι η Βρετανία θα πρέπει επίσης να συμμετέχει στα υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας. “Και γνωρίζω ότι ιδίως οι επιχειρήσεις θα καλωσορίσουν τη βεβαιότητα που παρέχεται με αυτόν τον τρόπο”, συνέχισε.

Σχετικά και πάλι με την ενιαία αγορά και την πρόσβαση σε αυτήν, η Βρετανή πρωθυπουργός “κατανοεί ότι οι τέσσερις ελευθερίες είναι αδιαίρετες” και τόνισε ότι οι δύο πλευρές δεν ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις τους “έχοντας μπροστά τους μια λευκή κόλλα χαρτί”. Το ζήτημα, όπως υποστήριξε, είναι “τι θα κάνουμε όταν μία πλευρά θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές των κανονιστικών αρχών”.

Η Μέι διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή της επιθυμεί να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι Ευρωπαίοι πολίτες και μετά το Brexit.

Στην ομιλία της στη Φλωρεντία η Μέι είπε ότι ελπίζει οι διαπραγματευτικές ομάδες να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία. Είπα μάλιστα ότι επιθυμία της είναι τα βρετανικά δικαστήρια να μπορούν να λαμβάνουν υπόψη τους τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα αυτών των πολιτών.

Όπως είπε η Μέι, αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να περιμένει ότι όλα θα παραμείνουν ίδια και μετά το Brexit. Είπε όμως ότι θέλει να εργαστεί “χέρι με χέρι” με την ΕΕ και όχι με “τμήματα” της ΕΕ.

Στην αρχή της ομιλίας της η Μέι είπε ότι η Βρετανία δεν θέλει να σταθεί εμπόδιο στις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ αλλά να είναι ένας “ισχυρός φίλος”. Έφερε μάλιστα ως παραδείγματα τη μαζική μετανάστευση και την τρομοκρατία, ως δύο προβλήματα που μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω της συνεργασίας.

Η απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ δεν είναι “με κανέναν τρόπο αποκήρυξη της δέσμευσής μας προς τη διεθνή ασφάλεια”, τόνισε. Η απόφαση αυτή ήταν “μια διακήρυξη για το πώς θέλουν οι Βρετανοί να λειτουργεί η δημοκρατία”. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ΕΕ ουδέποτε έγινε αντιληπτή από τους Βρετανούς ως “αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής ιστορίας μας”.

Παρ’ όλ΄ αυτά, η αποχώρηση “δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε πλέον ένα υπερήφανο μέλος της οικογένειας των ευρωπαϊκών εθνών”, συμπλήρωσε.

Η Βρετανή πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι οι αρχικές διαπραγματεύσεις ήταν “σκληρές” αλλά είπε ότι έχει επιτευχθεί συγκεκριμένη πρόοδος. “Αν οι συνομιλίες για το Brexit αποτύχουν, οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι εκείνοι που αντιτίθενται στις αξίες μας”, τόνισε

Η Μέι δεσμεύτηκε επίσης πως η Βρετανία θέλει να παραμείνει στενή φίλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι η επιτυχία των διαπραγματεύσεων για το Brexit είναι “προς το συμφέρον όλων”.

“Διανύουμε μια νέα και κρίσιμη περίοδο στις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση” είπε η Βρετανή πρωθυπουργός στην ομιλία που εκφώνησε στη Φλωρεντία. “Ο βρετανικός λαός αποφάσισε να εγκαταλείψει την ΕΕ και να γίνει ένα έθνος που συναλλάσσεται με ελευθερία με όλον τον κόσμο, ικανό να χαράξει μόνο του τον δρόμο του στον κόσμο. Για πολλούς είναι μια συναρπαστική εποχή γεμάτη υποσχέσεις. Για άλλους είναι ανησυχητική. Εγώ κοιτάζω προς τα εμπρός με αισιοδοξία”, πρόσθεσε.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα