Δίκη Χ.Α.: «Είμαι ναζί, είμαι εδώ και να με φοβάστε»

Συνεχίστηκε σήμερα Τετάρτη, η δίκη της Χρυσής Αυγής στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Στο βήμα κλήθηκε να καταθέσει η αντιδήμαρχος Αθηνών και δημοτική σύμβουλος, Νέλλη Παπαχελλά.

«Το 2008 είδα πρώτη φορά οργανωμένη δύναμη της Χρυσής Αυγής. Τον Νοέμβρη του ίδιου έτους συγκεντρώθηκε στην

πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, ομάδα 100-150 ατόμων, που φορούσαν όλοι μαύρα, έφεραν τα σήματα της Χρυσής Αυγής και τον αγκυλωτό σταυρό. Η ομάδα ήταν συμπαγής και οργανωμένη, κρατούσαν ξύλα και φώναζαν συνθήματα όπως «έξω οι λαθρομετανάστες από τη γειτονιά» και «η γειτονιά ανήκει στους Έλληνες». Ήταν κοινό μυστικό πως η Χ.Α. έκανε περιπολίες και πραγματοποιούσε επιθέσεις κατά αλλοδαπών στη γειτονιά», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη σχέση της Χρυσής Αυγής με την αστυνομική μονάδα των ΜΑΤ η κ. Παπαχελλά περιέγραψε ένα περιστατικό στο οποίο ήταν αυτόπτης μάρτυρας. «Το Δεκέμβριο του 2010 οργανώθηκε μία συναυλία στην εκκλησία με σκοπώ την ειρήνευση στη γειτονιά. Η Χ.Α. είχε συγκεντρωθεί απ’ έξω με ρόπαλα στα χέρια και εμπόδιζε κόσμο να μπει. Ήρθαν και ΜΑΤ και άκουγα τους χρυσαυγίτες να λένε «όχι τώρα θα σου πω εγώ πότε»».

Σχετικά με την Θέμιδα Σκορδέλλη, η μάρτυρας αναφέρθηκε στην παρουσία της στο δημοτικό συμβούλιο και στην περίφημη φράση της «όταν έχουμε κατσαρίδες εμείς τις πατάμε», εννοώντας τους αλλοδαπούς, αλλά και στην έμμεση απειλή που δέχτηκε η ίδια όταν είπε πως παρόλο που είναι κι εκείνη κάτοικος δεν κυνηγάει τον κόσμο για να τον σκοτώσει, με την Σκορδέλλη να της απαντά «ξέρουμε πάρα πολύ καλά, κ. Παπαχελλά, που μένετε»

«Όταν έγινε το πογκρόμ του 2011, είδα να ξυλοφορτώνουν γυναίκες με παιδιά και μπροστά στα μάτια μου έσπασαν στο ξύλο πωλητή με κουλούρια. Πήρα τηλέφωνο την αστυνομία που ήρθε αρκετά αργότερα. Ντρέπομαι που το λέω αλλά δεν έχω ξαναφοβηθεί ποτέ τόσο στη ζωή μου».

Πρόεδρος: Η αστυνομία πως αντέδρασε;

Μάρτυρας: Το τμήμα δεν έκανε απολύτως τίποτα και ξέρω από δημοτικούς συμβούλους ότι όσες φορές είχαν πάει να καταγγείλουν στο τμήμα ήταν σαν να μη γινόντουσαν οι καταγγελίες. Δε δινόταν συνέχεια και αυτό που ακουγόταν ήταν ότι υπήρχαν θύλακες στην αστυνομία που πρόσκεινται στη Χ.Α.

Αναφερόμενη στην παρουσία του Νίκου Μιχαλολιάκου σε ένα έκτακτο διοικητικό συμβούλιο η μάρτυς υπογράμμισε πως «συνοδευόταν από αρκετούς φουσκωτούς οπλοφορούντες. Εκεί υπήρξε μία λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ του αρχηγού της Χ.Α. και του Π. Κωνσταντίνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάνω στο θέμα της οπλοκατοχής και φεύγοντας ο Μιχαλολιάκος είπε «αποχωρώ» και σήκωσε ναζιστικά το χέρι του. Το επόμενο χρονικό διάστημα, όσοι τον συνόδευαν οπλοφορούσαν και αυτό το έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια».

Αν. Εισαγγελέας: Τον χαιρετισμό τον είδατε. Ήταν προκλητικό;

Μάρτυρας: Ήταν προκλητικό και το εισέπραξα ως μια απάντηση στον Κωνσταντίνου και μια δήλωση ότι «είμαι ναζί και είμαι εδώ και να με φοβάστε».

Σχετικά με τα πογκρόμ που έλαβαν χώρα στην περιοχή μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη, για μία φωτογραφική μηχανή, η κ. Παπαχελλά τόνισε πως οι επιθέσεις ήταν οργανωμένες και πάντα υπήρχε επικεφαλής που έδινε το παράγγελμα έναρξης ή λήξης. Η ίδια ως επικεφαλής αναγνώρισε τον χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλία Παναγιώταρο.

Η δίκη διεκόπη για την καλοκαιρινή περίοδο και θα συνεχιστεί την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου στο Εφετείο Αθηνών.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τον μήνα Σεπτέμβριο έχουν οριστεί 9 δικάσιμοι από τις οποίες μόνο οι τρεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα του Εφετείου, με τις άλλες έξι να γίνονται στον Κορυδαλλό, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της πολιτικής αγωγής και των δημοσιοφράφων για πλήρη μεταφορά της δίκης στην αίθουσα του Εφετείου.

Δανάη Κισκήρα Μπαρτσώκα

Keywords
Τυχαία Θέματα