Δίκη Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό για Μιχαλολιάκο και ηγετικά στελέχη – Τι είπε η εισαγγελέας (video)

Κανένα ελαφρυντικό για τους επτά πρώην βουλευτές -μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Μιχαλολιάκος- που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δεν αναγνώρισε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου στη δίκη της Χρυσής Αυγής, μετά από αλλαγή της πρότασής της και ένταση από την υπεράσπιση.

Αναλυτικότερα, το δικαστήριο επανήλθε μετά τη διακοπή και πριν λάβουν τον λόγο οι συνήγοροι, η εισαγγελέας ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού που έδωσε στους τρεις πρώην βουλευτές (Δημήτρη Κουκούτση,

Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο) και σε κάθε άλλο κατηγορούμενο ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη χωρίς να έχει άλλη κακουργηματική πράξη που να συνδέεται με την οργάνωση.

Η εισαγγελέας διευκρίνισε ότι αυτό δεν αφορά τους επτά πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, και Αρτέμη Ματθαιόπουλο) και άλλους κατηγορούμενους όπως ο Γιώργος Ρουπακιάς, οι δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν, οι συνεργοί στη δολοφονία Φύσσα, οι καταδικασθέντες για Αντίπνοια, Συνεργείο, οι κατηγορούμενοι για επίθεση στους αλιεργάτες κλπ.

Η ένταση που προηγήθηκε από την υπεράσπιση

Νωρίτερα, η εισαγγελέας ανέφερε κατά την αγόρευσή της:

«Περαιτέρω το δικαστήριο έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι εντάχθηκαν σε μια ένωση προσώπων που είχε σκοπό να τελέσει βαρύτατα κακουργήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Συνεπώς τι ελαφρυντικά μπορώ να προτείνω στην προκειμένη; Θα ήταν αντιφατικό».

Διαμαρτυρίες από τους συνήγορους υπεράσπισης των επτά

Ακολούθησαν κάποια λεπτά έντασης και διαμαρτυριών από τους συνήγορους υπεράσπισης των υπόλοιπων κατηγορουμένων που ζήτησαν με τη σειρά τους να υποβάλουν αντίστοιχο αίτημα, με την εισαγγελέα να λέει ότι «δεν ζητάω συλλήβδην την απόρριψη των ελαφρυντικών γιατί είναι αντιφατικό να τους έχετε κρίνει ενόχους για σοβαρά αδικήματα και εγκλήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα κι εγώ να προτείνω ελαφρυντικά».

Όπως είπε η κ. Οικονόμου «είναι αντιφατικό εφόσον κρίνονται από το δικαστήριό σας ως δράστες ανθρωποκτονίας και απόπειρας ανθρωποκτονιών και εγκλημάτων που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα να αναμένετε εγώ να ζητάω ελαφρυντικά. Εισηγούμαι την απόρριψη συλλήβδην όλων των ελαφρυντικών για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους».

Η τοποθέτηση αυτή της κ. Οικονόμου προκάλεσε έκρηξη στα έδρανα της υπεράσπισης και φωνές από συνηγόρους οι οποίοι απευθυνόμενοι στο δικαστήριο έλεγαν ο καθένας το όνομα του εντολέα του αναφέροντας ότι και αυτοί ανήκουν σε αυτή την περίπτωση.

Ο εκ των συνηγόρων του Νίκου Μιχαλολιάκου και της Ελένης Ζαρούλια, Τάκης Μιχαλόλιας, φώναξε:

«Κυρία πρόεδρε, κυρία πρόεδρε, τι είναι αυτά που ακούμε; Και η Ζαρούλια είναι σε αυτή την περίπτωση και άλλοι είναι σε αυτή την περίπτωση.

Πρόεδρος: Ησυχάστε, ησυχάστε σας παρακαλώ.

-Μιχαλόλιας: Όχι κυρία πρόεδρε δε θα ησυχάσουμε. Ησυχάσαμε αρκετά όπως φαίνεται».

Στη λεκτική αντιπαράθεση επενέβη η εισαγγελέας, η οποία διευκρίνισε προς το δικαστήριο ότι το συγκεκριμένο ελαφρυντικό το υπέβαλαν μόνο οι τρεις κατηγορούμενοι.

Η πρόεδρος στράφηκε στην υπεράσπιση και είπε: «Επειδή το ζήτησαν, καταλαβαίνετε;». Τότε από την υπεράσπιση άρχισαν να φωνάζουν: «Ωραία, τότε να το υποβάλουμε κι εμείς». Το δικαστήριο μετά από αυτό διέκοψε προκειμένου να διατυπωθούν ανάλογα αιτήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κανείς από τους προαναφερόμενους δεν έδωσε σήμερα το «παρών» στο Εφετείο. Αν, ωστόσο, εκδοθούν εντάλματα, τότε η Αστυνομία θα κινητοποιηθεί αμέσως για τη σύλληψή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα