Δίκη Χρυσής Αυγής: «Καρφιά» συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής κατά της Εισαγγελέως (video)

Αμέσως μετά τη διακοπή του Δικαστηρίου το απόγευμα της Παρασκευής, ο δικηγόρος των αιγυπτίων ψαράδων, Κώστας Παπαδάκης σχολίασε την «παράξενη» κίνηση της εισαγγελέως να «απολογηθεί» στους συνηγόρους υπεράσπισης κατά την έναρξη της σημερινής διαδικασίας «γιατί στην πρώτη της τοποθέτηση δεν ζήτησε ελαφρυντικά, κάνοντάς τους να αισθάνονται ότι έχασαν έναν πολύτιμο σύμμαχο». «Η μάχη των ελαφρυντικών συνεχίζεται» σχολίασε ο κ. Παπαδάκης, τονίζοντας ότι κατά τη γνώμη του «δεν συντρέχουν οι λόγοι τους οποίους επικαλούνται οι συνήγοροι υπεράσπισης» και παρέπεμψε σε προηγούμενες δηλώσεις

του, οι οποίες όπως είπε «δεν έχουν διαψευστεί».

«Η δίκη κινδυνεύει να ξεχειλώσει και να πάει σε μια χρονική παρέκταση. Όλες αυτές οι διακοπές δεν έχουν συγκεκριμένη αιτιολόγηση και, εν πάση περιπτώσει, τείνω την προσοχή σας στο ότι η δίκη εξακολουθεί, έχει πολλά και κρίσιμα στάδια μέχρι να φτάσει στο τέλος. Θα είμαστε εδώ μέχρι την τελευταία στιγμή», υπογράμμισε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής.

Ερωτηθείς σχετικά με τους λόγους της επιμήκυνσης της διαδικασίας, ο κ. Παπαδάκης δήλωσε ότι ευθύνονται «οι επανειλημμένες και αντιφατικές εισαγγελικές τοποθετήσεις, οι οποίες πυροδότησαν πολλούς γύρους τοποθετήσεων των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι ουσιαστικά επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια».

«Το ελαφρυντικό της μη τέλεσης αξιόποινων πράξεων αφορά τα μέλη εγκληματικών οργανώσεων οι οποίες δεν έχουν δραστηριοποιηθεί. Προκύπτει από τη διατύπωση του νόμου, από την αιτιολογική έκθεση και από όλη τη φιλοσοφία του νόμου, όχι να διακρίνει ανάμεσα σε μέλη εγκληματικών οργανώσεων αλλά να διακρίνει ανάμεσα σε εγκληματικές οργανώσεις που δεν έχουν περάσει στο στάδιο της υλοποίησης», σημείωσε ο κ. Παπαδάκης.

Σχετικά με το ελαφρυντικό της μη εύλογης διαρκείας της δίκης, ο συνήγορος των Αιγυπτίων ψαράδων υπογράμμισε ότι «δεν ευσταθεί διότι η διάρκεια της δίκης για τα ελληνικά δεδομένα υπήρξε εύλογη» αλλά και διότι για τη μεγάλη διάρκεια ευθύνονται και οι κατηγορούμενοι «με τις κωλυσιεργίες, την άσκοπη ανάγνωση εγγράφων κοινοβουλευτικών ερωτήσεων και τις καθυστερήσεις σε απολογίες και αγορεύσεις με αποτέλεσμα να χαθούν δικάσιμοι».

«Το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου δεν υπάρχει πουθενά νομολογημένο ότι είναι υποχρεωτικό όπου υπάρχει λευκό ποινικό μητρώο να παρέχεται το αντίστοιχο ελαφρυντικό», είπε ο κ. Παπαδάκης και συμπλήρωσε: «Κατά συνέπεια θεωρώ ότι το δικαστήριο έχει όλα τα εχέγγυα για να προχωρήσει, προφανώς και θα το κάνει. Η δίκη πρέπει να συνεχιστεί χωρίς άλλες διακοπές και να φτάσουμε μέχρι το τέλος. Η προσπάθεια να πέσουν στα μαλακά δεν πρόκειται να έχει καμία απόδοση».

Τη Δευτέρα η απόφαση για τα ελαφρυντικά – Αθλιότητες από τον συνήγορο του Μιχαλολιάκου

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (12/10) θα συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής και το πρωί στις 10:00 θα γίνει γνωστή η απόφαση για τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι κατηγορούμενοι, καθώς το δικαστήριο διέκοψε τη διαδικασία το απόγευμα της Παρασκευής (09/10).

Εκτός από τις ποινές, το δικαστήριο θα αποφασίσει και για το κρίσιμο θέμα των αναστολών, δηλαδή ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν δε δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους.

Νωρίτερα, ακραίους χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε στην αγόρευσή του επί των ελαφρυντικών των κατηγορούμενων ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, επιτιθέμενος τόσο στους πολίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο την ημέρα της απόφασης επί των ενοχών (η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ως «εγκληματική οργάνωση»), όσο και σε πολιτικούς που έκαναν δηλώσεις ενόψει της ετυμηγορίας.

Το απόγευμα της Παρασκευής (09/10) ολοκληρώθηκαν, οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά που ζητούν οι εντολείς τους. Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του για τη Δευτέρα (12/10) θα διασκεφθεί προκειμένου να ανακοινωθεί η απόφασή του επί των σχετικών αιτημάτων των κατηγορουμένων.

Νωρίτερα, τη ανάγκη να διευκρινίσει ότι «παρέμεινε πιστή» όπως ανέφερε, στην πρόταση της περί απαλλαγής των πολιτικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, αισθάνθηκε η εισαγγελέας της δίκης Αδαμαντίας Οικονόμου μετά τις εξελίξεις της Τετάρτης (08/10) σχετικά με την πρόταση της για την αναγνώριση η μη ελαφρυντικών των κατηγορουμένων.

Προκλητικός ο συνήγορος του Μιχαλολιάκου

Ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου χαρακτήρισε «ξυπόλυτους» τους χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο Εφετείο και «γραφικούς και αστείους» τους βουλευτές που έκαναν δηλώσεις με το σύνθημα «Δεν είναι αθώοι».

Αναφερόμενος, μάλιστα, στους πολιτικούς είπε: «Διεξήχθη μια δίκη ήρεμη και μετά βλέπεις γραφικούς βουλευτές να λένε “δεν είναι αθώοι”. Μα πόσο γελοίοι είναι αυτοί οι άνθρωποι. Να σας δίνουν εντολές αν είναι ένοχοι ή αθώοι». Κατά τα λοιπά ο συνήγορος εκθείασε τον εντολέα του για το πλούσιο συγγραφικό του έργο.

Νωρίτερα από την υπεράσπιση του Ηλία Κασιδιάρη ακούστηκε και η φράση «Τι κάνανε; Ένα κόμμα είχανε. Τι πρέπει να κάνουμε; Να τους εξαφανίσουμε;».

«Με την απόφαση αυτή, η δημοκρατία έχασε. Καταρρακώθηκε η δικαιοσύνη. Δύο πολιτικοί αρχηγοί τσακώνονται για το ποιος από τους δύο εξέδωσε την απόφαση…», ανέφερε η υπεράσπιση του Ηλία Παναγιώταρου.

«Μιλάμε για εξόντωση του κόμματος, ετρόθη η δημοκρατία. Μια φωνή ακατέργαστη που προερχόταν από την κοινωνία, έπαυσε να υπάρχει και για αυτό χαίρονται όσοι δηλώνουν δημοκράτες; Αυτά γίνονται θεσμικά», υποστήριξε η υπεράσπιση του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση.

Ζήτησε μεταξύ άλλων και το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτίων: «Ο εντολέας μου μπήκε στη Βουλή για να εξυπηρετήσει την περιοχή του και εκεί εξαντλήθηκε ο ρόλος του. Περιορίστηκε στα καθήκοντα του, μπήκε για να προσφέρει στον πατριωτισμό και στον εθνικισμό, που τον είχε υιοθετήσει από την οικογένειά του».

«Η δημοκρατία επιβάλλει την ύπαρξη κομμάτων έστω και ακραίων αντιλήψεων. Επι παραδείγματι το ναζιστικό κόμμα στη Γερμανία είναι νόμιμο. Κανείς δεν είπε ότι είναι παράνομο επειδή λέει ότι είναι κατά των Εβραίων. Οι πολιτικές πεποιθήσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές», ανέφερε ο συνήγορος του Νίκου Μίχου.

Κανένα ελαφρυντικό για Μιχαλολιάκο και ηγετικά στελέχη – Τι είπε η εισαγγελέας

Νωρίτερα, κανένα ελαφρυντικό για τους επτά πρώην βουλευτές – μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Μιχαλολιάκος – που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δεν αναγνώρισε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, μετά από αλλαγή της πρότασής της και ένταση από την υπεράσπιση…

Οι ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έκρινε ένοχα τα 17 πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής για εγκληματική οργάνωση και οι επτά εξ αυτών, μάλιστα, για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι:

Νίκος ΜιχαλολιάκοςΧρήστος ΠαππάςΑρτέμης ΜατθαιόπουλοςΗλίας ΠαναγιώταροςΗλίας ΚασιδιάρηςΓιάννης ΛαγόςΓιώργος Γερμενής

Οι ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής

Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Ποιες ποινές προβλέπονται για την εγκληματική οργάνωση

Το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής έχει ως εξής:

Ποινή ένταξης: 5-10 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 1-5)
Ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: 5-15 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό): 2-8.

Αν, τελικά, εκδοθούν εντάλματα, τότε η Αστυνομία θα κινητοποιηθεί αμέσως για τη σύλληψή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα