Δίκη Χρυσής Αυγής: Ποιες ποινές προβλέπονται για την εγκληματική οργάνωση (video)

Ένοχους για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση έκρινε τους πρώην βουλευτές και τον πρόεδρο της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο σήμερα, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Η εισαγγελική πρόταση της Αδαμαντίας Οικονόμου, δεν υιοθετήθηκε από την έδρα, η οποία απεφάνθη ότι δεν είναι αθώοι οι κατηγορούμενοι και ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση που δρούσε

υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος.

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ήταν καταπέλτης για τους νεοναζί και πιο συγκεκριμένα η έδρα του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, Γεσθημανή Τσουλφόγλου και Ανδρέας Ντόκος, ανακοίνωσαν ότι κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Ηλίας Παναγιώταρος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής.

Παράλληλα, όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές, καθώς και οι δύο πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής έχει ως εξής:

Ποινή ένταξης: 5-10 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 1-5)
Ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: 5-15 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό): 2-8

Τα επόμενα βήματα μέχρι την απόφαση

Από εδώ και στο εξής σύμφωνα με τον αριθμό των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι θα εξαρτηθεί και ο αριθμός των συνεδριάσεων που θα απαιτηθούν.

Σε κάθε περίπτωση το δικαστήριο πρόκειται να συνεδριάζει ως αργά το απόγευμα ή και το βράδυ αν αυτό κρίνεται αναγκαίο για να ολοκληρωθεί κάθε σκέλος της απόφασης, ενώ θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Τον λόγο θα λάβουν επίσης οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων για την αναγνώριση ελαφρυντικών από τα οποία θα εξαρτηθεί και η πορεία τους προς τον Κορυδαλλό.

Σε κανένα από τα στάδια αυτά της απόφασης, δεν έχουν δικαίωμα λόγου οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής.

Αντίθετα, η υπεράσπιση έχει τη δυνατότητα να δευτερολογήσει, μετά την εισαγγελική πρόταση επί των ελαφρυντικών.

Μετά από διάσκεψη των δικαστών, η πρόεδρος θα ανακοινώσει εάν και σε ποιους καταδικασθέντες θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Μετά τη «μάχη» των ελαφρυντικών, το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές, αφού προηγουμένως η εισαγγελέας υποβάλλει την πρότασή της και πάρει τον λόγο η υπεράσπιση, ζητώντας, κατά το συνήθως συμβαίνον, το ελάχιστο προβλεπόμενο όριο αυτών.

Στη συνέχεια το δικαστήριο προχωρά στη συγχώνευση των ποινών.

Σε εκείνο ακριβώς το στάδιο ξεκινά η προσπάθεια των κατηγορουμένων, διά των συνηγόρων τους για την αναστολή ή όχι εκτέλεσης της ποινής, κάτι που μπορεί να τους επιτρέψει να γλυτώσουν τη φυλακή και να αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους.

Σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα πάντως, το δικαστήριο δεν μπορεί να επιβάλλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στους καταδικασθέντες, καθώς καταργήθηκε ως παρεπόμενη ποινή.

Keywords
Τυχαία Θέματα