Διπλός «αγώνας δρόμου» για τη Μέι – Ζητά χρόνο από το Κοινοβούλιο και ελαφρύνσεις από την Ευρώπη

Νέο χρονικό περιθώριο για διαπραγματεύσεις με την ΕΕ θα ζητήσει από τους Βρετανούς βουλευτές η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου ο υπουργός Στέγης Τζέιμς Μπρόκενσερ.

Ταυτόχρονα, η συντηρητική πρωθυπουργός απέρριψε την πρόταση του Τζέρεμι Κόρμπιν για παραμονή της χώρας στην τελωνειακή ένωση, διαλύοντας τις ελπίδες εκείνων που θεωρούσαν ότι μπορεί να υπάρξει στροφή στην πολιτική της Μέι για το Brexit, αυξάνοντας τους φόβους για μια μη συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου

είναι προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτό το ιστορικό διαζύγιο βρίσκεται στο κενό, αφού η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία στις 15 Ιανουαρίου τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών με το Λονδίνο.

Η συντηρητική πρωθυπουργός έχει στρέψει τις προσπάθειές της να επιτύχει από τις Βρυξέλλες υποχωρήσεις που θα της επιτρέψουν να εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου, αλλά το ιρλανδικό backstop αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο σε οποιεσδήποτε συνομιλίες.

Την ώρα που η Βουλή των Κοινοτήτων θα εξετάσει τη Πέμπτη την ακολουθητέα στρατηγική, ο Τζέιμς Μπρόκενσερ δήλωσε την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου στο BBC ότι η κυβέρνηση θα προτείνει στο Κοινοβούλιο να συζητήσει εκ νέου τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις για το Brexit μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, εάν δεν προκύψει τροποποιημένη συμφωνία για την έξοδο μέχρι τότε, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης θα διατηρήσει τον έλεγχο επί της διαδικασίας του Brexit.

Το Εργατικό Κόμμα κατήγγειλε αμέσως έναν ελιγμό της κυβέρνησης με στόχο να κερδίσει χρόνο για να καθηλώσει τους βουλευτές σε μία διττή επιλογή, που θα ισοδυναμεί με εκβιασμό, ανάμεσα στην συμφωνία της Τερέζα Μέι για το Brexit και μία έξοδο «άνευ συμφωνίας», ένα σενάριο που προκαλεί τεράστια ανησυχία στους επιχειρηματικούς κύκλους.

Η Τερέζα Μέι «υποδύεται ότι σημειώνει πρόοδο, ενώ στην πραγματικότητα παίζει με το ρολόι», δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ, ο αρμόδιος των Εργατικών για το Brexit στους Sunday Times. «Την επόμενη εβδομάδα το Κοινοβούλιο πρέπει να πει “αρκεί” και να αναλάβει τον έλεγχο για τις εξελίξεις», προειδοποίησε.

Η πρωθυπουργός απάντησε στην επιστολή που της απηύθυνε ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, στην οποία εξηγούσε ότι το κόμμα του θα υποστήριζε μία συμφωνία διαζυγίου υπό ορισμένους όρους, ένας από τους οποίους θα ήταν η παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση.

Η Τερέζα Μέι προτείνει στην απαντητική της επιστολή που δόθηκε στην δημοσιότητα από την Ντάουνινγκ Στριτ, νέες συνομιλίες με τους Εργατικούς, κυρίως για να εξετασθούν «εναλλακτικές διευθετήσεις» για την επίλυση του θέματος του ιρλανδικού backstop.

Παράλληλα, όσοι η ημερομηνία για το Brexit πλησιάζει, οι αρνητικές προβλέψεις δίνουν και παίρνουν.

Η βρετανική οικονομία επιβραδύνθηκε όπως αναμενόταν τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους, με την ανάπτυξη το 2018 να είναι η ασθενέστερη σε έξι χρόνια, καθώς οι ανησυχίες για το Brexit έπληξαν τις επενδύσεις.

Eπιπλέον, ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης των Συντηρητικών, ο Γκάβιν Γουίλιαμσον δήλωσε την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου πως «η Βρετανία οφείλει να είναι έτοιμη να καταφύγει στη χρήση στρατιωτικής ισχύος για να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της σε όλο τον κόσμο», κάτι που ανησυχεί τους διεθνείς αναλυτές.

«Το Brexit μας φέρνει μπροστά σε μια σπουδαία στιγμή της ιστορίας μας. Μια στιγμή κατά την οποία πρέπει να ενισχύσουμε την παγκόσμια παρουσία μας, να αυξήσουμε τη δυνατότητά μας να καταφέρνουμε θανάσιμα πλήγματα, να διογκώσουμε τη μάζα μας», θα πει ο Γουίλιαμσον κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Λονδίνο.

Περιέγραψε με τον όρο «θολά» τα όρια μεταξύ της ειρήνης και του πολέμου και θα τονίσει πως το Λονδίνο και οι σύμμαχοί του πρέπει να επιδεικνύουν ετοιμότητα «να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική ισχύ για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους».

«Το να μιλάμε αλλά να μην αναλαμβάνουμε δράση εγείρει τον κίνδυνο να μας θεωρήσουν κάτι σαν χάρτινη τίγρη», καταλήγει ο βρετανός υπουργός Άμυνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα