ΔΝΤ: Πρόοδος της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και νέες προκλήσεις (εικόνες – video)

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην εξαμηνιαία Έκθεση Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Global Financial Stability Report), διαπίστωσε περαιτέρω βελτίωση των διεθνών χρηματοπιστωτικών συνθηκών, σημειώνοντας ωστόσο τον κίνδυνο εκδήλωσης νέων προκλήσεων.

Στην έκθεση, επισημαίνεται ότι η πολιτική και νομισματική αβεβαιότητα είναι διάχυτη σε αρκετές περιοχές του πλανήτη και ιδίως στις ΗΠΑ

και στην Ευρώπη.

«Καμπανάκι» χτυπά και για την Κίνα, καθώς το Ταμείο θεωρεί ότι το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, αναγνωρίζει πως η παγκόσμια οικονομία έχει σημειώσει βήματα προόδου, προς την κατεύθυνση της περαιτέρω οικονομικής ανάπτυξης.

Ως αποτέλεσμα, προσθέτει το ΔΝΤ, ο κίνδυνος χρεοκοπίας για τις τράπεζες έχει περιοριστεί, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Σε αποκλιμάκωση βρίσκονται και οι προκλήσεις των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων οικονομιών, καθώς η ανάκαμψη της τιμής των εμπορευμάτων έχει συνδράμει στη βελτίωση των οικονομικών δεικτών.

«Η μείωση στη φορολογία επιχειρήσεων που προτείνει ο Τραμπ μπορεί να οδηγήσει στην ανάληψη χρηματοοικονομικών κινδύνων»

Παράλληλα, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι οι προτεινόμενες μειώσεις φόρων και μεταρρυθμίσεις των χρηματοοικονομικών ρυθμιστικών πλαισίων του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να οδηγήσουν σε έναν γύρο ανάληψης χρηματοοικονομικών κινδύνων, σαν αυτόν που προηγήθηκε της τελευταίας κρίσης το 2008.

Το Ταμείο σημείωσε ότι οι αμερικανικές εταιρίες που έχουν ήδη υψηλό δανεισμό ίσως να μην είναι σε θέση να μεταφράσουν την ενίσχυση των ταμειακών τους ροών, χάρη στις προτάσεις φορολογικής μεταρρύθμισης των Ρεμπουμπλικάνων, σε παραγωγικές επενδύσεις κεφαλαίου που μπορούν να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το ΔΝΤ πρόσθεσε ότι η στροφή προς τον προστατευτισμό στις ΗΠΑ και άλλες ανεπτυγμένες χώρες μπορεί επίσης να μειώσει το εμπόριο και τις κεφαλαιακές ροές, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη και πλήττοντας το κλίμα στην αγορά.

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει περιθώριο για τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού ρυθμιστικού πλαισίου στις ΗΠΑ, αλλά προειδοποίησε να μην μειωθούν πολύ οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες, που τέθηκαν σε ισχύ μετά την οικονομική κρίση του 2008.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα