Δολοφονία Φλόιντ: Έκλεισαν οι δρόμοι γύρω από τον Λευκό Οίκο – Ύψωσε φράχτη ο Τραμπ

Την ώρα που είναι πλέον πολλές και οι διεθνείς αντιδράσεις για τη βία στις ΗΠΑ, η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου στη χώρα, με τα επεισόδια για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και την καταστολή τους από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο αμερικανός πρόεδρος σκέφτεται πολύ σοβαρά να βγάλει τον στρατό στους δρόμους κάνοντας κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Έχοντας υψώσει και φράχτη εκτός του Λευκού Οίκου, ενώ σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη απαγορεύεται

η κυκλοφορία το βράδυ.

Σύμφωνα με το «CNN», οι μυστικές υπηρεσίες μετά τα τελευταία γεγονότα έκλεισαν τους περισσότερους δρόμους γύρω από τον Λευκό Οίκο μετατρέποντάς τον σε φρούριο. Ένα σιδερένιο τείχος σχεδόν τριών μέτρων υψώθηκε γύρω από το πάρκο Λαφαγέτ. Πολλοί είπαν ότι μοιάζει με τους αδιαπέραστους φράχτες που υψώνονται σε γεγονότα υψηλής ασφάλειας όπως πολιτικά συνέδρια ή ορκωμοσίες.

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον, Μουριέλ Μπόουσερ, δήλωσε σοκαρισμένη από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η αστυνομία τους ειρηνικούς διαδηλωτές έξω από τον Λευκό Οίκο το βράδυ της Δευτέρας (01/06). Όπως είπε οι άνθρωποι αυτοί δεν παραβίασαν καμία απαγόρευση κυκλοφορίας, δεν προκάλεσαν τους αστυνομικούς και η αστυνομία επενέβη βίαια για να τους διαλύσει μόνο και μόνο για να μπορεί να περάσει ο Πρόεδρος από εκεί.

Είπε ακόμα ότι θα είναι ανάρμοστο να βγει ο στρατός στους δρόμους. Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία διέλυσε τους συγκεντρωμένους προκειμένου να μπορέσει να πάει ο Τραμπ στην εκκλησία μόνο και μόνο για να φωτογραφηθεί κρατώντας την βίβλο. Κάτι το οποίο στηλίτευσαν πολλοί ιερωμένοι λέγοντας ότι δεν πήγε εκεί για να προσευχηθεί, ή για να δηλώσει μετάνοια ή για να εκφράσει την λύπη του για τις ζωές που χάνονται.

Θα βγει τελικά ο στρατός στους δρόμους;

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο «πρόεδρος της τάξης και του νόμου», απείλησε ότι θα αναπτύξει τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών για να αποκαταστήσει την τάξη στις αμερικανικές πόλεις. Προς το παρόν έχει πει «όχι» στην επέμβαση των δυνάμεων Εθνοφρουράς, άσχετα εάν έχουν βγει στους δρόμους, μαζί με τους αστυνομικούς και στρατιώτες που επιτηρούν. Ο Ντόναλντ Τραμπ και η γυναικά του Μελάνια το βράδυ της Κυριακής (31/05) αναγκάστηκαν να μεταβούν στο καταφύγιο του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με την «Posse Comitatus Act», ομοσπονδιακό νόμο της εποχής του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου με στόχο τον περιορισμό των εξουσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην χρησιμοποίηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για εσωτερικούς λόγους, απαγορεύεται στις στρατιωτικές δυνάμεις της αμερικανικής ομοσπονδίας να συμμετέχουν σε ενέργειες επιβολής του νόμου, όπως συλλήψεις, κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, έρευνες σε πολίτες.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να επικαλεσθεί την Insurrection Act (1807), η οποία επιτρέπει τη χρησιμοποίηση των δυνάμεων της Εθνοφρουράς για την επιβολή του νόμου.

U.S. police have attacked journalists more than 100 times in the past four days https://t.co/YzQNQISYNI via @NiemanLab #OverThrowTheWhiteHouse#OverthrowTrump #PleaseGodStrikeHimDown#PleaseGodStrikeTrumpDown#PosseComitatusAct

Neo ain’t the only One (@DoubleClefMgmt) June 2, 2020

Σημειώνεται ότι η Εθνοφρουρά χρησιμοποιήθηκε στην δεκαετία του 1950 στην εποχή των αγώνων κατά των φυλετικών διακρίσεων, στην δεκαετία του 1960 για την καταστολή των ταραχών στο Ντιτρόιτ. Η τελευταία φορά επέμβασης της Εθνοφρουράς ήταν το 1992, για την καταστολή των ταραχών του Λος Άντζελες που πυροδοτήθηκαν από την άγρια κακοποίηση του Ρόντνεϊ Κινγκ από αστυνομικούς.

«Η Insurrection Act αποτελεί έναν όρο – ομπρέλα που καλύπτει σειρά διατάξεων που χρονολογούνται από τα ιδρυτικά χρόνια της Ομοσπονδίας και μέσω των οποίων το Κονγκρέσο ασκεί την εξουσία που απορρέει από το Αρθρο Ι, Εδάφιο 8, Ρήτρα 15 του Συντάγματος που επιτρέπει στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα την επιστράτευση της Εθνοφρουράς για την επιβολή των Νόμων της Ένωσης, την καταστολή εξεγέρσεων και την αποτροπή εισβολών», ανέφερε σε άρθρο του στο Atlantic ο καθηγητής του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Stephen I Vladeck, όταν τον περασμένο χρόνο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε και πάλι απειλήσει να κάνει χρήση της Insurrection Act στο Μεταναστευτικό.

«Οι συνταγματικοί νομοθέτες κατανόησαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνθήκες υπό τις οποίες οι τοπικές αρχές θα βρίσκονταν σε αδυναμία να προστατεύσουν τον πληθυσμό και να επιβάλουν τους νόμους και έτσι προχώρησαν όχι μόνο μέχρι του σημείου να προσδιορίσουν τρεις συνθήκες υπό τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις, αλλά επίσης να δώσουν την εξουσία προσδιορισμού των συνθηκών αυτών στο Κογκρέσο, όχι στον πρόεδρο».

Ο «Stephen I Vladeck» υπογραμμίζει ότι μία σημαντική για το θέμα γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου: «Το Κογκρέσο, όχι η Εκτελεστική Εξουσία, οφείλουν να ελέγχουν την χρήση της πολεμικής εξουσίας ως εργαλείου εσωτερικής πολιτικής».

Υπενθυμίζεται ότι δημοφιλής αφροαμερικανός ιδιοκτήτης εστιατορίου έχασε τη ζωή του στην πόλη Λούιβιλ της πολιτείας Κεντάκι τις πρώτες πρωινές ώρες τη Δευτέρα (01/06), όταν στελέχη της αστυνομίας και της Εθνοφρουράς άνοιξαν πυρ για να απωθήσουν πλήθος που διαδήλωνε εναντίον των σκοτωμών Αφροαμερικανών από την αστυνομία, γνωστοποίησαν οι αρχές.

Επίσης, κηρύχθηκε τρομοκρατική οργάνωση κηρύχθηκε το «Antifa», ενώ τη Δευτέρα (01/06) νέες δυνάμεις στάλθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ στις Πολιτείες, με τον αμερικανό πρόεδρο να ζητά «σκληρότερη γραμμή» απέναντι στους διαδηλωτές.

Σημειώνεται πως πόρισμα κόλαφος για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, αναφέρει πως «ήταν ανθρωποκτονία»… Επίσης, ο ΟΗΕ ζητά τη διερεύνηση φαινομένων αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ.

Διεθνείς αντιδράσεις για τις ταραχές στις ΗΠΑ

Κατανοητές και νόμιμες χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις που επεκτείνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ο γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας και υπογράμμισε πως οι ενέργειες των αμερικανικών αρχών πρέπει να στηρίζουν την ελευθερία του Τύπου.

«Οι ειρηνικές διαδηλώσεις που βλέπουμε στις ΗΠΑ, στις οποίες περιλαμβάνονται πολλές συγκινητικές κινήσεις, όπως αυτές Αμερικανών αστυνομικών, είναι κατανοητές και περισσότερο από νόμιμες», δήλωσε ο Μάας στο Βερολίνο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Θέλω επίσης να εκφράσω την ελπίδα ότι αυτές οι ειρηνικές διαδηλώσεις δεν θα οδηγήσουν σε νέες βιαιότητες και ακόμη περισσότερο, την ελπίδα ότι αυτές οι διαδηλώσεις θα κάνουν διαφορετικά τα πράγματα στις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.

Ο Μάας δήλωσε πως θα είναι σε επαφή με τις αρχές των ΗΠΑ σχετικά με τις πληροφορίες ότι ένα συνεργείο της «Deutsche Welle» δέχθηκε αστυνομικά πυρά ενώ κάλυπτε μια διαδήλωση στη Μινεάπολη.

«Οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς κίνδυνο για την ασφάλειά τους», είπε. «Τα δημοκρατικά κράτη, που διέπονται από την κυριαρχία του νόμου, πρέπει να εφαρμόζουν τα πιο υψηλά στάνταρ όσον αφορά την προστασία της ελευθερίας του Τύπου», πρόσθεσε ο γερμανός Υπουργός Εξωτερικών.

Εκπρόσωπος του βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε από την πλευρά σήμερα πως η βία που παρατηρήθηκε στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ ανησυχητική.

«Η βία την οποία είδαμε είναι σαφώς πολύ ανησυχητική… οι άνθρωποι πρέπει να επιτρέπεται να διαδηλώνουν ειρηνικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, CNN

Keywords
Τυχαία Θέματα