Δραγασάκης: Το παράλληλο πρόγραμμα γίνεται τώρα το κανονικό κυβερνητικό πρόγραμμα

Σε ομιλία σε ανοικτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ της Παρασκευής 8 Φεβρουαρίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης σε ανοικτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ιωνία τόνισε πως «αναδείξαμε την αριστερά σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Πετύχαμε εκεί που οι άλλοι απέτυχαν και λύνουμε προβλήματα δεκαετιών. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, διαμορφώνουμε νέο υπόδειγμα δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, συγκροτούμε το νέο κοινωνικό κράτος και σχεδιάζουμε το μέλλον».

Όπως είπε ο κ. Δραγασάκης το, «παράλληλο πρόγραμμα», γίνεται τώρα το κανονικό κυβερνητικό πρόγραμμα και συνέχισε: «Πριν, όταν υλοποιούσαμε το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα, προσπαθούσαμε να αξιοποιούμε κάθε χαραμάδα ώστε να παίρνουμε μέτρα αμυντικά που να περιορίζουν τη λιτότητα. Τώρα αυτές οι εξαιρέσεις γίνονται ο κανόνας. Στη θέση του μνημονίου μπαίνει τώρα η δίκη μας αναπτυξιακή στρατηγική. Η μείωση της ανεργίας, η ανάκαμψη και η στροφή σ’ ένα νέο υπόδειγμα δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, η στήριξη της κοινωνίας και η δημιουργία ενός νέου κοινωνικού κράτους γίνονται οι κύριες προτεραιότητες της πολιτικής μας.

Τώρα λοιπόν αξιοποιώντας τη δυνατότητά μας, έστω και σχετική ακόμη, να χαράσσουμε αυτόνομα την πολιτική μας, αξιοποιώντας την πολύτιμη πείρα και γνώση που αποκτούμε πρέπει τώρα στη βάση των νέων δεδομένων να επικαιροποιήσουμε, να εμβαθύνουμε και να ριζοσπαστικοποιήσουμε με σύγχρονους όρους το πρόγραμμά μας».

Η κυβέρνηση θέτει, όπως είπε ο κ. Δραγασάκης, τις προγραμματικές βάσεις για την επόμενη 4ετία και σχεδιάζει την επόμενη προγραμματική περίοδο- το νέο ΕΣΠΑ, δηλαδή, και όχι μόνο– για τη δεκαετία 2020-2030. «Και όλα αυτά χωρίς βεβαίως να ξεχνάμε τα άμεσα και πιεστικά προβλήματα» όπως συμπλήρωσε.

Τα επόμενα βήματα

Υπάρχουν ακόμα μεγάλες ομάδες της κοινωνίας που ζουν στην ανασφάλεια ή είναι παγιδευμένες σε διάφορες μορφές υποχρεώσεων, στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν, είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι στο πλαίσιο της ανεύρεσης βιώσιμων λύσεων γίνονται προετοιμασίες για:

• Ρύθμιση για τις οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία (χρέη που δημιουργήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου έως και το 2018) με σχέδιο για γενναίο κούρεμα έως 70% της συνολικής οφειλής, περικοπή των προσαυξήσεων κατά 85% και αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις.

Δυνητικά, όπως υπολογίζεται, στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, 22.000 επιστήμονες και 350.000 αγρότες με συνολικές οφειλές 16 δισ. ευρώ, ενώ σε αυτούς εντάσσονται, και 80.000 πολίτες, που αν και έχουν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω μεγάλων οφειλών

• Ρύθμιση για την προοδευτική αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών. Με βάση το σχέδιο που έχει εκπονηθεί, ο στόχος είναι κάθε φορά που ο συνεπής οφειλέτης καταβάλλει τη δόση στο πλαίσιο ρύθμισης για τις οφειλές του, να αποδεσμεύεται προοδευτικά και έναποσό πολλαπλάσιο αυτής από το δεσμευμένο τραπεζικό του λογαριασμό.

Νέα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το πλαίσιο που προωθείται προβλέπει οι δόσεις που θα καταβάλουν οι δανειολήπτες να είναι μικρότερες από εκείνες που καταβάλουν έως τώρα ενώ σχεδιάζεται επέκταση προστασίας και σε άλλες κατηγορίες δανειοληπτών που μέχρι τώρα δεν περιλαμβάνονται. «Με ποια μέσα;» είπε ο υπουργός: «επιμήκυνση, κούρεμα, επιτόκιο, επιδότηση».

• Το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις προβλέπει ότι δικαιούχοι των επιχειρηματικών μικροχρηματοδοτήσεων είναι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς και φορείς της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Προβλέπονται τρεις δυνατότητες ενίσχυσης:

α) Παροχή ρευστού έως 25.000 ευρώ για την κάλυψη επενδυτικών αναγκών ή ως κεφάλαιο κίνησης,

β) Κάλυψη χρηματοδοτικής μίσθωσης έως 25.000 ευρώ για την απόκτηση εξοπλισμού,

γ) Παροχή εγγυήσεων έως το όριο των 25.000 ευρώ,

δ) μέτρα για μικρές επιχειρήσεις

Χώρα σε νέο ρόλο

«Με τη συμφωνία των Πρεσπών», συνέχισε ο κ. Δραγασάκης, «η Ελλάδα από μέρος ενός προβλήματος γίνεται σημείο αναφοράς, παράγοντας σταθερότητας και επίλυσης των προβλημάτων της περιοχής. Η επικύρωση της Συμφωνίας επαναφέρει την Ελλάδα στο ρόλο που υποχρεούται να έχει, στο ρόλο της υπεύθυνης δύναμης, της χώρας που δεν είναι απλώς πόλος σταθερότητας, αλλά «εξάγει» σταθερότητα, της χώρας που πρέπει να πρωταγωνιστήσει ούτως ώστε τα Βαλκάνια να καταστούν μια περιοχή σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας. Η συμφωνία αφενός βάζει τέλος σε μια μακροχρόνια περίοδο καχυποψίας μεταξύ των δύο χωρών αφετέρου πρέπει να κατανοηθεί ως μέρος μιας συνολικής στρατηγικής για την ισότιμη συνεργασία και συνανάπτυξη της περιοχής.

Ανάγκη για νέες πολιτικές συμμαχίες

«Είναι φανερό ότι μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών διαμορφώνεται πλέον μια νέα διαίρεση στην ελληνική πολιτική» συνέχισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι εκ των πραγμάτων συγκρούονται δυο σχέδια: ένα συντηρητικό που αποσκοπεί στην παλινόρθωση, ένα προοδευτικό που επιδιώκει την αλλαγή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, θα πρέπει να είναι το κόμμα-κορμός αυτού του μετώπου. Χωρίς ηγεμονισμούς, πρόσθεσε αλλά και χωρίς να λειτουργεί ως «κέντρο διερχομένων». Για εμάς, συνέχισε οι.διος, η συγκρότηση του προοδευτικού πόλου έχει μια προγραμματική βάση, δεν είναι μια συγκόλληση παραγόντων. «Οποιαδήποτε πρωτοβουλία συμμαχίας προϋποθέτει την ύπαρξη ενός ισχυρού κόμματος-κορμού. Πρέπει οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και με αφορμή τις τοπικές εκλογές, να ξεκινήσουν ενεργά το διάλογο. Οφείλουμε να διατηρήσουμε την αυτοτέλειά μας, αλλά να μη φοβηθούμε το διάλογο. Να εξετάσουμε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης. Να εξετάσουμε σημεία σύγκλισης και να προσεγγίσουμε δημιουργικά τις διαφορές» κατέληξε ο υπουργός.

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα