Δραπετεύοντας από την κόλαση του trafficking – Ιστορίες γυναικών που τα κατάφεραν με τη βοήθεια της Α21
Ήταν μόλις 14 ετών, όταν βρέθηκε μπλεγμένη στους σκοτεινούς δρόμους των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων και γνώρισε με τον πιο σκληρό τρόπο τι σημαίνει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο… Η Χέλεν (ψευδώνυμο για τις ανάγκες του ρεπορτάζ) από τη Νιγηρία ήταν μόλις 14 ετών, ορφανή από πατέρα, όταν ο …θείος της τής υποσχέθηκε μια καλύτερη ζωή στην Τουρκία ως οικιακή βοηθός.
Από τη μία η έκκληση της μητέρας της για βοήθεια, προκειμένου να μπορέσουν να μεγαλώσουν τα μικρότερα αδέλφια της και από την άλλη η δύσκολη κατάσταση
Στην Τουρκία, από το αεροδρόμιο βρέθηκε απευθείας σ’ ένα σπίτι με άλλες γυναίκες, στην πλειονότητά τους Αφρικανές, θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αλλά και των δικών τους δεισιδαιμονιών, αφού, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρίνα Ντονοπούλου, διευθύντρια της ΜΚΟ “Α21”, “οι γυναίκες αυτές πιστεύουν πολύ στα μάγια”.
“Πολλές φορές τους κόβουν τα μαλλιά ή τους κάνουν κάποια τομή καθώς πρέπει να ‘δεθεί’ η …συμφωνία με αίμα”, σημειώνει η κ. Ντονοπούλου από την Α21, η οποία έκλεισε φέτος δέκα χρόνια ενεργούς παρουσίας στη μάχη για την καταπολέμηση του trafficking στην Ελλάδα.
“Κρατούν τις γυναίκες αυτές μέσα στο σπίτι σε πολύ άσχημες συνθήκες, τους στερούν πολύ βασικές ελευθερίες, δεν τους δίνουν φαγητό τις πρώτες μέρες, ούτε καν νερό. Σε πολλές περιπτώσεις τους αναγκάζουν να πάρουν χάπια που κανένας δεν ξέρει τι είναι- προφανώς κατασταλτικά. Βιώνουν αλλεπάλληλους βιασμούς, ακραίες καταστάσεις, που όταν τις ακούς πιστεύεις πως δεν μπορεί ένας άνθρωπος να έχει κάνει κάτι τέτοιο σε συνάνθρωπό του”, τονίζει η διευθύντρια της Α21, περιγράφοντας την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Χέλεν, αλλά και πολλές άλλες γυναίκες, που βιώνουν ανάλογες καταστάσεις.
Πολλές φορές, μάλιστα, όπως εξηγεί, πέραν των βιασμών υπάρχουν και πολλές εγκυμοσύνες, με στόχο να πάρουν το βρέφος από τη γυναίκα μόλις γεννηθεί και να το πουλήσουν, ενώ πολύ συχνό φαινόμενο είναι και οι εκτρώσεις και μάλιστα σε πολύ άσχημες εξωνοσοκομειακές συνθήκες. “Είχαμε ένα περιστατικό, που η κοπέλα κατάφερε να δραπετεύσει από ένα ανοιχτό παράθυρο λίγο μετά την έκτρωση και αιμορραγούσε στον δρόμο, τη βρήκε ένας συμπατριώτης της, Αφρικανός, και τη βοήθησε να περάσει στην Ελλάδα, από την Τουρκία, χωρίς να της ζητήσει το παραμικρό αντάλλαγμα, γεγονός που μας προβληματίζει σχετικά με το τι ενδεχομένως μπορεί να κρύβεται πίσω απ’ αυτό”, σημειώνει η κ. Ντονοπούλου.
Μια ανάλογη περιπέτεια βίωσε η Χέλεν προτού βρεθεί στην “αγκαλιά” της Α21. “Και η ιστορία της Χέλεν κάπως έτσι εξελίσσεται. Πολύ έντονα βασανιστήρια στην Τουρκία, γύρω στους 6 με 9 μήνες. Ούτε η ίδια μπορεί να προσδιορίσει πόσο χρόνο ήταν εκεί, πότε ξεκινούσε και πότε τέλειωνε η μέρα… Πολλές φορές ήταν κλειδωμένη μαζί με τις άλλες γυναίκες του σπιτιού χωρίς φως και φυσικά δεν επιτρεπόταν να βγουν έξω. Για καλή της τύχη, κάποια μέρα βρήκε την πόρτα ανοιχτή και έφυγε. Τόσο …απλά, αλλά πολλές φορές αυτό το ‘απλό’ που βλέπουμε να συμβαίνει σε διάφορες περιπτώσεις μας υποψιάζει και μας βάζει σε σκέψεις”, λέει η κ. Ντονοπούλου, εξηγώντας πως ίσως το κάνουν επίτηδες αφού είναι πολύ εύκολο να βρουν καινούρια άτομα προς εκμετάλλευση και να “ξεφορτωθούν” έτσι τα παλιά.
Σήμερα, η Χέλεν βρίσκεται στη φάση της αποκατάστασης, ζει σε αυτόνομο διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη και προσπαθεί να βρει τρόπους να αφήσει πίσω της τον εφιάλτη που βίωσε και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή. “Πολλές φορές μας ρωτούν πόσο καιρό παίρνει σε αυτά τα άτομα να το ξεπεράσουν και να βρουν δουλειά. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αλλά όταν σε έναν άνθρωπο έχουν συμβεί τόσα αλλεπάλληλα χτυπήματα και σε τόσο νεαρή ηλικία χρειάζεται ακόμα περισσότερος χρόνος. Μπορεί ενίοτε να είναι ολόκληρη η ζωή του, που θα ψάχνει να βρει τρόπους να το αντιμετωπίσει, να ισορροπήσει μέσα του”, επισημαίνει η διευθύντρια της Α21.
“Το δύσκολο με τις κοπέλες από την Αφρική είναι ότι ενίοτε αντιμετωπίζουν ρατσιστικά φαινόμενα και παρ’ όλο που μιλούν συνήθως και αγγλικά και γαλλικά, καλός συνδυασμός για τουριστικά π.χ. μέρη, δεν είναι εύκολο να βρουν δουλειά. Είναι χαρακτηριστικό πως στα δέκα χρόνια λειτουργίας μας δεν έχουμε δει καμιά Αφρικανή από τις κοπέλες αυτές να βρίσκει δουλειά στη Θεσσαλονίκη”, υπογραμμίζει η κ. Ντονοπούλου, επισημαίνοντας πως ακόμα και για να νοικιάσουν σπίτι χρειάζεται πολλές φορές να εγγυηθεί η οργάνωση.
Η περίπτωση της Χέλεν ανήκει σε μία από τις δύο κατηγορίες θυμάτων trafficking, που εντοπίζει η Α21. Η κατηγορία αυτή αναδύθηκε τα τελευταία 3-4 χρόνια, αφορά άτομα κυρίως αφρικανικής προέλευσης, τα οποία εξαπατώνται με ψευδή υπόσχεση εργασίας, περνούν στην Τουρκία και από εκεί συνήθως καταλήγουν παράνομα σε κάποιο ελληνικό νησί, με τους διακινητές να εκμεταλλεύονται τις προσφυγικές ροές για να πετύχουν τον σκοπό τους.
Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία, που “μετρά” περισσότερα χρόνια και αφορά τη διακίνηση γυναικών από το λεγόμενο (πρώην) “ανατολικό μπλοκ”. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας κοπέλας, που ένα βράδυ κατόρθωσε να δραπετεύσει με το δίχρονο παιδί της στην αγκαλιά, βρήκε καταφύγιο κάτω από μια γέφυρα και πήρε την αστυνομία, εκλιπαρώντας να πάει και να τη σώσει, όπως κι έγινε. Μάλιστα, η περίπτωση αυτή είναι μία απ’ αυτές που δικαιώθηκαν στις δικαστικές αίθουσες, με τη νεαρή γυναίκα να έχει επιστρέψει πλέον στη χώρα της και ο βασανιστής της να έχει οδηγηθεί στη φυλακή.
“Δεν έχω υπάρξει πιο θυμωμένη, απ’ όταν μού έλεγε η κοπέλα ότι είχαν το δίχρονο παιδί της στο διπλανό δωμάτιο, την ώρα που την εξανάγκαζαν να συνευρίσκεται με πελάτη και έλεγαν στο παιδί πως η μαμά του προτίμησε να είναι με εκείνον κι όχι μαζί του. Δηλητηρίαζαν μια παιδική ψυχή”, λέει με έντονη τη συναισθηματική φόρτιση στη φωνή της η κ. Ντονοπούλου.
Εξηγεί, δε, πως αυτό που όπλισε με δύναμη ψυχής τη νεαρή γυναίκα, ώστε να τολμήσει την απόδραση ήταν ο φόβος για τη ζωή του παιδιού της. “Έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή της προκειμένου να προστατεύσει το παιδί της”, λέει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως “το πολύ ενθαρρυντικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε δει και δίκες να κερδίζονται και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό”.
Δέκα χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα για την Α21
Φέτος η Α21 συμπλήρωσε δέκα χρόνια ενεργούς δράσης και παρουσίας στην Ελλάδα. Η γραμμή 1109, μια γραμμή πληροφόρησης σε 24ωρη βάση για την εμπορία ανθρώπων αλλά και καταγγελιών, δέχεται περίπου 60 κλήσεις την εβδομάδα. “Δεν αφορούν όλες περιστατικά καταγγελιών, αλλά και πληροφόρησης. Μέσω αυτών των κλήσεων κάνουμε αναφορές, τις οποίες τις στέλνουμε στο anti-trafficking της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα ανάλογα με την εκάστοτε περιοχή, στην οποία αφορά η καταγγελία. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με την αστυνομία”, τονίζει η κ. Ντονοπούλου.
“Για παράδειγμα, τον περασμένο Φεβρουάριο, μία γυναίκα πήρε τηλέφωνο στη γραμμή και είπε ότι πριν από λίγες μέρες το είχε σκάσει από ένα διαμέρισμα, στο οποίο την εξέδιδαν με το ζόρι και κατήγγειλε το γεγονός ότι στο ίδιο διαμέρισμα κρατείτο μια φίλη της. Πήραμε τηλέφωνο το anti-trafficking της Αθήνας, κινήθηκε άμεσα, πήρε την κοπέλα που έκανε την κλήση, πήγαν στο διαμέρισμα, απελευθέρωσαν τη δεύτερη κοπέλα, τη φίλη της, και τώρα και οι δύο βρίσκονται στο Freedom Center”.
Το Freedom Center είναι το κέντρο ημέρας που λειτουργεί η Α21, η οποία λειτουργεί επίσης και ξενώνα για άτομα που, όπως εξηγεί η διευθύντρια της οργάνωσης, αντιμετωπίζουν μια περίοδο κρίσης, δηλαδή άτομα που έχουν μόλις βγει από τα κυκλώματα της εμπορίας και μπορεί να κινδυνεύουν άμεσα.
Σε αυτή τη δεκαετία, από το πρόγραμμα αρωγής και αποκατάστασης της Α21 έχουν περάσει τουλάχιστον 300 υποθέσεις, ενώ η οργάνωση ασχολείται και με τον τομέα της πρόληψης, ιδιαίτερα δε σε περιπτώσεις, όπου υπάρχει συγκέντρωση ευάλωτου πληθυσμού, όπως είναι τα προσφυγικά camps. “Πηγαίνουμε, κάνουμε κλειστά γκρουπ με μεταφραστές, εξηγούμε τους τρόπους με τους οποίους ενδέχεται κάποιος να τους προσεγγίσει και τους δίνουμε και κάποιο υλικό, το οποίο απευθύνεται και σε ανήλικους με τη μορφή ενός απλού comic. Το σημαντικό είναι πως κατά τη διάρκεια της κουβέντας που γίνεται υπάρχουν άνθρωποι μέσα στο πλήθος που λένε: και στο ταξίδι μας για εδώ υπήρχε κάποιος που μας είπε αυτά τα λόγια”, σημειώνει η κ. Ντονοπούλου.
Η Α21 κάνει, επίσης, εκπαίδευση στους επαγγελματίες πρώτης γραμμής, τους ανθρώπους αυτούς δηλαδή που ενδέχεται να βρεθούν απέναντι σε θύματα trafficking και θα πρέπει να έχουν την ικανότητα να τα ξεχωρίσουν και να τούς παράσχουν βοήθεια.
Περπάτησε για την ελευθερία μαζί με την Α21!
Στις 20 Οκτωβρίου, η Α21 διοργανώνει για ακόμα μια χρονιά το “Walk for Freedom”, μια διεθνή εκδήλωση ενημέρωσης, που συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε εκατοντάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο για έναν κοινό σκοπό, να διαδοθεί το μήνυμα ενάντια στην εμπορία ανθρώπων, ένα παγκόσμιο έγκλημα που αφορά κάθε ήπειρο και οικονομική δομή.
Ενάντια, λοιπόν, στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη εγκληματική βιομηχανία στον κόσμο, με κέρδη πάνω από 235 δισ. ευρώ τον χρόνο, η Α21 καλεί όλους μας να περαπατήσουμε για την ελευθερία, με ένα απλό “κλικ” στην ιστοσελίδα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επέστρεψαν το υιοθετημένο τους παιδί πίσω 9 χρόνια μετά
- Η ανάρτηση του Τέρενς Κουίκ για τον Ζακ Κωστόπουλο
- Μόλις ήρθε το μωρό στο σπίτι... Δείτε τι κάνει αυτός ο σκύλος και θα πάθετε πλάκα! [video]
- Ζακ Κωστόπουλος: Η σύντομη ζωή του ακτιβιστή των ΛΟΑΤΚΙ- drag queen που φάνηκε ληστής και πέθανε στο κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια (pics+vid)
- Έπαιξε με τους περισσότερους ηθοποιούς, αλλά λίγοι πήγαν στην κηδεία του
- Βαλλιανάτος: Ο Ζακ Κωστόπουλος δεν ήθελε να κλέψει το κοσμηματοπωλείο
- Ιερείς έκλεψαν κρανίο παιδιού από μοναστήρι στη Χίο
- Θανατηφόρο τροχαίο στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας
- Αιωροπτεριστής μπλέχτηκε σε καλώδια της ΔΕΗ στη Βοιωτία
- Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Ποιες ειναι οι πιο κατάλληλες τροφές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις altsantiri
- Φίλιππος Σοφιανός: Δυστυχώς, η κομπίνα είναι στο DNA του Έλληνα
- Συνθήματα στο γραφείο του δικηγόρου του κοσμηματοπώλη της Ομόνοιας (εικόνες)
- Βαλλιάνατος για Ζακ: Μπήκε στο κοσμηματοπωλείο για να προστατευτεί, όχι για να κλέψει
- Φεύγουν αύριο άλλοι 400 πρόσφυγες από τη Μόρια
- Με εντολή πρωθυπουργού τα μέτρα στήριξης των φοιτητών που διέμεναν στις εστίες του Πανεπιστημίου Ηρακλείου
- Απίστευτο – Ιερείς έκλεψαν λείψανο από τη μονή του Αγίου Μηνά στη Χίο
- Ο «Ρουβίκωνας» ανέλαβε την ευθύνη για την εισβολή στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στα Εξάρχεια
- Δραπετεύοντας από την κόλαση του trafficking – Ιστορίες γυναικών που τα κατάφεραν με τη βοήθεια της Α21
- «Σε τέσσερις μέρες θα προσθέσουμε το πιο σημαντικό μας λάβαρο», τόνισε ο Αλβέρτης (video)
- Τελευταία Νέα altsantiri
- Δραπετεύοντας από την κόλαση του trafficking – Ιστορίες γυναικών που τα κατάφεραν με τη βοήθεια της Α21
- «Σε τέσσερις μέρες θα προσθέσουμε το πιο σημαντικό μας λάβαρο», τόνισε ο Αλβέρτης (video)
- Η Ουάσινγκτον απορρίπτει τις κατηγορίες της Τεχεράνης για εμπλοκή στην αιματηρή επίθεση
- Τρεις συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών στην Αττική – Κατασχέθηκαν 52 κιλά κάνναβης και δύο καλάσνικοφ (εικόνες)
- MotoGP: Νικητής ο Μάρκεθ στο γκραν πρι της Ισπανίας
- Ο «Ρουβίκωνας» ανέλαβε την ευθύνη για την εισβολή στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στα Εξάρχεια
- Με εντολή πρωθυπουργού τα μέτρα στήριξης των φοιτητών που διέμεναν στις εστίες του Πανεπιστημίου Ηρακλείου
- Φίλιππος Σοφιανός: Δυστυχώς, η κομπίνα είναι στο DNA του Έλληνα
- Η Τεχεράνη προειδοποιεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για «προσβλητικά σχόλια»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΠΓΔΜ: Θα απέχει από το δημοψήφισμα ο Πρόεδρος Ιβάνοφ
- ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Φωτιά σε ξερά χόρτα στη δυτική Θεσσαλονίκη
- Αυτή είναι η φωτογραφία από τον Άρη που έκανε τους λάτρεις του μυστηρίου να κρατούν την ανάσα τους
- Οι ειδικοί iFixit βρήκαν ένα κρυφό "πλεονέκτημα" στο iPhone XS
- Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών
- Αγγλία: Η Γουέστ Χαμ... φρέναρε την Τσέλσι
- Νίκη στο ρελαντί για τον Μάρκεθ στην Αραγονία