Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας: Χαμηλό 11ετίας του γιουάν έναντι του αμερικανικού δολαρίου

Το κινεζικό νόμισμα, το γιούαν ρενμίνμπι, κατέγραψε νέα πτώση τη Δευτέρα (26/08), φθάνοντας σε χαμηλό 11ετίας έναντι του αμερικανικού δολαρίου, εν μέσω της νέας έξαρσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.

Στις 10:15 ώρα Σανγκάης (05:15 Ελλάδας) η συναλλαγματική του γιούαν βρισκόταν στο 7,1449:1 έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας πτώση 0,69% από την Παρασκευή (23/08). Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει υποχωρήσει

το κινεζικό νόμισμα από το πρώτο τρίμηνο του 2008.

Chinesischer Yuan sinkt wegen Handelsstreits auf neuen Tiefstand https://t.co/ObTHgdSTN2 #Wirtschaft #China #USA

— 24matins.de (@24matins_de) August 26, 2019

Η εξέλιξη ακολουθεί την αναγγελία της Κίνας την Παρασκευή ότι θα επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε αντίποινα για δασμούς που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον ανταπάντησε αμέσως, ανακοινώνοντας μεγαλύτερες των προβλεπόμενων αυξήσεις των επιπρόσθετων δασμών που θα τεθούν σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε εξάλλου οι αμερικανικές εταιρείες να πάψουν να συναλλάσσονται με την Κίνα.

Η συναλλαγματική ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος κατέγραψε ήδη θεαματική πτώση στις αρχές Αυγούστου, μετά την αναγγελία του Τραμπ ότι παρατείνει την ισχύ των τιμωρητικών αμερικανικών δασμών που πλήττουν σχεδόν το σύνολο των αγαθών που εξάγει η Κίνα στις ΗΠΑ.

Καθώς η ισοτιμία του γιούαν δεν διαμορφώνεται ελεύθερα, αλλά ελέγχεται από την κινεζική κυβέρνηση, η Ουάσινγκτον κατηγόρησε κατόπιν επίσημα το Πεκίνο ότι «χειραγωγεί» το νόμισμά της για να υποστηρίζει τις κινεζικές εξαγωγές. Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν εμπλακεί τον τελευταίο χρόνο και πλέον σε έναν ολοένα πιο σκληρό εμπορικό πόλεμο, ανταλλάσσοντας ομοβροντίες αμοιβαίων τιμωρητικών δασμών.

In the news with @MagazineCapital on US-China trade war winners and losershttps://t.co/K9SJr67RqS#inthenews #cioviewpoint #tradewar #china #usa #globaleconomy #lombardodier #privatebanking #finance #investing #investments #markets #macroeconomics #assetallocation

— Stéphane Monier (@stephanemonier) August 26, 2019


Πώς ο Τραμπ μπορεί να υποχρεώσει τις αμερικανικές εταιρείες να φύγουν από την Κίνα

Δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υποστηρίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει όντως την εξουσία να αναγκάσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις να εγκαταλείψουν την Κίνα – κάτι που ειδικοί του εμπορίου αμφισβητούν.

Ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, μιλώντας στο Fox News, εξήγησε πως ουσιαστικά ο Τραμπ μπορεί να υποχρεώσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις να φύγουν από την Κίνα εάν επικαλεστεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο Λάρι Κάντλοου, οικονομικός διευθυντής του Λευκού Οίκου, σε συνέντευξή του στο CNN, υποστήριξε την θέση αυτή, αλλά έσπευσε να προσθέσει πως δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο προς το παρόν.

Στους κόλπους της κυβέρνησης δεν υπάρχει ομοφωνία σχετικά με το εάν θα πρέπει να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να εκμεταλλευθεί τις αυξημένες εξουσίες που αυτή του δίνει στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος. Και τούτο γιατί μία τέτοια κίνηση θα πλήξει αισθητά τις αμερικανικές πολυεθνικές με ισχυρή παρουσία στην Κίνα, όπως είναι οι General Motors, Tesla, Caterpillar και Walmart.

Maybe China had more brains than to accept the poisonous GMO’d garbage called food from USA https://t.co/xwl7F3In7s

— Jania G Simons (@Not_a_DoDo) August 26, 2019

G7: Ο Τραμπ προαναγγέλλει αμερικανο – κινεζικές εμπορικές συνομιλίες με πρωτοβουλία του Πεκίνου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Κίνα ήλθε σε επαφή με αμερικανούς αξιωματούχους αρμόδιους για τις εμπορικές σχέσεις την νύκτα για να γνωστοποιήσει ότι θέλει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι αυτό είναι μία καλή είδηση για τον κόσμο.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 (Ομάδα των 7), ο Τραμπ χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ μεγάλο ηγέτη και πρόσθεσε ότι δέχεται με ικανοποίηση την επιθυμία του για την επίτευξη συμφωνίας και για ηρεμία.

Ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος που κλιμακώνεται τους τελευταίους μήνες οξύνθηκε αιφνιδίως την Παρασκευή, όταν το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον επέβαλαν περαιτέρω δασμούς στις εξαγωγές της άλλης πλευράς.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι οι συνομιλίες σχετικά με την φορολόγηση από την Γαλλία των εσόδων των ψηφιακών κολοσσών θα καθορίσει εάν οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς στο γαλλικό κρασί. Οι σχετικές συνομιλίες στο πλαίσιο της G7 θα διεξαχθούν αργότερα σήμερα.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι έχει την αίσθηση πως η Ιαπωνία θα συνομολογήσει εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Ο αμερικανός πρόεδρος και ο πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε έχουν συμφωνήσει επί της αρχής για μία αμερικανο – ιαπωνική εμπορική συμφωνία.

President @realDonaldTrump: "Thus far, this has been really a great G7. And I want to congratulate France." #G7Biarritz pic.twitter.com/tlhxjA1NG9

— The White House (@WhiteHouse) August 25, 2019

Ο κινέζος διαπραγματευτής για το εμπόριο δηλώνει έτοιμος να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την Ουάσινγκτον

Ο κύριος διαπραγματευτής του Πεκίνου δήλωσε την Κυριακή (25/08) έτοιμος να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την Ουάσινγκτον για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας, παρά την επιδείνωση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, σύμφωνα με δηλώσεις που δημοσιεύονται από τον οικονομικό Τύπο.

«Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε ήρεμα το πρόβλημα με διαβουλεύσεις και συνεργασία», δήλωσε σε ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, σύμφωνα με το περιοδικό «Caixin». «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου» η οποία δεν είναι καλή «ούτε για την Κίνα ούτε για τις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε για τους λαούς του κόσμου», πρόσθεσε ο Λιου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο πρώτες οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο εντάθηκε περαιτέρω την Παρασκευή (23/08), καθώς η Κίνα ανήγγειλε πως θα αυξήσει τους τελωνειακούς δαμούς για αμερικανικά προϊόντα που αντιπροσωπεύουν ετήσιες εισαγωγές 75 δισεκ. δολαρίων. Η Ουάσινγκτον απάντησε αμέσως ανακοινώνοντας πιο μεγάλες αυξήσεις απ’ ό,τι προβλεπόταν των επιπλέον τελωνειακών δασμών στα κινεζικά προϊόντα, που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον Σεπτέμβριο και μετά τον Δεκέμβριο.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε εξάλλου τους αμερικανούς επιχειρηματίες να σταματήσουν να κάνουν δουλειές με την Κίνα. Αντιδρώντας ο Λιού, ο οποίος μίλησε στο Σονγκτσίνγκ (νοτιοδυτική Κίνα), διαβεβαίωσε πως η Κίνα επιθυμεί «να υποδεχθεί τους επενδυτές ολόκληρου του κόσμου, των ΗΠΑ περιλαμβανομένων». Ο ίδιος υποσχέθηκε πως το Πεκίνο θα συνεχίσει «να δημιουργεί ένα καλό περιβάλλον για τις επενδύσεις, να προστατεύει την πνευματική ιδιοκτησία και να αντιτίθεται στους τεχνολογικούς αποκλεισμούς και στον προστατευτισμό», σύμφωνα με το «Caixin».

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα