«Έχει έρθει η ώρα για αποφάσεις και συμβιβασμό», τονίζει ο Ζαεφ για το Σκοπιανό (video)

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι συναντήσεις του Νίκου Κοτζιά στα ΣκόπιαΖάεφ:Έχει έρθει η ώρα για αποφάσεις και συμβιβασμόΙκανοποίηση της ελληνικής πλευρά από τη συνάντηση με τον σκοπιανό πρωθυπουργό«Θέλουμε δίκαιη λύση», διαμήνυσε ο έλληνας ΥΠΕΞ

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποίησε την Παρασκευή ο έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς στη γείτονα χώρα.

Αναλυτικότερα,

και οι δύο πλευρές έκαναν λόγο για την ανάγκη ύπαρξης συμβιβασμών ώστε να βρεθεί λύση στο Σκοπιανό, τονίζοντας παράλληλα ότι «έφτασε η ώρα για αποφάσεις».

Ζάεφ:Έχει έρθει η ώρα για αποφάσεις και συμβιβασμό

«Έχει έρθει η ώρα για αποφάσεις και συμβιβασμό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Κοτζιά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού των Σκοπίων, ο Ζάεφ σημείωσε στον έλληνα υπουργό Εξωτερικών ότι «το μέλλον των δύο χωρών μας πρέπει να είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών μας. Πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι και να κάνουμε βήματα που θα μας οδηγήσουν πιο κοντά στη λύση του μοναδικού ζητήματος που εκκρεμεί μεταξύ των δύο χωρών».

Σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ, αυτή η προσέγγιση θα οδηγήσει σε μια λύση η οποία θα προσφέρει επαρκή επιχειρήματα στα θεσμικά όργανα και στις δύο χώρες, και στην αντιπολίτευση, για να δει ότι αυτό θα είναι για το καλύτερο συμφέρον και των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Μπούγιαρ Οσμάνι, συμπλήρωσε πως οι συναντήσεις αυτές “θα επιλύσουν το ονοματολογικό. Υπήρξε σπουδαία πρόοδος ανάμεσα στις δυο χώρες, γεγονός που μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και μας βοηθά να ξεπερνάμε να εμπόδια”.

Ικανοποίηση της ελληνικής πλευρά από τη συνάντηση με τον σκοπιανό πρωθυπουργό

Παράλληλα, ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε ο κ. Κοτζιάς για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ στο κυβερνητικό μέγαρο και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και αρμόδιο για τις σχέσεις με την Ε.Ε., Μπουγιάρ Οσμάνι, στη Γενική Γραμματεία Ευρωπαΐκών Υποθέσεων, μετά τη δίωρη και πλέον συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του, Νικόλα Ντιμιτρόφ στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης τύπου που ακολούθησε, ο κ. Κοτζιάς τόνισε τη σημασία εξεύρεσης μιας «έντιμης» λύσης που θα έχει διάρκεια στο χρόνο, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ μολονότι αναγνώρισε τις δυσκολίες στη χώρα του, δεν απέκλεισε ούτε την αλλαγή του συντάγματος ούτε τη σύνθετη ονομασία σε μία λέξη.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών καθώς και ο υπουργός Άμυνας, Ράντμιλα Σεκερίνσκα, και ο υπουργός Πολιτισμού, Ρόμπερτ Αλαγκιόζοφσκι, όπως και ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, τίμησαν με την παρουσία τους και τη δεξίωση του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου Σκοπίων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι.

«Θέλουμε δίκαιη λύση», διαμήνυσε ο έλληνας ΥΠΕΞ

«Εμείς θέλουμε μια τίμια, δίκαιη και σωστή λύση που να παίρνει υπόψη της τα κύρια συμφέροντα της κάθε πλευράς» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ μολονότι αναγνώρισε τις δυσκολίες στη χώρα του δεν απέκλεισε ούτε την αλλαγή του Συντάγματος, ούτε τη σύνθετη ονομασία σε μία λέξη. Επισήμανε ότι ήταν πολύ καλές οι σημερινές συνομιλίες και πρόσθεσε ότι θα οριστούν και άλλες συναντήσεις στο μέλλον μετά από αυτήν με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στη Βιέννη σε μία εβδομάδα.

Ειδικότερα ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι πιστεύει πάρα πολύ στο κοινό μέλλον και στην κοινή συνεργασία που θα είναι προς όφελος των πολιτών και των δύο χωρών αλλά και ολόκληρης της περιοχής. «Εμείς θέλουμε» είπε, «έναν έντιμο συμβιβασμό, όχι έναν σάπιο» από τον οποίο (έντιμο συμβιβασμό) μακροχρόνια έχουν να κερδίσουν και οι δύο πλευρές» χωρίς να υπάρξει κάποιος χαμένος».

Ντιμιτρόφ: Επιχειρούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη

«Επιχειρούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ στην κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Νίκο Κοτζιά, επισημαίνοντας ότι όταν οι δύο πλευρές συζητούν για το μέλλον είναι δύσκολο να βρεθούν διαφορές.

Ωστόσο, προσέθεσε, για να φθάσουν σε αυτό το σημείο πρέπει να ξεπεραστεί και να επιλυθεί η διαφορά γύρω από το όνομα. Χαρακτήρισε τις ισορροπίες γύρω από αυτό το ζήτημα ως πολύ ευαίσθητες όσον αφορά στην κοινή γνώμη και των δύο χωρών με τις υπάρχουσες προκαταλήψεις.

Ο κ. Ντιμιτρόφ υπογράμμισε ότι και από τις δύο πλευρές «υπάρχει πραγματική βούληση να ξεπεραστεί αυτό, με τέτοιον τρόπο που δεν θα απαξιώνεται κανείς, ενώ θα ανοίξει τις πόρτες για το μέλλον».

Keywords
Τυχαία Θέματα