«Έχω να μιλήσω πολιτικά με τον Καραμανλή μία δεκαετία»

Στην προσπάθεια να αποσυνδέσει το κόμμα που ίδρυσε, τους «Έλληνες Ριζοσπάστες», με την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ προέβη ο Σάββας Τσιτουρίδης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο». «Έχω να μιλήσω πολιτικά με τον κ. Καραμανλή μία δεκαετία. Όποιος επιχειρήσει να συνδέσει αυτό το εγχείρημα με τον κ. Καραμανλή (ή οποιονδήποτε άλλον) αδικεί και αυτόν και εμάς που αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιτουρίδης.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε δεν βρέθηκε «στην πολιτική ζωή ως “λοχαγός του Καραμανλή”, ανεπάγγελτος ή κομματάρχης, όπως

επιχειρούν κάποιοι να πουν τις τελευταίες ώρες». «Μετά από διεθνή διαγωνισμό βρέθηκα εργαζόμενος ως νομικός σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, έφτασα στην πολιτική ζωή της χώρας και όταν τελείωσα την πολιτική μου πορεία στην Ελλάδα, ξαναγύρισα στη δουλειά μου στις Βρυξέλλες την τελευταία οκταετία», επεσήμανε.

Αναφορικά με το γιατί δεν παρέμεινε στη ΝΔ, είπε ότι «για πολλά χρόνια δούλεψα παραγωγικά στη ΝΔ. Εδώ και χρόνια, όχι τώρα, κατέληξα στην άποψη ότι η “απολιτική” (όχι η προγραμματική, πολιτική, ιδεολογική) ενότητα των κομμάτων είναι μέγεθος απείρως μικρότερο από το εθνικό συμφέρον. Εξετίμησα, όπως και ευρύς κύκλος από την Ελλάδα και εκτός Ελλάδας, ότι οι αξίες, οι αρχές μας, οι απόψεις μας στο θέμα της Ευρώπης μπορούν να υπηρετηθούν καλύτερα αναλαμβάνοντας αυτή την πρωτοβουλία».

Σχετικά με τα πρόσωπα με τα οποία θα καταρτιστεί το ευρωψηφοδέλτιο των «Ελλήνων Ριζοσπαστών», ο κ. Τσιτουρίδης είπε ότι «θα παρουσιάσουμε το “μανιφέστο” μας για την Ευρώπη ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη σε 10 ημέρες, με την παράλληλη παρουσίαση ενός πρώτου κύματος υποψηφίων, το οποίο θα είναι νέοι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, 30-35 ετών», ενώ θα ακολουθήσει δεύτερο και, ίσως, τρίτο κύμα, απορρίπτοντας και πάλι την αναφορά σε ονόματα νυν ή πρώην βουλευτών.

«Μας ενδιαφέρει να μας ακούσει η μισή ΝΔ και αριστερότερα και ο μισός ΣΥΡΙΖΑ και δεξιότερα και όλος ο ενδιάμεσος χώρος», τόνισε μεταξύ άλλων.

Τέλος, ο κ. Τσιτουρίδης άφησε αιχμές για την πολιτική που εφαρμόζει η Γερμανία στην Ευρώπη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Λέμε ένα μεγάλο “Ναι” στην Ευρώπη, αλλά όχι έτσι. Σε μία Ευρώπη όπου οι Γερμανοί δεν μπορούν να διαχειριστούν ορθολογικά τη μεγάλη τους δύναμη και πολλοί σπεύδουν πίσω από αυτή τη δύναμη, επιχειρώντας για τα δικά τους μικροκρατικά ή μικροκομματικά ωφελήματα χωρίς κριτική, πρέπει να προτάξουμε την ανάγκη να εφαρμόζουμε στην Ευρώπη, όλα τα κράτη, ό,τι αποφασίσαμε ως βάση της κοινής μας πορείας. Αν το κάνουμε, η τύχη και της Ευρώπης και της Ελλάδας και του λαού θα είναι καλύτερη».

Keywords
Τυχαία Θέματα