«Έχουμε κάνει πράγματα, όσο καμία άλλη χώρα στο προσφυγικό – μεταναστευτικό»

Η κυβερνητική πολιτική για ίση μεταχείριση ντόπιων και μεταναστών απέφερε καρπούςΝα μην κάνουμε στους ανθρώπους αυτούς όσα έκαναν στους έλληνες μετανάστεςΠροχωρά η σταδιακή κατάργηση των καταυλισμών και των συσσιτίωνΗ χρονοτριβή από τις αιτήσεις ασύλου δημιουργεί εγκλωβισμό

Για την ένταξη των προσφύγων, την κατάσταση στις δομές των νησιών και της ενδοχώρας, αλλά και για τις επαναπροωθήσεις μίλησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Μουζάλας εξήγησε, πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης των μεταναστών και προσφύγων, και ανέφερε, πως «δεν χρειάζεται

να υποστούν οι άνθρωποι αυτοί, όσα πέρασαν οι Έλληνες μετανάστες σε άλλες χώρες«.

Σήμερα ο αριθμός των προσφύγων, που βρίσκεται στη χώρα είναι περίπου στις 50.000, ενώ έχει αρχίσει η επανακαταγραφή του φιλοξενούμενου πληθυσμού. Περιέγραψε, πως στην ελληνική κοινωνία δεν εκδηλώθηκαν ρατσιστικές αντιδράσεις, ενώ η πολιτική της κυβέρνησης για ίση μεταχείριση ντόπιων και μεταναστών απέφερε καρπούς.

Μιλώντας ξεχωριστά για τις συνθήκες διαβίωσης στην ενδοχώρα, ο κ. Μουζάλας, επισήμανε, πως η εφαρμογή των προγραμμάτων στην Ελλάδα έχουν χαρακτηριστεί ως «καλή πρακτική» για την υπόλοιπη Ευρώπη. Συγκεκριμένα, προχωράει η σταδιακή κατάργηση των καταυλισμών και των συσσιτίων, με τους ανθρώπους να μεταφέρονται σε διαμερίσματα, και να τους παρέχεται μια κάρτα μετρητών (cash card) στην ενδοχώρα (και αντίστοιχα ένα είδος χαρτζιλικιού στους ανθρώπους στα νησιά), ώστε να μαγειρεύουν και να ψωνίζουν μόνοι τους. Με αυτόν τον τρόπο, τόνισε ο κ. Μουζάλας, βοηθούνται άμεσα οι άνθρωποι, αντί των εταιρειών, η τοπική κοινωνία επωφελείται, καθότι τα χρήματα μένουν και διακινούνται εκεί, μέσω αγορών, ενοικιάσεις δωματίων, διαμερισμάτων κλπ.

Παραδέχτηκε, πως σε κάποια ζητήματα «βρισκόμαστε πίσω». Από τη μία, εξαιτίας αδυναμιών στη διοίκηση, καθότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει συσταθεί μόλις εδώ και οχτώ μήνες, ενώ χρειάζονται ένα δυο χρόνια για να λειτουργήσει εύρυθμα ένα υπουργείο. Από την άλλη, όμως, «υπάρχει σεβασμός τις νομικές διαδικασίες». Κάθε αίτηση ασύλου εξετάζεται ξεχωριστά και αυτή η χρονοτριβή δημιουργεί εγκλωβισμό, εξήγησε ο κ. Μουζάλας, προσθέτοντας, πως η «λύση δεν είναι να παραβούμε το διεθνές δίκαιο».

Υπενθύμισε, παράλληλα, πως στην Ελλάδα η Υπηρεσία Ασύλου υπάρχει εδώ και τέσσερα χρόνια, η Υπηρεσία Υποδοχής τρία, ενώ σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία πάνω από σαράντα.

Σε ερώτηση σχετικά με τον «ντόρο», που έχει ξεσπάσει για τις επαναπροωθήσεις από άλλες χώρες ανθρώπων προς την Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας είπε, πως καταρχάς, αυτό δεν είναι κάτι νέο, έχει ειπωθεί εδώ και τέσσερις μήνες σε συνόδους, συνεντεύξεις κλπ, κατά δεύτερον αφορά λίγες δεκάδες ανθρώπων μέσα στους επόμενους μήνες. Προϋπόθεση, βέβαια, για να έρθει κάποιος στην Ελλάδα, είναι να έχει εξασφαλισμένες κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές τις ΕΕ, όπως σπίτι για να μείνει, πρόσθεσε.

Εξήγησε, πως είναι μια κίνηση «καλής θέλησης» από την Ελλάδα, να βοηθήσει, έστω συμβολικά και στο ελάχιστο, χώρες, που έχουν δεχτεί μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση επανεφαρμογή της συνθήκης του Δουβλίνου. «Δείχνουμε, ότι όταν απαιτούμε, δίνουμε κιόλας», ανέφερε ο κ. Μουζάλας. Σημείωσε, επίσης, πως οι χώρες, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, έχουν δεχτεί 17.000 πρόσφυγες για μετεγκατάσταση από την Ελλάδα, ενώ ως το τέλος του έτους θα μεταφερθούν 7.000 ακόμα άνθρωποι προς αυτές.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, υποστήριξε, πως από τη μια το υπουργείο έχει συχνά προβλήματα με κάποιες οργανώσεις, αν και δεν είναι όλες ίδιες, διασαφήνισε ο κ. Μουζάλας, από την άλλη χωρίς αυτές «δεν θα τα είχαμε καταφέρει». Οι ΜΚΟ καλύπτουν κρατικά κενά. Ο ρόλος τους πρέπει να περιορίζεται, όσο το κράτος επανέρχεται, ανακτά τη δύναμή του και τους μηχανισμούς του, επισήμανε ο κ. Μουζάλας. «Πάμε στα νησιά να τοποθετήσουμε κρατικούς γιατρούς, αντιδρούν, να βάλουμε ανθρώπους σε διαμερίσματα, επίσης», υποστήριξε ο υπουργός.

Εν κατακλείδι, ο κ. Μουζάλας, ανέφερε πως πρέπει να ξεχωρίζουμε την επιθυμία από την πραγματικότητα. «Με βάσει την επιθυμία και το όραμα δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Βάσει της πραγματικότητας, έχουμε κάνει πράγματα, όσο καμία άλλη χώρα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό».

Keywords
Τυχαία Θέματα