ΕΕ: Γαλλία και Γερμανία πήραν το πράσινο φως για εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας

Η Γαλλία και η Γερμανία εξασφάλισαν το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα για την εφαρμογή προτάσεων για την επιβολή αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας στην ΕΕ, ανάμεσα στις οποίες είναι το να δοθεί σε κράτη-μέλη η δυνατότητα να φρουρούν τα σύνορά τους με άλλα κράτη-μέλη.

Και οι δύο κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στους επόμενους μήνες. Εθνικιστικές δυνάμεις διατείνονται πως τα ανοιχτά εσωτερικά σύνορα

εν μέρει τουλάχιστον φταίνε για το μακελειό που προκάλεσαν τζιχαντιστές στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι και αλλού. Οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών έστειλαν επιστολή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην Κομισιόν στην οποία διευκρινίζουν τα μέτρα που σκοπεύουν να λάβουν για την αύξηση της δημόσιας ασφάλειας.

Σήμερα ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε ότι χαιρετίζει τις προτάσεις των δύο κυβερνήσεων καθώς αυτές «συνάδουν με» τον σκεπτικό της Κομισιόν για το ζήτημα.

Μεταξύ διαφόρων άλλων προτάσεων περί στενότερης συνεργασίας και καλύτερης ανταλλαγής πληροφοριών, ο Τόμας ντε Μεζιέρ και ο Μπρινό Λερού κάλεσαν να αλλάξουν οι κανόνες της ΕΕ προκειμένου τα κράτη-μέλη να μπορούν ευκολότερα να επιβάλουν αυστηρότερα μέτρα ελέγχου στα εθνικά σύνορα εντός του Χώρου Σένγκεν (των 26) και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι προβλεπόταν μέχρι τώρα.

«Η ασφάλεια και η ελευθερία είναι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Αντί να βασιζόμαστε σε πιασάρικα λαϊκιστικά συνθήματα, πρέπει να συνεχίσουμε, και να βαθύνουμε, τη δουλειά μας όσον αφορά την εσωτερική ασφάλεια ώστε να προσφέρουμε καλύτερη προστασία στους ευρωπαίους πολίτες», σύμφωνα με τους δύο υπουργούς.

Οι δύο υπουργοί δεν υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες στην επιστολή τους. Ανάμεσα σε άλλα στοιχεία, στην επιστολή τους τόνισαν την απαίτηση να υπάρξει περισσότερη συνεργασία όσον αφορά τον εντοπισμό και την καταγραφή των κινήσεων φερόμενων ως τρομοκρατών.

Ορισμένοι από τους δράστες τρομοκρατικών ενεργειών που διαπράχθηκαν στην Ευρώπη τους τελευταίους 18 μήνες πέρασαν πολλά σύνορα. Ακόμη, οι δύο υπουργοί κάλεσαν να υπάρξει ταχεία εφαρμογή συμφωνιών που συνδέονται με την ασφάλεια, όπως η ανταλλαγή δεδομένων επιβατών πτήσεων ή οι συστηματικοί έλεγχοι των ταυτοτήτων όχι μόνο αλλοδαπών αλλά και πολιτών κρατών μελών του Χώρου Σένγκεν, αλλά και πολιτών χωρών της ΕΕ που περνούν τα εξωτερικά σύνορα.

Keywords
Τυχαία Θέματα