Εφευρέτες που μετάνιωσαν για τις… εφευρέσεις τους!

J. Robert Oppenheimer/ Albert Einstein – The atomic bomb
Μία τέτοια δημιουργία, με τα συγκλονιστικές ιστορικές συνέπειες που είχε για την Ιαπωνία (Χιροσίμα, Ναγκασάκι) κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους τους επιστήμονες πίσω από αυτή. Τόσο ο Oppenheimer (Διευθυντής στα Εργαστήρια του Los Alamos) όσο και ο Albert Einstein

με δηλώσεις τους, φαίνεται να είχαν πολύ ανάμεικτα συναισθήματα για αυτό. Ο πρώτος μπορεί να μην μετάνιωσε τόσο για την χρήση της στον μεγάλο πόλεμο αλλά περισσότερο για την μελλοντική χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας που οραματιζόταν να είναι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς. Αντίστοιχα και ο Einstein είχε παραδεχτεί ότι αν γνώριζε ότι οι Γερμανοί δεν θα επιτύχαιναν να δημιουργήσουν μια πυρηνική βόμβα «δεν θα είχε σηκώσει ούτε ένα δάχτυλο» για τη δημιουργία της.

Mikhail Kalashnikov – The AK-47
Ίσως το πιο γνωστό πυροβόλο επιθετικό όπλο στον κόσμο που φέρει και το όνομα του δημιουργού του. Ρωσική καταγωγής, κατασκευάστηκε στο τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου προκειμένου να είναι απλό, αυτόματο και οικονομικό στην παραγωγή του. Το ΑΚ-47 σημαίνει Αυτόματο Καλάσνικωφ, μοντέλο του 1947. Ο Καλάσνικωφ που έζησε μέχρι και το 2014, αρκετά χρόνια για να δει ότι το όπλο που σχεδίασε ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους από οποιοδήποτε άλλο όπλο παγκοσμίως, έγραφε λίγα χρόνια πριν ότι αισθάνεται υπεύθυνος για αυτά τα νούμερα. Ενημερωτικά, κάθε χρόνο σκοτώνονται περίπου 250.000 άνθρωποι από καλάσνικωφ.

Kamran Loghman – Σπρέι πιπεριού
Ο Kamran Loghman εργαζόταν στο FBI τη δεκαετία του 1980 και βοήθησε να γίνει το σπρέι πιπεριού ένα αποτελεσματικό «όπλο». Επιπλέον, έγραψε και τις Οδηγίες χρήσης του για την αστυνομία η οποία και το χρησιμοποιεί εκτενώς από τότε. Αλλά μετά τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια το 2011, κατά τη διάρκεια των οποίων ειρηνικοί διαδηλωτές δέχθηκαν επίθεση από αστυνομικούς με σπρέι πιπεριού, ο Loghman είπε χαρακτηριστικά στους New York Times ότι «Δεν έχω δει ποτέ μια τόσο ακατάλληλη και μη ενδεδειγμένη χρήση χημικών».

Orville Wright – Συν-εφευρέτης του αεροπλάνου
Ο μεγάλος Orville Wright όταν οραματιζόταν την μετακίνηση και το ταξίδι από τον αέρα, δεν σκέφτηκε ποτέ ότι θα μπορούσε το αεροπλάνο να αποτελέσει ένα είδος πολεμικού όπλου. Όταν τελικά είδε την χρήση του στους πολέμους, τρομοκρατήθηκε…

Alfred Nobel- Δυναμίτης
Όταν το 1888 πέθανε στη Σουηδία ο Ludwig Nobel, ο Τύπος της Γαλλίας τον μπέρδεψε με τον νεότερο αδερφό του Alfred (χημικός και μηχανικός, εφευρέτης του δυναμίτη, της υποβρύχιας νάρκης κ.α.) και με μεγάλους τίτλους ενημέρωνε τον κόσμο για το θάνατο του «Εμπόρου του Θανάτου». Βλέποντας το αυτό ο Alfred Nobel στεναχωρήθηκε τόσο πολύ που αποφάσισε να αλλάξει τα πράγματα γύρω από το όνομά του. Συγκεκριμένα, ο σουηδός βιομήχανος ζήτησε η περιουσία του να επενδυθεί ώστε οι τόκοι να μοιράζονται κάθε χρόνο με τη μορφή βραβείων σε εκείνους που την προηγούμενη χρονιά είχαν προσφέρει κάτι σπουδαίο στην ανθρωπότητα. Έτσι γεννήθηκαν τα βραβεία Νόμπελ με σημαντικότερο αυτό της Ειρήνης.

Sir Tim Berners Lee – the double slash
Αλλάζοντας κλίμα, ο δημιουργός του HTML και του www (World Wide Web) Sir Tim Berners Lee θεωρεί ότι θα έπρεπε να είχε αποφύγει στο σχεδιασμό τη διπλή πλάγια κάθετο «//» στην αρχή κάθε διαδικτυακής διεύθυνσης καθότι είναι τελικά εντελώς άχρηστη και χάσιμο χρόνου.

Ethan Zuckerman – the pop-up advert
Ο υπεύθυνος αυτών των ενοχλητικών pop-up διαφημιστικών ακούει στο όνομα Ethan Zuckerman. Ο ίδιος τώρα Υπεύθυνος για τα Civic Media στο ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology), παρουσίασε πέρσι μια εργασία στο The Atlantic με τον τίτλο “The Internet’s Original Sin,” στο οποίο αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για αυτά τα σπάστε-μας-τα-νεύρα παραθυράκια. Ο λόγος που δημιουργήθηκαν ήταν ασφαλώς οικονομικός, καθότι έψαχναν στην εταιρεία διάθεσης δωρεάν ιστοσελίδων Tripod που εργαζόταν τότε να βρουν τρόπους εύρεσης πόρων. Τελικά, το αποτέλεσμα ήρθε με τη στοχευμένη διαφήμιση και όχι με τα άσχετα pop-up που πεταγόντουσαν ανεξαρτήτου περιεχομένου του site.

Bob (Robert) Propst – γραφεία καμπίνες (the office cubicle)
Κάποιοι από εμάς έχουν εργαστεί σε γραφεία καμπίνες και ξέρουν. Ο δημιουργός τους Bob Propst, εργαζόμενος για τον Herman Miller τη δεκαετία του 1960, εισήγαγε την ιδέα του ανοικτού χώρου γραφείων που μαζί με αυτό εμφανίστηκε και το γραφείο καμπίνα (office cubicle). Βέβαια ο δημιουργός είχε στο μυαλό του πιο ευέλικτους και άνετους χώρους και όχι τα ποντικοκουτιά που εμφανίστηκαν μαζί με αυτούς. Χαρακτηριστικά ο Propst είχε δηλώσει ότι η «Η «καμπινοποίηση» των ανθρώπων στις σύγχρονες επιχειρήσεις είναι μονολιθική παράκρουση».

Vincent Connare – Γραμματοσειρά Comic Sans
«Εάν αγαπάς τα Comic Sans, δεν γνωρίζεις και πολλά από τυπογραφία» είχε πει ο ίδιος ο δημιουργός τους, ο οποίος όμως συμπλήρωσε τη ρήση με το «Αν τα μισείς, πραγματικά δεν ξέρεις από τυπογραφία». Ο άνθρωπος πίσω από την γραμματοσειρά Comic Sans, Vincent Connare, μιλώντας στην Wall Street Journal, εξήγησε πως το πρόβλημα δεν είναι η γραμματοσειρά αυτή καθεαυτή αλλά η υπερβολική αλλά υπερβολική χρήση της. Καθότι, η αρχική χρήση της στόχευε στα παιδιά και στις παρουσιάσεις που δεν εξυπηρετούνταν από τα Times New Roman.

John Sylvan – Κάψουλες καφέ: The keurig K-cup
Όταν ο John Sylvan δημιούργησε τις καφετέριες με χρήση κάψουλας καφέ, δεν είχε ιδέα για το πρόβλημα που θα έβαζε στη ζωή μας. Ο ίδιος έχει πει ότι αισθάνεται κάποιες φορές άσχημα για την ευκολία που έχει κάποιος πια να φτιάξει έναν καφέ, μια δόση από κάτι που είναι εθιστικό.

Επιπλέον, το περιβαντολλογικό αποτύπωμα αγγίζει τα 10 δισεκατομμύρια (!!!) μη-βιοδιασπώμενες κάψουλες στις χωματερές παγκοσμίως.

Victor Gruen – The Shopping Mall
Αν και αρχικά φαντάστηκε μικρογραφίες πόλεων όταν το σχεδίαζε, τελικά αυτό που κατέληξε να είναι δεν ευχαρίστησε καθόλου τον δημιουργό του Victor Gruen.

Philo Farnsworth – Τηλεόραση
Ο Farnsworth αρχικά δημιούργησε την τηλεόραση για εκπαιδευτικούς λόγους. Όταν τελικά είδε πως κατέληξε και τη μορφή που πήρε, θεώρησε ότι έγινε ένα τέρας χάσιμου χρόνου… Μάλιστα, μία από τις γνωστές ρήσεις του είναι αυτή προς τον γιο του: “There’s nothing on it worthwhile, and we’re not going to watch it in this household, and I don’t want it in your intellectual diet.” (Δεν υπάρχει σε αυτό τίποτα αξιόλογο, και δεν πρόκειται να βλέπουμε σε αυτό το σπίτι και δεν θέλω να υπάρχει στη διαπαιδαγώγηση σου.)

Anna Jarvis – Mothers Day
Η υπερ-εμπορευματοποίηση μιας τόσος καλής χειρονομίας προς τιμής των μητέρων όλου του κόσμου, εξόργισε τη γυναίκα πίσω από αυτή τη μεγάλη μέρα Anna Jarvis.

Keywords
Τυχαία Θέματα