Έφυγε από τη ζωή το ίνδαλμα του γαλλικού κινηματογράφου, Ζαν Μορό (εικόνες)

Η ηθοποιός, Ζαν Μορό, ίνδαλμα του γαλλικού κινηματογράφου, πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 89 ετών, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός της.

Η πρωταγωνίστρια μαζί με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι στο «Μετέωρο Βήμα του Πελαργού» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, απεβίωσε στο διαμέρισμα της, διευκρίνισε η Ζαν Οτεσέρ, δήμαρχος του 8ου διαμερίσματος της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με πληροφορία του περιοδικού Closer,

η οικιακή της βοηθός βρήκε την Ζαν Μορό νεκρή όταν πήγε στις 7:30 το πρωί στο σπίτι της οδού Φομπούρ Σεντ-Ονορέ για να αρχίσει τη δουλειά της.

Γεννημένη στις 23 Ιανουαρίου του 1928 στο Παρίσι από πατέρα εστιάτορα και αγγλίδα μητέρα, χορεύτρια στο επάγγελμα, η αξέχαστη ερμηνεύτρια του τραγουδιού «Tourbillon» στην ταινία «Jules et Jim» (Ζιλ και Τζιμ) του Φρανσουά Τριφό, γύρισε περισσότερες από 130 ταινίες.

Η ηθοποιός με την αισθησιακή ομορφιά και την απαράμιλλη επιβλητική φωνή, γοήτευσε τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες στα 65 χρόνια της καριέρας της, ανάμεσά τους τον Όρσον Γουέλς («Une histoire immortelle»/»Αθάνατη ιστορία»), τον Λουίς Μπουνιουέλ («Le Journal d’une femme de chambre»/»Το ημερολόγιο μιας καμαριέρας»), τον Μικελάντζελο Αντονιόνι («La notte»/»Η νύχτα»), τον Τζόζεφ Λόουζι («Eva»/»Εύα»). Απέσπασε το 1992 το βραβείο Σεζάρ καλύτερης ηθοποιού για την ερμηνεία της στην ταινία «La vieille qui marchait dans la mer» του Laurent Heynemann.

Η Μορό που τιμήθηκε το 1960 στις Κάννες για την ερμηνεία της στην ταινία «Moderato Cantabile» («Μοντεράτο Καντάμπιλε») του Πίτερ Μπρουκ, υπήρξε η μόνη ηθοποιός που προέδρευσε δύο φορές σε αυτό το κινηματογραφικό φεστιβάλ (το 1975 και το 1995). Επίσης ήταν επανειλημμένα η οικοδέσποινα της τελετής απονομής των βραβείων του φεστιβάλ στη Γαλλική Ριβιέρα.

Το «αντίο» του Εμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, απέτισε φόρο τιμής σε «μια φλογερή γυναίκα της αριστεράς», στη Ζαν Μορό.

«Ανήκει στις προσωπικότητες που από μόνες τους εκπροσωπούν την τέχνη τους. Η Ζαν Μορό υπήρξε μια από αυτές. Μαζί της χάνεται μια καλλιτέχνης που ενσάρκωνε τον κινηματογράφο στην πολυπλοκότητά του, τη μνήμη του», τονίζει ο αρχηγός του κράτους σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Θα λέγαμε, σε σχέση με τη Ζαν Μορό, ότι ένα μέρος του θρύλου του κινηματογράφου χάνεται, αλλά όλη η δουλειά της ήταν ακριβώς να μην περιορίζει ποτέ την τέχνη της μέσα σε μια μυθολογία και να μην κλείνεται ποτέ στο σεβάσμιο καθεστώς της «μεγάλης ηθοποιού»».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP)

Keywords
Τυχαία Θέματα