Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η συμφωνία προμήθειας εξοπλισμού και υπηρεσιών άμυνας, Ελλάδας και Ισραήλ

«Η στρατηγική σχέση Ελλάδος – Ισραήλ, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για τη χώρα μας, λόγω κυρίως των κοινών προκλήσεων αλλά και των κοινών συμφερόντων που ενώνουν τις δύο χώρες», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, του σχεδίου νόμου με το οποίο κυρώνεται η συμφωνία προμήθειας εξοπλισμού και υπηρεσιών άμυνας, Ελλάδας και Ισραήλ.

Η συμφωνία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την επιτροπή

Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, και αναμένεται μα κυρωθεί την επόμενη εβδομάδα από την ολομέλεια.

«Θεωρούμε ότι η συνεργασία με το Ισραήλ ενισχύει έναν πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε επωφελή τη συμφωνία διότι, όπως τόνισε, δημιουργεί το πλαίσιο, τη διαδικασία, και δίνει τη δυνατότητα απρόσκοπτης συνέχισης της εφοδιαστικής υποστήριξης αμυντικού υλικού, όταν και όποτε παραστεί ανάγκη. «Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην αύξηση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς θεσμοθετεί εναλλακτική οδό πραγματοποίησης των απαραίτητων εξοπλισμών και υπηρεσιών για κάλυψη απαιτήσεων των ενόπλων δυνάμεων. Δημιουργεί ένα πλαίσιο προμηθειών με γενικούς όρους, με διαδικασίες που θεσπίζονται, το οποίο βασίζεται στην κατάρτιση διακρατικών συμφωνιών, δηλαδή G to G συμφωνιών, δίνοντας τη δυνατότητα στις δύο χώρες για σύναψη διμερών συμβάσεων», είπε ο υπουργός. Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε ότι θα υπάρξει κινητικότητα από ισραηλινές εταιρείες παραγωγής αμυντικού υλικού, να αναπτύξουν σχήματα συμπαραγωγής και συνέργειας για την παραγωγή αμυντικού υλικού στην Ελλάδα, με τρόπο επωφελή και για τα δύο μέρη.

«Με το Ισραήλ έχουμε δυνατή στρατηγική αναβαθμισμένη συνεργασία και υπηρετούνται απολύτως τα εθνικά συμφέροντα. Η συγκεκριμένη συμφωνία θέτει το βασικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα υπάρξουν και άλλες συμφωνίες», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Στ. Γκίκας. Σκοπός και αντικείμενο της συμφωνίας, όπως επισήμανε, είναι ο καθορισμός των γενικών όρων που θα διέπουν την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού και υπηρεσιών, ενώ οι ειδικοί όροι θα καθορίζονται από ξεχωριστές συμβάσεις προμήθειας, μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Ο βουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε σημαντικό ότι στη σύναψη συμβάσεων που θα ακολουθήσουν, δεν προβλέπεται η παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Όπως εξάλλου εξήγησε, ως αμυντικός εξοπλισμός νοούνται στρατιωτικά οχήματα, οπλικά συστήματα, πυρομαχικά, ανταλλακτικά κ.ά, ενώ ως υπηρεσίες νοούνται η εκπαίδευση, η τεχνική υποστήριξη, συντήρηση κλπ.. «Σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας είναι, ότι δίνεται η δυνατότητα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας να είναι μέρος της οποιαδήποτε σύμβασης και συμφωνίας», είπε ο κ. Γκίκας.

ΣΥΡΙΖΑ: Η συμφωνία έρχεται σε λάθος χρόνο

«Η συμφωνία αυτή έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Θέλουμε τη χώρα μας πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας όλων των λαών της περιοχής μας. Πρόκειται για μια προσπάθεια που είχαμε καταβάλει το προηγούμενο διάστημα, για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και την ενίσχυση του σταθεροποιητικού ρόλου της χώρας μας», ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου. Όπως όμως πρόσθεσε, «σήμερα τα γεγονότα της προσάρτησης εδαφών της Δυτικής Όχθης ρίχνουν τη σκιά τους» σε αυτή τη συζήτηση, καθώς δημιουργούνται πλέον ραγδαίες εξελίξεις που αυξάνουν την ένταση και δημιουργούν συνθήκες με πολλαπλές διπλωματικές και πολιτικές συνέπειες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, σε πολλά ζητήματα που φτάνουν στην αποσταθεροποίηση της πολιτικής, μέχρι και το προσφυγικό. «Με την δική μας εξωτερική πολιτική επιδιώξαμε τη δημιουργία ειλικρινών, σταθερών και αξιόπιστων σχέσεων με το Ισραήλ και ταυτόχρονα διατηρήσαμε τις σχέσεις φιλίας με την Παλαιστίνη. Η συμφωνία έρχεται σε λάθος χρόνο. Επιφυλασσόμαστε για τη στάση μας, για την κύρωση αυτή, στην ολομέλεια», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγο αργότερα ωστόσο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος πήρε τον λόγο και δήλωσε: «Έτσι όπως έχει η κατάσταση, όχι για τη συμφωνία καθεαυτή που εμείς τη συνάψαμε, αλλά για το πολιτικό μήνυμα που μπορεί να στείλει, δεν μπορούμε να ψηφίσουμε θετικά υπέρ της. Περιμένουμε από την κυβέρνηση μία σαφή καταδίκη της προσάρτησης των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών, στο πλαίσιο της κυρίαρχης άποψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, συμμετείχε στην υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κυβερνητική αντιπροσωπεία, που πραγματοποιήσει διήμερης διάρκειας επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ.

Σε συνάντηση με τον ομόλογό του Βενιαμίν Γκαντζ, είχαν συζητηθεί η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της αμύνης και της ασφαλείας, με έμφαση στις κοινές αεροπορικές και ναυτικές δραστηριότητες μεταξύ των αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών, καθώς και η προώθηση κοινών συνεργειών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα