Είναι υπερκινητικό ή απλά υπερδραστήριο;

Αν είναι πολύ ζωηρό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι υπερκινητικό ή ότι έχει το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότηταςΠοια είναι τα πιθανά σημάδια υπερκινητικότητας και πώς μπορείτε να βοηθήσετε ένα υπερκινητικό παιδί

Αν το μικρό σας δεν κάθεται στιγμή ήσυχο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι παρουσιάζει διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Μπορεί απλά να ανήκει στην κατηγορία των παιδιών που έχουν πολλή ενέργεια

και είναι υπερδραστήρια. Άλλωστε, παρότι πολύς λόγος γίνεται γύρω από το Σύνδρομο Υπερκινητικότητας/Παρορμητικότητας, μόλις το 3-5% των παιδιών προσχολικής ηλικίας παρουσιάζουν πράγματι μια τέτοια διαταραχή.

Ωστόσο, αν υποψιάζεστε ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο, τότε είναι καλό να γνωρίζετε τα «καμπανάκια» εκείνα που θα πρέπει να σας οδηγήσουν στον γιατρό για διάγνωση.

Ποια είναι τα πιθανά σημάδια που δείχνουν ότι ένα παιδί είναι υπερκινητικό;

Ένα υπερκινητικό παιδί θα συνεχίσει να κινείται ακόμα και όταν είναι κουρασμένο. Αν πάλι καθίσει κάποια στιγμή θα συνεχίσει να κινείται νευρικά ή θα αρχίσει να σας μιλάει ασταμάτητα. Αντιθέτως ένα παιδί με πολλή ενέργεια, όσο και να κινείται, κάποια στιγμή θα κουραστεί και θα θελήσει να ηρεμήσει.

Καθίστε μαζί με το παιδί σας απολαμβάνοντας μια ώρα ησυχίας και παρατηρήστε πόσο χρόνο μπορεί να παραμείνει στο ίδιο σημείο. Τα υπερκινητικά παιδιά δυσκολεύονται να απολαύσουν ήσυχες δραστηριότητες, όπως να κοιτούν τις εικόνες ενός βιβλίου ή να παίζουν με τουβλάκια. Προτιμούν να σκαρφαλώνουν όπου βρουν ή να τρέχουν ακόμα και μέσα στην κουζίνα σας.

Προσπαθήστε να κουβεντιάσετε μαζί του για αρκετά λεπτά και παρατηρήστε αν σας ακούει. Ένα υπερκινητικό παιδί δεν μπορεί εύκολα να συμμετέχει σε μια συζήτηση είτε γιατί προτιμά να κινηθεί στο χώρο είτε επειδή δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί και να ακούσει όσα του λέτε. Ένα δείγμα έλλειψης προσοχής είναι όταν σας μιλάει ασταμάτητα και στη συνέχεια αγνοεί τις απαντήσεις σας.

Τα παραπάνω σημάδια καλό θα ήταν να σας οδηγήσουν στο γραφείο του παιδοψυχολόγου, ώστε να γίνει μια σωστή διάγνωση (λήψη ιστορικού, συγκέντρωση πληροφοριών από γονείς, δασκάλους και οικείους, αποκλεισμός άλλων προβλημάτων υγείας, όπως επιληψία, διαταραχές λόγου, αυτισμός κοκ., ανάπτυξη σχέσης επικοινωνίας με το παιδί, εξέταση διαγνωστικών κριτηρίων κ.α.).

Τέλος, είτε το σύνδρομο επιβεβαιωθεί είτε όχι, ο γιατρός θα σας δώσει κατευθυντήριες οδηγίες για να βοηθήσετε το παιδί σας να λειτουργεί καλύτερα, να γίνει πιο υπεύθυνο, να αποκτήσει την αίσθηση του μέτρου και της οργάνωσης κοκ.

Πώς θα βοηθήσετε ένα υπερκινητικό παιδί;

Είναι σημαντικό τα υπερκινητικά παιδιά να ζουν σε ένα σταθερό και οργανωμένο περιβάλλον. Επομένως φροντίστε τα προσωπικά του αντικείμενα να βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία, να είναι τακτοποιημένα και να έχει κάποιο γωνιά αποκλειστικά δική του για να ασχολείται με δραστηριότητες ανενόχλητο.Φροντίστε να ακολουθεί δραστηριότητες και να παίζει τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού για να εκτονώνει την ενέργειά του.Βεβαιωθείτε πως οι κανόνες που του ζητάτε να ακολουθήσει είναι απλοί και συγκεκριμένοι για να μπορεί πιο εύκολα να τους ακολουθήσει.Επιβραβεύετε τη σωστή συμπεριφορά και αποφύγετε να είστε αυταρχικοί γιατί αυτό έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Πηγή: HappyParenting.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα