«Είπα στον κ. Καμμένο ότι με την ορκωμοσία μου θα δήλωνα τη δεδηλωμένη του 151, αλλά δεν θα γινόμουν ανεξάρτητος»

Μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του ως βουλευτής, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ εξήγησε πως θα δήλωνε τη δεδηλωμένη του 151, αλλά θα παρέμεινε στην ΚΟ των ΑΝΕΛ κάτι το οποίο είχε καταστήσει σαφές στον Πάνο Καμμένο εδώ και 15 ημέρες.

«Εδώ και περίπου 15 μέρες, μέσω ενδιάμεσου, γιατί δεν ήθελα να μιλήσω απευθείας, είχα καταστήσει σαφές και σε καθημερινή βάση στον κ. Καμμένο, ότι με

την ορκωμοσία μου θα δήλωνα βεβαίως τη δεδηλωμένη του 151, όπως είχε κάνει και ο κ. Ζουράρις όπως είχε κάνει και ο κ. Παπαχριστόπουλος, αλλά δεν θα δήλωνα ανεξαρτητοποίηση και θα παρέμενα» είπε σε συνέντευξή του στον Real FM ο Τέρενς Κουίκ.

«Μπορεί να με έδιωξαν με τον τρόπο τους και μάλιστα χειροκροτώντας όρθιοι στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ τον Οκτώβριο, με σκληρά λόγια και με χαρακτηρισμούς που δεν μου αρμόζουν όλους αυτούς τους μήνες. Αλλά καθώς θα έκλεινε η πόρτα του σπιτιού πίσω, ενός σπιτιού που έχτισε με πολύ κόπο ο Καμμένος αλλά που έβαλα και εγώ πολλά λιθαράκια μέσα, δεν θα το γκρέμιζα. Θα έμενα εκεί» προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Εκμυστηρεύτηκε επίσης πως μέχρι την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι ήλπιζε ότι δεν θα διαγράφονταν τελικά ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και εξομολογήθηκε πως στεναχωρήθηκε όταν του ήρθε το μήνυμα ότι διεγράφη.

Ερωτηθείς για την κριτική που δέχεται ο ίδιος αλλά και όλοι οι υπουργοί των ΑΝΕΛ που παραμένουν στην κυβέρνηση, ότι ξέχασαν τις παλαιότερες θέσεις τους για το ονοματολογικό, ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε: «Στο περίφημο εκείνο υπουργικό συμβούλιο, το ταραχώδες υπουργικό συμβούλιο, είχα κάνει την αναφορά ότι ήμουν υποστηρικτής της λύσης που έδινε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τότε για τη σύνθετη ονομασία. Ανεξάρτητα με τις θέσεις που κρατούσα στις προεκλογικές περιόδους για να στηρίξω τους Ανεξάρτητους Έλληνες σε δύσκολες μάχες που έδωσαν για τη Βουλή, υπενθυμίζω τότε, που ήμουν ένας πολύ δυνατός στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 δημοσιογράφος, είχα ασχοληθεί με το θέμα έντονα. Και μάλιστα, για μία ολόκληρη εβδομάδα έκανα γκάλοπ μεταξύ του ακροατηρίου, που η πλειοψηφία ήταν οπαδοί της ΝΔ, και έβγαινε ότι συμφωνούσαν στο Βόρεια Μακεδονία! Τότε, το ΄92-΄93!».

Στην παρατήρηση πως οι ΑΝΕΛ πάντα έλεγαν ότι δεν συμφωνούν με τη σύνθετη ονομασία, ο κ. Κουίκ αναγνώρισε πως αυτό είναι αλήθεια, ωστόσο προσέθεσε πως «στην ιδρυτική διακήρυξη των ΑΝΕΛ, στο κείμενο, δεν υπάρχει τέτοια πρόνοια, οπότε καλό θα ήταν να μην το χρησιμοποιούν».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Κουίκ ανέδειξε ακόμα τη διάσταση των γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην περιοχή σε σχέση με το ονοματολογικό. «Κάποια στιγμή πρέπει να σκέφτεσαι αν θα πρέπει να κάνεις ένα βήμα, το οποίο ίσως να σε στεναχωρεί και να σε ματώσει, αλλά που δεν θα σε οδηγήσει στο μέλλον να γυρίσουν να πουν “γιατί δεν είχες προλάβει καταστάσεις;”» σημείωσε και υπογράμμισε πως «στο χώρο των Βαλκανίων επιτύχαμε αυτό που έπρεπε να επιτύχουμε». Αναπτύσσοντας περαιτέρω την ανάλυσή του, ανέφερε πως «πολλοί λένε ότι τα Σκόπια αν δεν υπήρχανε, θα έπρεπε να τα εφεύρουμε ως ασπίδα απέναντι σε πολλές καταστάσεις περίεργες οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν ανισορροπία στα Βαλκάνια». Υπό αυτό το πρίσμα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. «Καταρχήν μόνο η διείσδυση της Άγκυρας, με ένα περίεργο τόξο που ξεκινά από την Άγκυρα, φτάνει μέχρι στο υπογάστριο της Βουλγαρίας, περνάει μέσα από το Κόσοβο, μέσα από τα Σκόπια, μέσα από την Αλβανία και φτάνει μέχρι Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αυτά πρέπει να τα σκεφτούν εκείνοι που αντιδρούν στην επίτευξη μιας Συμφωνίας. Αν το σκεφτούν, θα δουν ότι δεν μας φτάνει το Αιγαίο, θα έχουμε τώρα προβλήματα και πάνω από το κεφάλι μας;» σημείωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε λόγο για έναν ιστορικό συμβιβασμό ο οποίος, όπως επισήμανε, ήταν «πολύ- πολύ πιο επώδυνος για τους Σκοπιανούς, οι οποίοι πρέπει να κάνουν αλλαγή ονόματος, αλλαγή Συντάγματος, να διευκρινίσουν πράγματα που έχουν να κάνουν με τη γλώσσα τους και την ταυτότητά τους».

Τέλος, έκανε ειδική μνεία στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως μέσα στο πολιτικό στερέωμα αυτή τη στιγμή, έχει όλα τα εχέγγυα για να μπορέσει να πάει την Ελλάδα μπροστά. «Έχει πολλά χαρακτηριστικά αυτός ο συγκεκριμένος πολιτικός ο οποίος μπορεί να πάει την Ελλάδα μπροστά. Εγώ δεν δήλωσα ποτέ ότι είμαι αριστερός. Το ξεκαθαρίζω. Αλλά του έχω μεγάλη εμπιστοσύνη. Και επειδή έχω δουλέψει και μαζί του δύο χρόνια, παρά τω πρωθυπουργώ, μπορώ να σας πω ότι με γνώση λόγου ότι σκέφτεται πολύ εθνικά, πολύ πατριωτικά και εμένα αυτό με ικανοποιεί» συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα