Ελλάδα και Τουρκία ακυρώνουν προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις ανήμερα εθνικών επετείων – Τι είπε ο Στόλτενμπεργκ

Τη συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας να ακυρώσουν τις ασκήσεις της επόμενης εβδομάδας ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Συγκεκριμένα, μετά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας επεσήμανε ότι «οι δύο χώρες συμφώνησαν να ακυρώσουν τις ασκήσεις την επόμενη εβδομάδα γύρω από τις εθνικές γιορτές. Καλωσορίζω αυτήν την απόφαση,

πολύ ευπρόσδεκτο βήμα και για μία ακόμη φορά θα ήθελα να συγχαρώ την Ελλάδα και την Τουρκία, δυο σημαντικούς συμμάχους για την ευελιξία τους και την δημιουργική προσέγγισή τους», τόνισε.

«Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο στη συνάντησή μας χθες, αλλά τέθηκε και συζητηθήκε και σήμερα, είχαμε καλές και εποικοδομητικές συζητήσεις. Εκφράσαμε έντονη υποστήριξη στον μηχανισμό αποτροπής σύγκρουσης του ΝΑΤΟ και καλωσορίσαμε το γεγονός ότι έχουμε δει κάποια σταθερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με την ακύρωση των δύο ασκήσεων που θα βοηθήσει την αποτροπή σύγκρουσης και θα οδηγήσει στη διαχείριση της διαφοράς των δύο χωρών», συνέχισε.

#NATO Defence Ministers addressed deterrence, defence and burden-sharing. We took an important step by establishing a new NATO space centre, assessed how we can build up the resilience of our societies, and discussed avoiding incidents & accidents in the #EastMed. pic.twitter.com/9ssvYF6zoQ

— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) October 22, 2020


«Και καλωσορίζω την αποτροπή σύγκρουσης, καλωσορίζω την ακύρωση των δύο ασκήσεων, της ελληνικής και της τουρκικής, καταρχάς γιατί αποτρέπει την ύπαρξη επεισοδίων και ατυχημάτων, αλλά και επειδή βοηθάει να ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις για το υπάρχον πρόβλημα. Και καλωσορίζω τις προσπάθειες της Γερμανίας να διαμεσολαβήσει και να βοηθήσει τις διαπραγμεύσεις να ξεκινήσουν. Και ελπίζω οι διερευνητικές να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Πιστεύω ελπίζω ότι δείχνει ότι το ΝΑΤΟ είναι πλατφόρμα όπου οι Σύμμαχοι συναντιούνται κάθε μέρα και όταν υπάρχουν διαφορές μπορούν να συναντηθούν, να συζητήσουν και να λύσουν τις διαφορές και αυτό είναι ακριβώς αυτό που κάναμε στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας σήμερα και χθες. Επίσης, θα ήθελα να πω ότι είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τα λόγια και τις πράξεις ώστε να μειώσουμε περαιτέρω την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», κατέληξε.

Ερωτηθείς για την αποστολή του «Oruc Reis», ο γενικός γραμματέας συμπλήρωσε:

«Είναι σημαντικό να αποφύγουμε ενέργειες που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ενώ δεν παίρνω θέση για τα νομικά ζητήματα και τις νομικές αξιώσεις, είναι γεγονός ότι η αποφυγή σεισμικών δραστηριοτήτων είχε θετική επίδραση στην κατάσταση. Και χαιρετίζω επίσης την ευελιξία που έχουμε δει τόσο από την Τουρκία όσο και από την Ελλάδα, και την ανακοίνωση που έκανε η Ελλάδα και η Τουρκία στη συνάντηση σήμερα ότι έχουν ακυρώσει τις αντίστοιχες στρατιωτικές ασκήσεις την επόμενη εβδομάδα. Αυτά είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και βοηθούν στη μείωση του κινδύνου για ατυχήματα και περιστατικά, και ελπίζω ότι μπορεί να είναι κάτι που μπορούμε να οικοδομήσουμε και να στηρίξουμε τις προσπάθειες της Γερμανίας να διευκολύνει τις διερευνητικές συνομιλίες σχετικά με την υποκείμενη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών», επανέλαβε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στην τακτική φθινοπωρινή Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, χθες 22 και σήμερα 23 Οκτωβρίου 2020.
Κατά τις εργασίες της Συνόδου συζητήθηκαν οι μείζονες προκλήσεις και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. pic.twitter.com/QltM96RuvD

— N Panagiotopoulos (@npanagioto) October 23, 2020

Παναγιωτόπουλος: Καμία συζήτηση με την Τουρκία, όσο συνεχίζει τις προκλήσεις

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στην τακτική φθινοπωρινή Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, την Πέμπτη (22/10) και την Παρασκευή (23/10) Οκτωβρίου.

Όπως ανακοινώθηκε, κατά τις εργασίες της Συνόδου συζητήθηκαν οι μείζονες προκλήσεις και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε τον πλήρη σεβασμό της Ελλάδος στον θεμελιώδη κανόνα της Συνθήκης του ΝΑΤΟ και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνική επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Όπως είπε, πρόκειται για πάγια θέση της χώρας μας σε αντιδιαστολή με μονομερείς και προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας, όπως οι πλόες ερευνητικού σκάφους και πολεμικών πλοίων εντός περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και με την επέκταση της παράνομης NAVTEX ως τις 27 Οκτωβρίου (απάντησε με anti-navtex η Ελλάδα).

Οι ενέργειες αυτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αναδεικνύουν αναξιοπιστία προθέσεων εκ μέρους της Τουρκίας για διάλογο, υπονομεύουν τη διαδικασία του μηχανισμού αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και θίγουν τη συνοχή και την ενότητα της Συμμαχίας.

Επιπλέον, ο Ν. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι όσο η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες – τις οποίες η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία, καθώς και με πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποφασιστικότητα – δεν πρόκειται να υπάρξουν συζητήσεις.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του NATO Γιενς Στόλτενμπεργκ πρότεινε αμοιβαία αναστολή δραστηριότητος στρατιωτικών ασκήσεων σε περίοδο εορτών και προέτρεψε την Τουρκία να αποφύγει τη συνέχιση των σεισμικών ερευνών και να επιλύσει οποιαδήποτε διαφορά βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα