Ελπίδες από τη Ρωσία για το εμβόλιο του κορονοϊού – Ξεκινούν κλινικές δοκιμές

Η δημιουργία ή όχι αντισωμάτων από το συγκεκριμένο πρώτο ρωσικό εμβόλιο είναι ένα από τα ερωτήματα, που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα

Ενθουσιασμός επικρατεί στις γραμμές πολλών Ρώσων επιστημόνων για το υπό ανάπτυξη εμβόλιο κατά του κορονοϊού, τα πρώτα δείγματα του οποίου έχουν με επιτυχία δοκιμαστεί σε στελέχη των επιστημονικών ομάδων παραγωγής τους!

H δοκιμή αυτή θεωρείται ανεπίσημη από επιστημονική άποψη, ωστόσο είναι μια παλαιά παράδοση των εμπλεκόμενων εργαστηρίων και των επιδημιολόγων,

οι οποίοι αποτολμούν παρόμοιους εμβολιασμούς καταρχάς για να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους για την αποτελεσματικότητα και την μη επικινδυνότητα των σκευασμάτων τους, αλλά και για να προστατεύσουν τους εμπλεκόμενους επιστήμονες από κίνδυνο σοβαρότερης μόλυνσης κατά τη συχνή ενασχόλησή τους με επικίνδυνους ιούς.

Τη σχετική αποκάλυψη έκανε προ ημερών και την επανέλαβε σήμερα προσκομίζοντας ορισμένα νέα στοιχεία ο κορυφαίος στη Ρωσία επιδημιολόγος Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, διευθυντής του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Γκαμελέι». Κατά τον Ρώσο επιστήμονα οι εμβολιασμένοι ειδικοί, που εμπλέκονται στο κρατικό ρωσικό πρόγραμμα για την παραγωγή του εμβολίου κατά του κορονοϊού, όχι μόνο δεν παρουσίασαν ουδεμία παρενέργεια, αλλά ήδη κατά τις εξετάσεις τους εμφανίζουν αντισώματα κατά του ιού.

Η δημιουργία ή όχι αντισωμάτων από το συγκεκριμένο πρώτο ρωσικό εμβόλιο είναι ένα από τα ερωτήματα, που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, καθώς για την παραγωγή του δεν χρησιμοποιήθηκε ως συνήθως εξασθενημένος κορονοϊός, αλλά ένα τμήμα του ιού, που φιλοδοξείται να λειτουργεί ως «σήμα κινδύνου» για το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Ο Α.Γκίντσμπουργκ, ο οποίος έχει ενεργά συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή εμβολίων κατά του ιού Έμπολα και του συνδρόμου MERS, ή του μεσανατολικού SARS, όπως επίσης είναι γνωστό, απέφυγε να πει με ακρίβεια στους δημοσιογράφους πόσοι επιστήμονες έχουν μέχρι στιγμής εμβολιαστεί, ωστόσο είπε ότι είναι «όσοι χρειάζονται για την ολοκλήρωση της επιστημονικής έρευνας» και τους περιέγραψε ως «ζωντανούς, υγιείς και ευτυχείς».

Ο Ρώσος ειδικός ανακοίνωσε μάλιστα ότι οι κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν στις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ρωσικού υπουργείου Υγείας, καθώς ολοκληρώνονται ήδη με επιτυχία οι προκλινικές δοκιμές και ειδικότερα η διερεύνηση «κάθε είδους πιθανής τοξικότητας του εμβολίου».

Σύμφωνα με τον ίδιο προγραμματισμό το ρωσικό εμβόλιο μπορεί να είναι πλήρως έτοιμο προς χρήση και μαζική παραγωγή περί τα τέλη του καλοκαιριού και να απαιτηθεί μόλις ένα εξάμηνο για τον εμβολιασμό του συνόλου σχεδόν του ρωσικού πληθυσμού, ξεκινώντας από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τις πλέον ευπαθείς ηλικιακά ομάδες. Κατά τον Α.Γκίντσμπουργκ επόμενοι στη σειρά, έτσι ώστε να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατό ανοσία έναντι του ιού, πρέπει να είναι οι εργαζόμενοι σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες ή κατασκευαστικά έργα, οι οποίοι έρχονται σε συχνό και καθημερινό συγχρωτισμό, ενώ κατά τα πρωτόκολλα του ρωσικού υπουργείου Υγείας προτεραιότητα έχουν επίσης οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας και ο στρατός.

Ο συγκεκριμένος επιστήμονας είναι από τους πλέον «ομιλητικούς» παράγοντες σε θέματα κορονοϊού στη Ρωσία και έχει προβεί σε δηλώσεις και εκτιμήσεις, οι οποίες έχουν εντυπωσιακά αυξηθεί το τελευταίο διάστημα και δείχνουν να είναι αποτέλεσμα κάποιων εμφανώς ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων και όχι μόνο μιας συνήθους προσπάθειας διαφήμισης του έργου των επιστημόνων του εργαστηρίου του.

Keywords
Τυχαία Θέματα