«Έμμεση στήριξη του ΔΝΤ στον Σουλτς», διερωτάται η Handelsblatt

Έκθεση του ΔΝΤ για την γερμανική οικονομία κρίνει αναγκαία την αύξηση μισθών Χαρακτηρίζει επίσης υπερβολική την επιβάρυνση των χαμηλών εισοδημάτων

Να πράξει περισσότερα καλεί το Βερολίνο το ΔΝΤ προκειμένου να αρθούν οι ανισότητες στη χώρα.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, το ΔΝΤ στη νέα έκθεσή του για τη γερμανική οικονομία ζητά θεωρεί ότι η Γερμανία πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την ενίσχυση της λεγόμενης «ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς».

Πρόκειται για ένα μοντέλο, στο οποίο όλες οι εισοδηματικές κατηγορίες λαμβάνουν ένα δίκαιο μερίδιο από την αύξηση της ευημερίας.

Προκειμένου περισσότεροι Γερμανοί να έχουν μερίδιο από την ανάπτυξη, το ΔΝΤ προτείνει στην έκθεσή του σειρά μέτρων με πρώτη προτεραιότητα την αύξηση των επενδύσεων.
«Αναγκαία κρίνεται επίσης η αύξηση των μισθών, η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των γυναικών στα επαγγέλματα, η αύξηση των φόρων ακίνητης περιουσίας καθώς επίσης και η μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης», σημειώνει η Handelsblatt.

Η γερμανική εφημερίδα αφήνει το ερώτημα: Έμμεση υποστήριξη του ΔΝΤ στον Μ. Σουλτς.

Σημειώνει ότι το ΔΝΤ στην έκθεσή του δεν κάνει ρητή αναφορά στο θέμα της μείωσης των εισφορών, δεδομένου ότι φοβάται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να εκληφθεί ως «υπερβολική παρέμβαση στον γερμανικό προεκλογικό αγώνα».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, τις τελευταίες εβδομάδες το ΔΝΤ σε συζητήσεις του με εκπροσώπους του γερμανικού υπ. Οικονομικών και της Μπούντεσμπανκ άσκησε κριτική για «υπερβολική επιβάρυνση των χαμηλών εισοδημάτων».

Σύμφωνα με κύκλους του ΔΝΤ, είναι πλέον σαφές ότι «η Γερμανία εξαιτίας της καλής οικονομικής κατάστασής της έχει περιθώριο να προσφέρει ελαφρύνσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Handelsblatt εκτιμά πως η εν λόγω έκθεση που έρχεται από την Ουάσιγκτον φαίνεται να συγκλίνει με τις προεκλογικές θέσεις του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς «για περισσότερη δικαιοσύνη».

Για τον ίδιο είναι επίσης σαφές ότι: «Η χώρα πρέπει να γίνει δικαιότερη γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον και της οικονομίας καθώς η ανισότητα στα εισοδήματα και στον πλούτο θέτουν σε κίνδυνο τις μελλοντικές ευκαιρίες».

Keywords
Τυχαία Θέματα