Κυβερνητική σύσκεψη ενόψει της επανέναρξης της διαπραγμάτευσης

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτοΚυβέρνηση και Θεσμοί φιλοδοξούν οι συζητήσεις να κρατήσουν έως την 1η Μάιου και να μην ξεπεράσουν σε έκταση τις δέκα ημέρεςΔιακυβερνητική σύσκεψη είχαν τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας

Σύσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο υπουργείο Οικονομικών, πριν από την έναρξη των νέων επαφών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου,

Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, Επικρατείας Δημήτρης Λιάκος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Ενέργεια και υπερταμείο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Στις 5 το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συναντήσεις των κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των δανειστών. Αμέσως μετά και συγκεκριμένα στις 7 το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων).

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν ενεργειακά θέματα, με κυρίαρχη την πώληση του 40% των λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι κοινοτικές πηγές εμφανίζονται αισιόδοξες ότι αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων θα τελειώσει με την επίτευξη της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), επισημαίνοντας πως στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις έως το τέλος της εβδομάδας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύνταξη του σχετικού πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 14- 15 Μαΐου, προκειμένου, στο Eurogroup στις 22 Μαΐου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία τουλάχιστον με το ευρωπαϊκό σκέλος των Θεσμών, καθώς αναμένεται να αποσαφηνιστεί η στάση του ΔΝΤ.

«Οι θεσμοί επιστρέφουν με στόχο να ολοκληρώσουν την τεχνική συμφωνία το συντομότερο δυνατό, στη βάση της συναντίληψης που επιτεύχθηκε στο Eurogroup στη Βαλέτα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και εξέφρασε την πεποίθηση των ευρωπαϊκών θεσμών ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για 1,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και 3,5% το 2018.

Επίσης ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε από την Ουάσιγκτον πως οι θεσμοί επιστρέφουν με τη πεποίθηση ότι μία συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση είναι εφικτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα