Έρευνα – εφιάλτης: Έως και 4.000 νεκροί στη χώρα από κορονοϊό μέχρι την 1η Φεβρουαρίου

Το τελευταίο που χρειάζεται σε μια περίοδο που μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί είναι ο πανικός, ειδικά από τη στιγμή που οι πολίτες έχουν κουραστεί και παράλληλα βλέπουν και τις ελευθερίες τους να περιορίζονται, προκειμένου να περιοριστεί με τη σειρά της και η διασπορά του κορονοϊού.

Από την άλλη, όμως, οι μελέτες και τα επιστημονικά δεδομένα δεν αφήνουν κανένα περιθώρια χαλάρωσης. Και τα όσα είπε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Αθανάσιος Τσακρής στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ προκαλούν μεγάλη ανησυχία.

Επικαλούμενος μελέτη του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ για τις επιπτώσεις που

έχει η εφαρμογή των μέτρων στην ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, ο Διευθυντής εργαστηρίου μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, εξήγησε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις με βάση τα υπάρχοντα μέτρα, οι νεκροί στη χώρα μας μέχρι την 1η Φεβρουαρίου θα έχουν φτάσει τους 4.000!

Εάν οι πολίτες πειθαρχήσουν και ενδεχομένως εφαρμοστούν κι άλλα, πιο δραστικά μέτρα, ο αριθμός θα πέσει στους 3.000 νεκρούς, ενώ – σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα της μελέτης – αν δεν είχαμε πάρει μέτρα ή αν οι πολίτες χαλαρώσουν και αδιαφορήσουν για την τήρησή τους, οι νεκροί θα μπορούσαν ή μπορούν να φτάσουν ακόμα και τους 14.000…

Ο κ. Τσακρής εξήγησε ότι η Ελλάδα μπαίνει στο πραγματικό επιδημικό κύμα αυτή την περίοδο και η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη επειδή έρχεται χειμώνας, αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες και θα υπάρξει έξαρση και της εποχικής γρίπης.

«Όλες οι προβλέψεις συντελούν ότι θα έχουμε νέα αύξηση (κρουσμάτων) εάν τα μέτρα που έχουμε πάρει δεν λειτουργήσουν αποτελεσματικά ή αν δεν ληφθούν και άλλα μέτρα, που είναι πάρα πολύ πιθανό. Όλη η Ευρώπη κινείται σε αυτό το πλαίσιο».

Ο Διευθυντής εργαστηρίου μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ τόνισε επίσης ότι η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα προτείνει πιθανώς κάποια επιπλέον μέτρα τις επόμενες ημέρες και από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 00.30 στις επιδημιολογικά πιο επιβαρυμένες περιοχές, η επέκταση της τηλεργασίας που θα οδηγήσει και σε αποφόρτιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και η επέκταση των εργαστηριακών ελέγχων σε κλειστές δομές, για να ανιχνεύονται εγκαίρως νέες μικρές ή μεγάλες εστίες της πανδημίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα