Έρευνες για τις καταγγελίες Ζάεφ περί απειλών σε βουλευτές του VMRO που στηρίζουν τη Συμφωνία

Τι αναφέρει το ΥΠΕΣ της ΠΓΔΜ«Κανένας στην Μακεδονία δεν έχει το δικαίωμα να απευθύνει απειλές εναντίον άλλων πολιτών και νομοθετών»Ανάλογες καταγγελίες είχε διατυπώσει και ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν

Έρευνα για τις καταγγελίες του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ περί απειλών σε βουλευτές της αντιπολίτευσης που επιθυμούν να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών ξεκινά το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ.

«Κανένας στην Μακεδονία δεν έχει το δικαίωμα να απευθύνει απειλές εναντίον άλλων

πολιτών και νομοθετών. Οι νομοθέτες θα πρέπει να είναι σε θέση να ασκήσουν την συνταγματική υποχρέωση τους, να εκπροσωπήσουν τους πολίτες και να αποφασίσουν ελεύθερα στο όνομα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΣ της ΠΓΔΜ.

Παρότι κανείς από τους 48 βουλευτές του VMRO δεν προχώρησε σε επώνυμη καταγγελία, το δίκτυο BIRN αναφέρει πως ανώνυμος αξιωματούχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δει με τα μάτια του απειλητικά μηνύματα κατά κοινοβουλευτικών.

«Μηνύματα στα κινητά που δεν απειλούν μόνο τις ζωές των βουλευτών αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρουν και τις οικογένειες τους… έχουν σταλεί από άγνωστους αριθμούς οπότε κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτά», είπε στο BIRN η πηγή του VMRO. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι απειλές εκτοξεύονται εναντίον βουλευτών που είναι «ύποπτοι» ότι θα παρακούσουν την γραμμή του κόμματος και θα υπερψηφίσουν την συμφωνία.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σχολίασε δημοσιεύματα που θέλουν 11 βουλευτές του VMRO να έχουν συμφωνήσει να υποστηρίξουν την κυβερνητική πρόταση.

Δήλωσε ότι οι βουλευτές αυτοί δεν εκφράζουν δημοσίως τις απόψεις τους λόγω «των δυσάρεστων στιγμών που βιώνουν», υπονοώντας ότι δέχονται απειλές.

«Νομίζουν πως με πιέσεις, χρήματα, εξαγορά και ταπεινώσεις θα πετύχουν κάτι. Όλα αυτά θα αποτύχουν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, χωρίς ωστόσο να κάνει ονομαστική αναφορά στο VMRO. Επανέλαβε επίσης πως όλοι οι βουλευτές είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή της συμφωνίας, διότι «δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο».

Ανάλογες καταγγελίες είχε διατυπώσει και ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, ο οποίος μάλιστα στην ίδια συνέντευξη στην Der Stantard διατύπωσε και μια ωμή απειλή προς την σκοπιανή αντιπολίτευση: «Υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί τώρα, αλλιώς αυτή η μοναδική ευκαιρία να υλοποιηθεί η συμφωνία για το όνομα και, ως εκ τούτου, η προοπτική της ένταξης, θα μπορούσε να χαθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα και για πάντα».

Keywords
Τυχαία Θέματα