Μακρόν: «Ναι» σε διάλογο με Τουρκία – Ερντογάν: Μην υποστηρίζεις μαξιμαλιστικές ελληνικές θέσεις (video)

Έτοιμος για διάλογο με την Τουρκία δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει σεβαστή η κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το διεθνές δίκαιο και θα αποσαφηνιστούν οι ενέργειες της Άγκυρας σε περιοχές όπως η Λιβύη και η Συρία.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι για διάλογο, για την ουσιαστική οικοδόμηση μιας Pax Mediterranea, όχι όμως με το κόστος

του εκφοβισμού, όχι με το κόστος της επιβίωσης του ικανότερου, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με συνεργασία και σεβασμό μεταξύ συμμάχων», είπε ο γάλλος πρόεδρος στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

«Αυτές οι αρχές είναι αδιαπραγμάτευτες», τόνισε ο Μακρόν.

Τηλεφωνική επικοινωνία των δύο προέδρων

Πριν την τοποθέτησή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την ανατολική Μεσόγειο να βρίσκεται στο επίκεντρο της συνομιλίας τους.

Πρόκειται για την πρώτη συνομιλία των δύο ηγετών σε συνέχεια του αδιεξόδου μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων επί των κλιμακούμενων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις σκληρές εκατέρωθεν δηλώσεις.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της τουρκικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις αιτίες της έντασης που έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες στη συγκεκριμένη περιφέρεια, ενώ ο Ερντογάν ζήτησε το σεβασμό των νόμιμων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

#BREAKING#Turkish President #Erdogan had a phone call with French President Macron.

They talked about bilateral relations, EU – Turkish relations and the East Mediterranean along other regional issues. pic.twitter.com/rfT7V5xLsk

— EHA News (@eha_news) September 22, 2020

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον γάλλο ομόλογό του πως η χώρα του δεν έχει βλέψεις και δεν παραβιάζει δικαιώματα άλλων χωρών, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι δεν έχει νόημα η Γαλλία να υποστηρίζει μαξιμαλιστικές, όπως τις χαρακτήρισε, ελληνικές θέσεις, που αυξάνουν τις εντάσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΕΞ, ο Μακρόν «παρότρυνε την Άγκυρα να σέβεται πλήρως την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο και να αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω μονομερή ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει εντάσεις».

Το γαλλικό ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί ένας διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και πως ο Μακρόν ζήτησε μια παρόμοια προσέγγιση με την Κύπρο.

Πρόσθεσε πως ο Γάλλος και ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησαν να διατηρήσουν επαφή.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται να συζητηθεί σε Ειδική Σύνοδο της ΕΕ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, αλλά τελικά θα γίνει 1η και 2 Οκτωβρίου, λόγω κρούσματος κορονοϊού.

Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας

«Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς». Με αυτή την ολιγόλογη ανακοίνωση, μόλις 16 λέξεων, ανακοινώθηκε η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας για τις διαφορές που έχουν οι δυο χώρες. Στην ανακοίνωση δεν προσδιορίζεται ο χρόνος διεξαγωγής των διερευνητικών επαφών. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα, με αντι-NAVTEX ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου.

Από το υπουργείο Εξωτερικών δε διευκρινίζεται, πάντως, αν η συνάντηση της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη θα γίνει πριν ή μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Πολύ περισσότερο, που η έκτακτη σύνοδο Κορυφής με θέμα και την τουρκική προκλητικότητα, δε θα διεξαχθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, αλλά μία εβδομάδα αργότερα, το διήμερο 1 και 2 Οκτωβρίου, λόγω κρούσματος κορονοϊού…

Πάντως όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία αφορούν συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις.

Ο πρώτος γύρος διερευνητικών επαφών μετά το 2016, είναι συνολικά ο 61ος γύρος μιας διαδικασίας, όπου ανώτατα διπλωματικά στελέχη από το ελληνικό και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανταλλάσσουν απόψεις για το θέμα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και άλλα παρεμπίπτοντα ζητήματα και θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όπως αποφάσισαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης (είχε μιλήσει για το θέμα και από τη Θεσσαλονίκη) με τον Νίκο Δένδια, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα τεθεί ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ένας άνθρωπος που γνωρίζει τον τρόπο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στις διερευνητικές επαφές.

Δίπλα στον κ. Αποστολίδη, που θεωρείται ότι μεταφέρει τη θεσμική μνήμη της ελληνικής διπλωματίας στα ελληνοτουρκικά, έχει αποφασιστεί να τοποθετηθεί ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού, επικεφαλής της Ε’ Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών. Στους πρέσβεις Αποστολίδη και Κουγιού θα προσφέρουν πολύτιμη αρωγή καθηγητές Διεθνούς Δικαίου, αναλόγως των θεματικών, και η Νομική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα υπό τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη οδικώς, λόγω των μέτρων που έχουν επιβληθεί στα αεροπορικά ταξίδια προς την Τουρκία, εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19.

Η Τουρκία με αντι-NAVTEX ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου

Την ώρα, που έπεφταν ξανά οι… γέφυρες ανάμεσα στις δυο πλευρές (είχαν κοπεί όταν Αθήνα και Κάιρο υπέγραφαν τη συμφωνία για την AOZ), η Τουρκία, πάντως, προχωρούσε σε μια νέα πρόκληση, εκδίδοντας αντι-Navtex από το Σταθμό της Σμύρνης, με την οποία ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου.

Σύμφωνα με την τουρκική αντι-Navtex, η οποία ήρθε λίγες μέρες μετά από αντίστοιχη ναυτική οδηγία για τη Χίο, παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης.

Έτοιμος για έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα δήλωσε ο Ερντογάν – Τι απαίτησε από Μέρκελ και Μισέλ

Υπενθυμίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη (22/09) δήλωσε έτοιμος για έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα, κατά την τηλεδιάσκεψη με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ… Αν και στη συνέχεια ο τούρκος πρόεδρος, μιλώντας για τα 75 χρόνια από την Ίδρυση του ΟΗΕ, έκανε ξανά επίθεση σε Ελλάδα και Γαλλία

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, Άγκυρα και Αθήνα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες για την ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο «Anadolu», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στους συνομιλητές του ότι το μομέντουμ της αποκλιμάκωσης πρέπει να διατηρηθεί με αμοιβαία βήματα για τη μείωση της έντασης και τη λειτουργία των διαύλων διαλόγου. Δήλωσε ακόμα ότι εξαρτάται από την Ελλάδα πως θα αναθερμανθούν τα κανάλια διαλόγου και πως θα προχωρήσουν.

Είπε ακόμα ότι πιστεύει πως σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα από μια πολυμερή διάσκεψη χωρών της περιοχής με όλους τους εμπλεκόμενους συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων…

Στην τηλεδιάσκεψη, που είχε διάρκεια μία ώρα και 40 λεπτά, όπως μεταδίδεται από τα τουρκικά ΜΜΕ, ήταν παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο Ιμπραΐμ Καλίν (ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν).

Στις 4 Σεπτεμβρίου η Κομισιόν, μέσω του Σαρλ Μισέλ είχε προτείνει «πολυμερή διάσκεψη» με συμμετοχή Τουρκίας και ΝΑΤΟ για τα θέματα της ανατολικής Μεσόγειου…

Υπενθυμίζεται ότι την έκκληση του Βερολίνου για αποκλιμάκωση της έντασης και απευθείας διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επανέλαβε το μεσημέρι της Δευτέρας (21/09) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, με «μισόλογα» για κυρώσεις στην Άγκυρα.

Ίδιο ήταν το κλίμα και στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (21/09), με τον Νίκο Δένδια να δηλώνει: «Θετική η αποχώρηση του Oruc Reis. Χρειάζονται και άλλα δείγματα σεβασμού διεθνούς δικαίου». Αργότερα, ο τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε ξανά προκλητικός, τονίζοντας: «Όσοι υψώνουν ανάστημα, θα πέσουν με την πρώτη φουρτούνα».

Επίσης, την περασμένη Πέμπτη (17/09) ο Ιμπραΐμ Καλίν, ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Τουρκία πιστεύει πως οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, μετά την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» από την ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα εξέφρασε αυτή τη θέση, ενώ πριν ο τούρκος πρόεδρος έκανε νέα επίθεση στην Ελλάδα, αλλά και σε Εμανουέλ Μακρόν και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα