Ερώτηση 31 «γαλάζιων» βουλευτών για τη φορολογία των επιχειρήσεων

Οι καθυστερήσεις και η έλλειψη βούλησης στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, η βαριά φορολογία, οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, η γραφειοκρατία και η έλλειψη ρευστότητας, συνθέτουν το σκηνικό που οδηγεί στη φυγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό και στην αποεπένδυση, σύμφωνα με 31 βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι υπογράφουν ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας, Εργασίας, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στην ερώτηση που υπογράφουν ο γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ντόρα Μπακογιάννη

και 29 ακόμη βουλευτές της ΝΔ, επισημαίνεται ότι «ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός εταιρειών και επαγγελματιών εγκαταλείπουν την Ελλάδα, μεταφέροντας την έδρα τους ή ιδρύοντας νέες εταιρείες σε άλλες χώρες (πχ Βουλγαρία, Κύπρος), ώστε να ευνοηθούν από τη χαμηλότερη φορολογία, τις πιο λογικές ασφαλιστικές εισφορές και γενικότερα τη λιγότερη “γραφειοκρατία” και τα εμπόδια».

Οι βουλευτές επικαλούνται έρευνα που έγινε σε 155 χώρες και δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση των χωρών με τους υψηλότερους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος για επιχειρήσεις.

Αναφέρονται επίσης σε έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, που βασίστηκε σε στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2016 και δείχνει ότι στην Ελλάδα ο φόρος που επιβάλλεται στις εταιρείες είναι 29%, όταν στη Βουλγαρία είναι μόλις 10%, στην Κύπρο 12,5%, στη Ρουμανία 16% και στην Τουρκία 20%.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν, στην Ελλάδα οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές (24,6%) το 2016 ήταν σχεδόν δέκα ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των γειτονικών χωρών (15,2%), ενώ και ο ΦΠΑ ήταν τρεις μονάδες υψηλότερος από τον μέσο όρο των βαλκανικών και γειτονικών χωρών.

Οι βουλευτές επικαλούνται την περίπτωση της Κύπρου, όπου οι επιχειρηματίες πληρώνουν μόλις 7,8% επί των ακαθάριστων μισθών, στη Βουλγαρία τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται από 17,8% μέχρι 18,5% και στην Τουρκία βρίσκονται στο 17,5%.

«Η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τις ελληνικές επιχειρήσεις ανέρχεται στο 51,9% των εσόδων τους, ποσοστό μεγαλύτερο κατά 18 μονάδες από τον μέσο όρο των γειτονικών χωρών. Στην Κύπρο, η αντίστοιχη φορολογική επιβάρυνση μετρήθηκε στο 24,4%, στη Βουλγαρία 27%, στη Ρουμανία 42% και στην Τουρκία 40,9%. Το συνολικό οικονομικό κλίμα είναι εξαιρετικά αρνητικό», αναφέρουν οι 31 βουλευτές της ΝΔ και κάνουν μνεία και στην έρευνα του Global Entrepreneurship Monitor, που εκπόνησε στην Ελλάδα το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, σύμφωνα με την οποία, περίπου 200.000 άτομα διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα κατά το 2015 στη χώρα μας.

«Η Ελλάδα, υπό τη σημερινή κυβέρνηση, δεν προσφέρει κανένα από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να πείσουν οποιαδήποτε εταιρεία, ημεδαπή ή αλλοδαπή, να επενδύσει στη χώρα μας. Σχετική είναι και η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη υποδομών στην ΕΕ, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται 1η στην ΕΕ στην αποεπένδυση, με το ύψος των επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα μας να μην φτάνει ούτε το 10% του ΑΕΠ. Η αξία των επενδύσεων βρίσκεται κάτω από τα 20 δισ. ευρώ, έναντι 60 και πλέον δισ. την προηγούμενη δεκαετία.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις που καθορίζουν ένα υγιές περιβάλλον επενδύσεων και οικονομικής ανάπτυξης», υπογραμμίζουν οι βουλευτές και τονίζουν, ότι «το περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας έχει οδηγήσει χιλιάδες επιχειρηματίες και επαγγελματίες να αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλες χώρες», πως οι εφορίες λαμβάνουν καθημερινά χιλιάδες αιτήσεις για αλλαγή φορολογικής έδρας, ενώ οι εταιρείες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αναζητούν και άλλες λύσεις, ώστε «να αποφύγουν την φορολογική και ασφαλιστική “καταιγίδα” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Οι ερωτώντες ζητούν να ενημερωθούν, ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ελληνικών επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στο εξωτερικό, πώς θα αντιμετωπισθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η οικονομία, δεδομένου ότι οι αυξημένοι φόροι και εισφορές, η γραφειοκρατία και τα κάθε είδους εμπόδια, η έλλειψη ρευστότητας, η απουσία επενδύσεων και, συνακόλουθα, η στασιμότητα της αγοράς και η αβεβαιότητα του οικονομικού κλίματος μέχρι σήμερα, έχουν οδηγήσει σε απροθυμία λειτουργίας ή/και ίδρυσης υγιών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Ζητούν επίσης να πληροφορηθούν, πώς προτίθεται η κυβέρνηση να βελτιώσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και το φορολογικό καθεστώς, αν προτίθεται να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και πώς θα επιτευχθεί ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας, ώστε οι πολίτες και γενικότερα οι εγχώριοι και αλλοδαποί επενδυτές να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους σε καινοτόμους, βιώσιμους και εξωστρεφείς κλάδους επιχειρήσεων, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ανεργία και να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα στη χώρα μας.

Τέλος, καλούν την κυβέρνηση να παρουσιάσει στη Βουλή στοιχεία για το πώς απέδωσαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα