Έσοδα ρεκόρ 5,5 δισ ευρώ στη Premier Leageu τη σεζόν 2017/18 (video)

Έσοδα ρεκόρ κατέγραψαν οι σύλλογοι της Premier League κατά την περίοδο 2017/18, αλλά η απότομη αύξηση του κόστους μισθοδοσίας, μείωσε το κέρδος τους, σύμφωνα με μια ανάλυση του «Deloitte Sports Business Group». Νόριτς και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ επέστρεψαν στη μεγάλη κατηγορία στην Αγγλία και περιμένουν τα κέρδη που θα βάλουν στα ταμεία τους. Την ίδια ώρα, η EFL ζητάει από την Μπόλτον, η

οποία έχει υποβιβαστεί και αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα, να παίξει εν μέσω του μποϊκοτάζ των παικτών τα παιχνίδια που ακολουθούν στη Τσάμπιονσιπ

Το αγγλικό πρωτάθλημα είναι από τα πιο οργανωμένα στον κόσμο και πουλάει σε όλο τον πλανήτη, με αποτέλεσμα οι ομάδες να έχουν πολλά έσοδα. Με τις ομάδες να πρωταγωνιστούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ειδικά στο Champions League. Έτσι, όπως έγινε γνωστό από το «Deloitte Sports Business Group», ο κύκλος εργασιών των συλλόγων της Premier League αυξήθηκε σε 4,8 δισ. λίρες, περίπου 5,5 δισ. ευρώ, από τα 4,6 δισ. λίρες του 2016/17, κυρίως λόγω της συμμετοχής πέντε αγγλικών συλλόγων στο Champions League League την περασμένη σεζόν, η οποία επέτρεψε αύξηση των εσόδων από την Uefa κατά 71 εκατ. ευρώ.

«Τα έσοδα των συλλόγων της Premier League συνέχισαν να φτάνουν σε νέα ύψη το 2017/18», εξήγησε ο Νταν Τζόουνς, επικεφαλής του «Deloitte Sports Business Group» και συνέχισε: «Η κίνηση της Τότεναμ στο στάδιο Wembley και η άνοδος των εμπορικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης της νέας σύμβασής τους με τη Nike, συνέβαλαν σε πάνω από το ήμισυ της αύξησης των εσόδων της Premier League και σχεδόν στο ένα τέταρτο της αύξησης των εσόδων από διαφημίσεις της Premier League, οδηγώντας τα επίπεδα ρεκόρ κερδοφορίας της ομάδας».

Premier League clubs’ revenues increased to a record £4.8 billion in 2017/18, according to analysis from Deloitte’s Sports Business Group https://t.co/oStyGZFCkD #premierleague #jobsinfootball pic.twitter.com/Td0lMJBIBb

Jobs In Football (@JobsInFootball) 28 Απριλίου 2019

Παράλληλα, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 15% σε σύγκριση με την περίοδο 2016/17, σε 2,9 δισ λίρες (3,3 δισ. λίρες). Ο δείκτης σχέσης μισθών / εσόδων αυξήθηκε σε 59% το 2017/18 έναντι 55 % της προηγούμενης σεζόν, η οποία αντιπροσώπευε το ελάχιστο επίπεδο τα τελευταία 19 χρόνια χάρη στη νέα σύμβαση για τηλεοπτικά δικαιώματα.

Η ανάλυση αποκαλύπτει ότι οι ομάδες της Premier League έχουν αθροιστικό κέρδος προ φόρων για τέταρτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, και πάλι το δεύτερο υψηλότερο κέρδος στην ιστορία, με τρεις ομάδες (Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Τότεναμ) να έχουν συνεισφέρει πάνω από το 75% αυτού του συνόλου.

Το παράδοξο είναι πως και ομάδες στην Αγγλία, ειδικά στις πιο χαμηλές κατηγορίες, έχουν οικονομικά προβλήματα. Η «English Football League» (EFL) έδωσε, μάλιστα, εντολή στην Mπόλτον να ολοκληρώσει τα δύο τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος στη Τσάμπιονσιπ, μία ημέρα μετά την αναβολή του αγώνα εναντίον της Μπρέντφορντ.

Η αναβολή έγινε, μετά από μία ανακοίνωση των παικτών της Μπόλτον, που έχει ήδη υποβιβαστεί, να μποϊκοτάρουν τα εναπομείναντα πρωταθλήματα πρωταθλήματος, επειδή είναι απλήρωτοι.

A sad situation at Bolton Wanderers.

EFL Live: https://t.co/crPRtr3Y9o pic.twitter.com/5FDP85uJoQ

— Match of the Day (@BBCMOTD) 27 Απριλίου 2019

«Μετά την απόφαση να αναβάλει την συνάντηση της Μπόλτον με την Μπέρντφορντ αργά την Παρασκευή το βράδυ, η επιτροπή EFL αποφάσισε ότι η Μπόλτον πρέπει να ολοκληρώσει τους δύο αγώνες της στη Sky Bet Championship», ανέφερε η EFL.

Ο σύλλογος, ο οποίος επί του παρόντος είναι 23ος στη βαθμολογία θα επισκεφθεί επίσης τη Νότιγχαμ Φόρεστ την τελευταία ημέρα της σεζόν. Η EFL δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για την τρέχουσα ιδιοκτησία της Μπόλτον και θα ήθελε να συνεργαστούν για να βρεθεί μία λύση για χάρη του συλλόγου και των φιλάθλων της.

Bolton Wanderers did not face Brentford this weekend after @OfficialBWFC players said they would not play until they receive the wages they are owed.

A frustrated @chriswaddle93 tells the club’s owners to ‘just be honest!’ #EFL #bbcfootball pic.twitter.com/K2l6T6eK3B

BBC 5 Live Sport (@5liveSport) 28 Απριλίου 2019

Εν τω μεταξύ, η πρωτοπόρος Νόριτς και η δεύτερη της Τσάμπιονσιπ, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ σφράγισαν την άνοδο στην Premier League. Τα «καναρίνια» νίκησνα 2-1 τη Μπλάκμπερν, ενώ η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ επικράτησε 2-0 της Ίπσουιτς και επιστρέφει στα «σαλόνια» μετά από 12 χρόνια.

Σ’ αυτό βοήθησε η ισοπαλία με 1-1 που έφερε η Λιντς με τον Άστον Βίλα. Έτσι, τα «παγώνια» έμειναν πέντε βαθμούς πίσω από την Σέφιλντ, που μία αγωνιστική πριν από το τέλος, εξασφάλισε την 2η θέση και την άνοδο, πίσω από την πρωταθλήτρια Νόριτς. Η τελευταία φορά που αγωνίστηκε στην Premier League ήταν τη σεζόν 2006-07.

Να θυμίσουμε ότι από την Τσάμπιονσιπ ανεβαίνουν απευθείας οι δυο πρώτες ομάδες και οι τέσσερις επόμενες παίζουν μπαράζ (ημιτελικά, τελικός) για ακόμα ένα εισιτήριο. Τα χρήματα που βάζουν στα ταμεία τους οι ομάδες από την άνοδο είναι πάρα πολλά.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα