«Τα παίρνει πίσω» ο Πουτσδεμόν – Προσανατολίζεται σε πρόωρες εκλογές

Νέα αναβολή από τον καταλανό ηγέτηΑναμένεται να προκηρύξει περιφερειακές εκλογές στις 20 ΔεκεμβρίουΗ Μαδρίτη δεν θα εφαρμόσει το άρθρο 155 αν ο Πουτσδεμόν προκηρύξει εκλογές

Ερωτηματικά αφήνει η στάση του καταλανού ηγέτη, Κάρλες Πουτσδεμόν, καθώς ακύρωσε το προγραμματισμένο διάγγελμά του, αφήνοντας μετέωρη την κατάσταση στην Καταλονία.

Δείτε επίσης: Η Μαδρίτη δεν θα εφαρμόσει το άρθρο 155 αν ο Πουτσδεμόν προκηρύξει

εκλογές

Το προγραμματισμένο διάγγελμά του αναμενόταν να πραγματοποιηθεί στις 14.30 τοπική ώρα (15.30 ώρα Ελλάδας) σήμερα.

Ακόμη, ο καταλανός ηγέτης ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει κατευθείαν στο καταλανικό Κοινοβούλιο, στις 5 μ.μ (τοπική ώρα Ισπανίας), όπου αναμένεται να προκηρύξει έκτακτες περιφερειακές εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου.

Η ματαίωση της ομιλίας ανακοινώθηκε χωρίς να δοθεί καμιά εξήγηση.

Δείτε επίσης: Τι σημαίνει για την Καταλονία η ενεργοποίηση του άρθρου 155 από τη Μαδρίτη

Στο μεταξύ η εφημερίδα La Vanguardia έγραψε σήμερα, χωρίς να αναφέρει τις πηγές της, ότι η κυβέρνηση της Καταλονίας εξετάζει το ενδεχόμενο να προκηρύξει περιφερειακές εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου.

Centenares de estudiantes llenan a esta hora la plaza Sant Jaume en protesta por el 155 y a favor de la independencia de Cataluña. pic.twitter.com/BgSZesKQmB

— Guillem Andrés (@Guillem_Andres) 26 Οκτωβρίου 2017

Δείτε επίσης: «Προτεραιότητα η αποκατάσταση της νομιμότητας στην Καταλονία», τονίζει ο Ραχόι

Το τοπικό κοινοβούλιο θα συγκληθεί στις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) και η ώρα δεν επιλέχθηκε τυχαία καθώς εκείνη τη στιγμή στη Μαδρίτη μια 27μελής επιτροπή της Γερουσίας θα ξεκινήσει να συζητά την αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας.

Η πιθανότητα η Καταλονία να τεθεί υπό επιτροπεία σε δύο ημέρες μοιάζει πλέον αναπόφευκτη, μετά τη διακοπή κάθε διαλόγου ανάμεσα στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη.

Δείτε επίσης: «Η Μαδρίτη μας οδηγεί στην ανακήρυξη μιας νέας δημοκρατίας», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Καταλονίας

Η Μαδρίτη θα αποπέμψει την καταλανική κυβέρνηση και θα αναλάβει τον έλεγχο της περιφέρειας, ιδίως της αστυνομίας της. Το κοινοβούλιο θα τεθεί υπό επιτροπεία για έξι μήνες έως τη διεξαγωγή εκλογών, καθώς και τα ΜΜΕ της περιφέρειας.

Η επιστολή Πουτσδεμόν

Ο Πουτσδεμόν υποστήριξε σήμερα σε επιστολή που απηύθυνε προς την ισπανική Γερουσία πως τα μέτρα, που θέτουν την Καταλονία υπό επιτροπεία και τα οποία επιθυμεί η ισπανική κυβέρνηση, αντιβαίνουν «μετωπικά» σε πολλά άρθρα του ισπανικού συντάγματος, «θα αποστερήσουν τον λαό της Καταλονίας από τους θεσμούς του» και θα δημιουργήσουν «μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση στην περιοχή».

Ο ίδιος διαβεβαιώνει σ’ αυτό το κείμενο πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι παραβιάζουν κυρίως τα άρθρα σε σχέση με «το δικαίωμα των περιφερειών στην πολιτική αυτονομία».

Δείτε επίσης: Αμετακίνητη η Κομισιόν στη θέση της σχετικά με την Καταλονία

«Για να επιλύσουμε αυτό που η κυβέρνηση του κράτους χαρακτηρίζει έκτακτη σοβαρή κατάσταση, θα δημιουργήσουμε μια ακόμη πιο σοβαρή έκτακτη κατάσταση αρπάζοντας από την Καταλονία την πολιτική αυτονομία της», γράφει ως συμπέρασμα στο κείμενο αυτό, αφού διαβεβαιώνει πως το να τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία αντιβαίνει στο ισπανικό σύνταγμα.

Φόβοι για τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της Καταλονίας.

Το να τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία και μια τελική κήρυξη ανεξαρτησίας, καθώς και η αστάθεια που θα προκαλείτο ως αποτέλεσμα, προκαλούν φόβους για αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της περιφέρειας αυτής που αντιπροσωπεύει το 19% του ισπανικού ΑΕΠ και της Ισπανίας στο σύνολό της.

Ήδη 1.500 καταλανικές επιχειρήσεις μετέφεραν την έδρα τους από τον φόβο αστάθειας.

Δείτε επίσης: Οι Anonymous κήρυξαν πόλεμο στην Ισπανία του Ραχόι – Επιχείρηση «Ελεύθερη Καταλονία»

Με αυτό τον φόβο πολλά μέλη της καταλανικής κυβέρνησης τάχθηκαν την Τρίτη το βράδυ κατά μιας μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας και υπέρ πρόωρων περιφερειακών εκλογών, σύμφωνα με πηγή της καταλανικής κυβέρνησης.

Δείτε επίσης: Μεγαλειώδης διαδήλωση στη Βαρκελώνη: 450.000 άνθρωποι στους δρόμους υπέρ της ανεξαρτησίας (εικόνες)

Δείτε επίσης: «Η Καταλονία είναι κομμάτι της Ισπανίας του 21ου αιώνα», λέει ο βασιλιάς της Ισπανίας

Keywords
Τυχαία Θέματα