Έτοιμοι για την 11η πρόταση μομφής στην ιστορία της Μεταπολίτευσης – Οι δέκα προηγούμενες
Μία νέα κοινοβουλευτική διαδικασία ξεκινά από το απόγευμα της Πέμπτης, μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε εναντίον της κυβέρνησης η Νέα Δημοκρατία,
Αυτή είναι η 11η φορά που η αντιπολίτευση θέτει θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με τις προηγούμενες δέκα να έχουν αρκετό «ζουμί».
Την πρόταση δυσπιστίας εισάγει με αίτησή της στον Πρόεδρο της Βουλής η Αντιπολίτευση και πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από τουλάχιστον 50 βουλευτές. Μετά την υποβολή της πρότασης δυσπιστίας, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η σχετική συζήτηση, που πρέπει να περατωθεί το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της, με ονομαστική ψηφοφορία.
Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών, δηλαδή να συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 ψήφους. Νέα πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο με την πάροδο εξαμήνου από την απόρριψη της προηγούμενης, εκτός αν υπογράφεται από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Αν πρόταση δυσπιστίας γίνει δεκτή, η κυβέρνηση χάνει τη «δεδηλωμένη» και οφείλει να υποβάλλει την παραίτησή της, όπως και κάθε υπουργός εναντίον του οποίου υποβλήθηκε πρόταση δυσπιστίας και έγινε δεκτή. Η κοινοβουλευτική ιστορία της μεταπολίτευσης έχει δείξει ότι καμία κυβέρνηση δεν «έπεσε» από πρόταση δυσπιστίας.
Σε στενή συνάφεια με την πρόταση δυσπιστίας είναι η πρόταση εμπιστοσύνης (άρθρο 84 του Συντάγματος και άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής). Τη ζητά η κυβέρνηση από τη Βουλή και για να γίνει δεκτή χρειάζεται την έγκριση της απόλυτης πλειοψηφίας των παρόντων βουλευτών, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δύο πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
Οι προτάσεις δυσπιστίας που έχουν υποβληθεί κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης είναι οι εξής δέκα τον αριθμό:
Πρόταση Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης Παπανδρέου (4-7 Ιουνίου 1988)
Στις 4 Ιουνίου 1988 ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, κατέθεσε την πρώτη πρόταση δυσπιστίας μετά τη Μεταπολίτευση κατά της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου για την εξωτερική πολιτική και την οικονομία. Μετά από τριήμερη σκληρή μάχη στη Βουλή (5-7 Ιουνίου), η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απορρίφθηκε με ψήφους 123 «υπέρ» και 157 «κατά».
Πρόταση Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης Παπανδρέου (11-13 Μαρτίου 1989)
Στις 11 Μαρτίου 1989 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, υπέβαλε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, σχετικά με το σκάνδαλο Κοσκωτά. Η πρόταση δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης απορρίφθηκε με ψήφους 123 «υπέρ» και 155 «κατά». 19 βουλευτές απείχαν της ψηφοφορίας, ενώ ένας δήλωσε «παρών». Μεταξύ των απόντων ήταν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γεώργιος – Αλέξανδρος Μαγκάκης, Ρούλα Κακλαμανάκη και Αντώνης Τρίτσης, οι οποίοι διαγράφηκαν από το κίνημα με απόφαση του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.
Πρόταση Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης Μητσοτάκη (27-29 Μαρτίου 1993)
Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τους χειρισμούς της στο Σκοπιανό κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ανδρέας Παπανδρέου, στις 27 Μαρτίου 1993. Η πρόταση απορρίφθηκε τα μεσάνυχτα της 29ης Μαρτίου, με 145 ψήφους «υπέρ» και 152 «κατά». Δύο βουλευτές δήλωσαν «παρών».
Πρόταση Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης Παπανδρέου (8-11 Ιανουαρίου 1996)
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Έβερτ, κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου στις 8 Ιανουαρίου του 1996 με το επιχείρημα της ακυβερνησίας της χώρας, λόγω της παρατεταμένης νοσηλείας του πρωθυπουργού στο «Ωνάσειο». Η πρόταση απορρίφθηκε με 118 ψήφους «υπέρ» και 168 «κατά», ενώ καταμετρήθηκαν και 10 λευκές ψήφοι.
Πρόταση Δυσπιστίας κατά του Υπουργού Παιδείας (14-16 Ιανουαρίου 1999)
Η πρώτη πρόταση δυσπιστίας κατά Υπουργού στη Μεταπολίτευση κατατέθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1999 από την αντιπολιτευόμενη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή. Αφορούσε τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεράσιμο Αρσένη, με αφορμή την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την αναταραχή στην Παιδεία. Η πρόταση απορρίφθηκε από την κυβερνητικής πλειοψηφία. «Υπέρ» ψήφισαν 127 βουλευτές (ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ και ανεξάρτητοι) και «κατά» 163 (ΠΑΣΟΚ και οι ανεξάρτητοι Στέφανος Μάνος και Βασίλης Κοντογιαννόπουλος).
Πρόταση Δυσπιστίας κατά του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννου Παπαντωνίου (30 Ιανουαρίου – 1 Φεβρουαρίου 2001)
Στις 30 Ιανουαρίου 2001 η αντιπολιτευόμενη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου, σχετικά με την πορεία του χρηματιστηρίου. «Υπέρ» ψήφισαν οι 125 βουλευτές της Ν.Δ. και του ΣΥΝ και «κατά» οι 154 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. «Παρών» δήλωσε το ΚΚΕ και ο βουλευτής Γιώργος Καρατζαφέρης.
Πρόταση Δυσπιστίας κατά του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη (8-12 Ιουνίου 2005)
O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατέθεσε αιφνιδιαστικά στη Βουλή πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη, για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απάντησε αμέσως, ζητώντας την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνησή του και την έλαβε στις 12 Ιουνίου με 165 ψήφους «υπέρ» και 120 «κατά» (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ). Από την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.
Πρόταση Μομφής κατά της Κυβέρνησης Καραμανλή (2-4 Φεβρουαρίου 2007)
Στις 2 Φεβρουαρίου 2004 το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Καραμανλή, με αφορμή το άρθρο 16 του Συντάγματος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Η πρόταση απορρίφθηκε με ψήφους 122 «υπέρ» και 164 «κατά», σε σύνολο 286 ψηφισάντων. «Κατά» της πρότασης ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Στέλιος Παπαθεμελής και Πέτρος Μαντούβαλος. «Υπέρ» της πρότασης ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιάννος Παπαντωνίου και Στέφανος Μάνος και οι 6 βουλευτές του Συνασπισμού, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ απείχαν της ψηφοφορίας.
Πρόταση Μομφής κατά της Κυβέρνησης Καραμανλή (26-28 Μαρτίου 2008)
Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε στις 26 Μαρτίου 2008 το ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που συζητείτο στη Βουλή. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου άσκησε κριτική στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, με αιχμή την «υπονόμευση του βασικού δικαιώματος σε αξιοπρεπείς συντάξεις». Το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας που διενεργήθηκε τα μεσάνυχτα της 28ης Μαρτίου ήταν: 138 «ναι», 152 «όχι» και 10 «παρών» από τους βουλευτές του ΛΑΟΣ.
Πρόταση Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης Σαμαρά (7-10 Νοεμβρίου 2013)
Με αφορμή την «αυταρχική αστυνομική επέμβαση στην ΕΡΤ» (7 Νοεμβρίου 2013), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της δικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά «για τις διαρκείς παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία εξαιτίας της βάρβαρης οικονομικής πολιτικής». H πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκε τα μεσάνυχτα της 10ης Νοεμβρίου με 124 ψήφους «υπέρ» (ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ) και 153 «κατά» (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ), ενώ 17 βουλευτές δήλωσαν «παρών» (ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι). Η βουλευτής Πέλλας του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη υπερψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος.
Πηγή: Σαν Σήμερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γιώργος Βότσκαρης: Συγκινεί λίγο πριν μπει στο χειρουργείο
- Χάος στην Αθήνα! Απεργίες, κλειστοί δρόμοι και πορεία ενάντια στο πολυνομοσχέδιο
- Η νέα τροπολογία που αλλάζει τις μισθώσεις και τα ταξί
- Survivor 2: Ο σοβαρός τραυματισμός στο κεφάλι στον αγώνα με την Κολομβία και η… αποχώρηση
- Η ναξιώτικη ταβέρνα με τον κατάλογο που έγινε viral
- Γρεβενά: Χαλάζι και βροχή
- Δηλητηριώδεις ατάκες Θεοδωράκη προς Μάρκου: Τα τακούνια και τα δάνεια
- Ήβη Αδάμου- Μιχάλης Κουϊνέλης: Οι πρώτες εικόνες από το μαιευτήριο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις altsantiri
- Έτοιμοι για την 11η πρόταση μομφής στην ιστορία της Μεταπολίτευσης – Οι δέκα προηγούμενες
- Καρδιακή προσβολή υπέστη 60χρονος μετά τον ξυλοδαρμό του στη Θεσπρωτία
- «Άκυρο» Παπακώστα σε Μητσοτάκη για την πρόταση δυσπιστίας
- Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο απορρυπαντικών στα Οινόφυτα – Επί ποδός η Πυροσβεστική
- «Καρφιά» Γκρούεφσκι για τη συμφωνία – «Καλύτερη για την ΠΓΔΜ η πρόταση Καραμανλή το 2009»
- Τώρα θα έχουμε το προσωπικό μας… emojiman – Η καινοτομία της Samsung (εικόνες – video)
- Το… άλλο Παγκόσμιο Κύπελλο που δεν γνωρίζει ήττες
- Εισβολή αντιεξουσιαστών στο εμπορικό κέντρο όπου στεγάζεται το προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη
- Τι ορίζει ο κανονισμός για την πρόταση μομφής – Πότε και πώς διεξάγεται
- Τελευταία Νέα altsantiri
- Έτοιμοι για την 11η πρόταση μομφής στην ιστορία της Μεταπολίτευσης – Οι δέκα προηγούμενες
- «Στην ελάφρυνση χρέους το βάρος και όχι τόσο στα προαπαιτούμενα», λέει ο Ρέγκλινγκ
- Η Porsche γιορτάζει τα 70 χρόνια της ιστορίας της (εικόνες)
- «Άκυρο» Παπακώστα σε Μητσοτάκη για την πρόταση δυσπιστίας
- Όλα έτοιμα για… σπαθομαχία Jedi σε διευρυμένη πραγματικότητα – Η αναβάθμιση των Lenovo, Disney (video)
- Εισβολή αντιεξουσιαστών στο εμπορικό κέντρο όπου στεγάζεται το προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη
- Δεν πάει Μουντιάλ ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε το ντόπινγκ στη Ρωσία
- Power of love: Ο Δώρος στην ίδια εκπομπή με τη μητέρα της κόρης του (video)
- Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο απορρυπαντικών στα Οινόφυτα – Επί ποδός η Πυροσβεστική
- Τον σκοπιανό ομόλογό του συνάντησε ο γερμανός ΥΠΕΞ – «Στηρίζουμε τη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δύο σημαντικά έργα αναπλάσεων στην Πέλλα από την ΠΚΜ
- Κόντε: Αυτό μου είπε ο Μακρόν στο τηλέφωνο
- Ντομπρόβσκις σε Τσίπρα: Εργαζόμαστε για μια συνολική συμφωνία στις 21 Ιουνίου
- Κοινοποιήθηκαν οι μεταθέσεις Ανωτέρων Αξιωματικών Τεχνικού Σώματος
- "Χαστούκι" σε Ιβάνοφ: Δεν έγινε δεκτός από τον Μπορίσοφ
- Τούρκος υπ. Ενέργειας: Στη Θράκη ο 3ος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας
- Δεν εκδίδεται στη Μάλτα η Μαρία Εφίμοβα
- Θεοδωράκης σε Μάρκου: Πάρτε τις γόβες σας και πηγαίνετε να ακούσετε τον κόσμο
- Βενιζέλος σε Τσακαλώτο: Δυστυχώς σηκώνετε και τα πόδια
- Μαγευτικές διακοπές στις εντυπωσιακές βίλες του Naxian Resort στη Νάξο