Ευρεία πλειοψηφία στο σχέδιο νόμου για την Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας

Ευρεία πλειοψηφία συγκέντρωσε επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο ενσωματώνεται Οδηγία για την Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας σε ποινικές υποθέσεις.

Υπέρ της αρχής του σχεδίου νόμου, δήλωσαν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή o ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες,

η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι. Η ΝΔ δήλωσε επιφυλάξεις, ενώ κατά δήλωσαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Με τη συγκεκριμένη Οδηγία θεσπίζεται ένα συνολικό, ενιαίο και ευέλικτο σύστημα κτήσης, διαβίβασης, συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων σε ποινικές υποθέσεις με διασυνοριακή διάσταση και βασικός στόχος είναι ο τερματισμός του διάσπαρτου καθεστώτος συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων που ίσχυε σε επίπεδο Ε.Ε.

Το νομοσχέδιο αφορά τη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Εντολή Ερευνάς (ΕΕΕ) και το πώς οι δικαστικές αρχές χωρών-μελών της ΕΕ μπορούν να αλληλοβοηθηθούν με την ανταλλαγή πληροφοριών. Η οδηγία προβλέπει ακόμη και τη δυνατότητα προσωρινής μεταφοράς μαρτύρων, κρατουμένων, ακόμα και υπόπτων ή την κατάθεσή τους με εικονοτηλεδιάσκεψη από τη χώρα όπου βρίσκονται προς τη χώρα στην οποία διερευνάται μία συγκεκριμένη ποινική υπόθεση. Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται και διατάξεις αναφορικά με την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τραπεζικούς και άλλους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς που τηρούνται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα κατά των οποίων στρέφεται η ποινική διαδικασία.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ενημέρωσε τους βουλευτές ότι έχει ήδη στα χέρια του, από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που είχαν συγκροτηθεί, τα νέα σχέδια του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και μέχρι το τέλος του χρόνου θα εισαχθούν στην εθνική αντιπροσωπεία. Υπογράμμισε ακόμη ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες και για τα υπερασπιστικά δικαιώματα και για την προστασία προσωπικών δεδομένων και για την εμπιστευτικότητα.

Μολονότι το νομοσχέδιο αφορά ενσωμάτωση Οδηγίας, η ΝΔ δήλωσε ότι επιφυλάσσεται, με τον εισηγητή της Κώστα Γκιουλέκα να αποδέχεται, από τη μια, ότι «είναι ίσως η πρώτη φορά που τόσο ενιαία πια εφαρμόζεται ένα νέο πλαίσιο κυρίως σε ό,τι αφορά στη συλλογή των αποδεικτικών στοιχείων για τις ποινικές υποθέσεις στο ενωσιακό πεδίο» αλλά από την άλλη προειδοποίησε ότι «εγείρονται ζητήματα σχετικά με τα υπερασπιστικά δικαιώματα όσων υπόκεινται σε ποινικές διαδικασίες δεδομένης και της μυστικότητας της διαδικασίας». Ο βουλευτής της ΝΔ προειδοποίησε επίσης ότι «ζήτημα που πρέπει να προβληματίσει είναι οι διαδικασίες που κινούνται, όχι από τις δικαστικές αλλά από τις διοικητικές αρχές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα