«Όχι» σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Βέτο από τη Γαλλία

Το συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν άναψε την Τρίτη (15/10) «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, καθώς η Γαλλία – όπως είχε προαναγγελθεί – αρνήθηκε, ενώ κάποιες άλλες χώρες προέβαλαν επιφυλάξεις.

Αυτές οι χώρες ζητούν μια μεταρρύθμιση της διαδικασίας, η οποία κρίνεται «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική». Αυτό δήλωσε η γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν. «Η θέση της φινλανδικής προεδρίας

ήταν θετική και για τις δύο χώρες, αλλά κάποια κράτη μέλη, ιδιαίτερα ένα ήταν αρνητικά», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

We believe that now is the time to open accession talks with both North Macedonia and Albania.
Read my joint letter with @EP_President Sassoli @JunckerEU @vonderleyen: https://t.co/YQooypO8Yc

— Donald Tusk (@eucopresident) October 3, 2019

Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων απαιτεί ομοφωνία των κρατών μελών και η άρνηση να διαχωρισθούν οι υποψηφιότητες της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας μπλοκάρει και τις δύο χώρες, επειδή κράτη μέλη, όπως η Γαλλία, θεωρούν πως η Αλβανία δεν εκπληρώνει τις προϋποθέσεις για ένταξη.

«Δυστυχώς δεν ήμαστε σε θέση να πετύχουμε μια ομόφωνη απόφαση και αυτό είναι κάτι που μας λυπεί», δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Τίτι Τουπουράινεν, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, σημειώνοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής αυτής τη εβδομάδας.

France objects to North Macedonia and Albania EU accession talks https://t.co/0KUH2sCTZ9 via @financialtimes

— Владо Апостолов (@apostolov80) October 15, 2019


«Δεν ήταν μια στιγμή δόξας για την ΕΕ. Η όποια περαιτέρω αναβολή αμφισβητεί την αξιοπιστία της ΕΕ και τη φιλοδοξία μας να γίνουμε ένας πιο δυνατός παγκόσμιος παίκτης», δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τα θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, σημειώνοντας επίσης ότι εάν η ευρωπαϊκή προοπτική δεν είναι επιτυχής στις δύο χώρες, δεν αποκλείεται άλλες δυνάμεις να το εκμεταλλευτούν.

Press conference follow. #GAC: “Regret very much that Member States could not take a decision on opening #accession negotiations with #NorthMacedonia and #Albania. Not a moment of glory for #Europe – it’s the third time in 16 months that we are discussing this important issue!1/3 pic.twitter.com/2FtO01S1fP

— Johannes Hahn (@JHahnEU) October 15, 2019

Ο αυστριακός επίτροπος «απολογήθηκε» στους πολίτες των εν λόγω χωρών και επανέλαβε ότι Σκόπια και Τίρανα έχουν κάνει τη δουλειά που χρειαζόταν. «Ελπίζω ότι οι ηγέτες θα δουν την ευρύτερη εικόνα και θα βρουν μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες», τόνισε, εξηγώντας πως η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών ήταν υπέρ μιας θετικής απόφασης και για τις δύο χώρες.

EU ministers are gathering in for a third attempt at talks to formally allow North Macedonia and Albania to joining EU.

But France has voiced opposition and said it would veto the move.https://t.co/qzY9xTe2Ca

— DW News (@dwnews) October 15, 2019


Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο «διαχωρισμού» των δύο χωρών, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, η φινλανδή υπουργός σημείωσε ότι η αρχική πρόταση της Προεδρίας ήταν να δοθεί το «πράσινο φως» και στις δύο χώρες, αλλά όταν έγινε σαφές ότι δεν είναι δυνατό, συζητήθηκαν άλλες λύσεις, συμπεριλαμβανομένου του «διαχωρισμού». Είπε ωστόσο, ούτε και αυτό δεν ήταν κάτι στο οποίο μπορούσε να επιτευχθεί ομοφωνία.

EU membership talks for North Macedonia and Albania are now hanging in the balance after France hit out at what it called the «endless soap opera» of admitting new members to the bloc https://t.co/vtsJEYTrIQ

— RTÉ News (@rtenews) October 15, 2019

Η θέση της Γαλλίας

«Δεν είμαστε σε θέση βέτο για την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε η Αμελί ντε Μονσαλέν κατά την άφιξη της στο Λουξεμβούργο για μια συνεδρίαση με τους ομολόγους της της ΕΕ. «Δεν υπάρχει αντίθεση της Γαλλίας στην αρχή της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Βαλκανίων, όμως οφείλουμε να κάνουμε τα πράγματα με αξιόπιστο τρόπο», εξήγησε.

«Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε πως οι μεταρρυθίσεις που ζητούνται ως προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ψηφίσθηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή», επέμεινε η ντε Μονσαλέν.

Η Γαλλία θεωρεί εξάλλου πως «η διαδικασία διαπραγμάτευσης με το ατελείωτο σίριαλ των κεφαλαίων είναι απογοητευτική, δεν απαντά στις προσδοκίες των πολιτών και, γι’ αυτούς τους λόγους, πρέπει να αναθεωρηθεί», υπογράμμισε.

Στη γαλλική κυβέρνηση δεν αρέσει το γεγονός ότι καταγγέλλεται ως η μόνη χώρα που εμποδίζει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, προειδοποίησαν οι εκπρόσωποί της.

Το Παρίσι διατήρησε την αντίθεσή του παρά την έκκληση που απηύθυναν στις 3 Οκτωβρίου με επιστολή τους οι ηγέτες των τριών κύριων ευρωπαϊκών θεσμών (Κοινοβούλιο, Συμβούλιο και Επιτροπή) υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.

The European Commission reviews the state of preparedness of candidate states annually. Earlier this year, it was unequivocal in stating that both Albania and North Macedonia were ready to open accession talks: https://t.co/SdVrSqP3jl

John O’Brennan (@JohnOBrennan2) October 15, 2019

«The

Keywords
Τυχαία Θέματα