Φάμελλος: Έχουμε εφαρμόσει τα 3/4 του προγράμματος της Θεσσαλονίκης

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», μιλά εκτενώς για τη σχέση των πολιτών με τον ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, για την Κεντροαριστερά, την Εξεταστική Επιτροπή και το πόρισμα που εκδίδεται αύριο, αλλά και για τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου του, όπως είναι τα περιβαλλοντικά πρόστιμα, η διαχείριση

των απορριμμάτων, η ανακύκλωση, η πλαστική σακούλα, οι δασικοί χάρτες και το νερό.

Για τα θέματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρει ότι «η κυβέρνηση στηρίζεται στις αξίες και τη δημοκρατική βάση που έχει η Αριστερά στην Ελλάδα και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από κοινωνικές διαδικασίες που δεν είχαμε ως τώρα γνωρίσει στην πολιτική. Δεν γίναμε πολιτικοί ούτε με δαχτυλίδι, ούτε με διορισμό, ούτε με οικογενειακή καρέκλα».

Από την άλλη, «ο κόσμος της εργασίας και της αγοράς αγωνιά και προσπαθεί. Θέλει να παράγει, να προοδεύει και χρειάζεται σταθερό περιβάλλον. Η κοινωνία αγωνιά μέσα σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, θα έλεγα και σε αυτό το περιβάλλον των αρνητικών ειδήσεων που θέλει να μας πείσει ότι τίποτα δεν πάει καλά. Ταυτόχρονα, μας δίνει μια αυστηρή εντολή: επιτέλους προχωρήστε. Ζητά επιτέλους ισονομία και αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου, στον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα».

Ο Σωκράτης Φάμελλος παραδέχεται ότι «δεν έχουμε υλοποιήσει το 100% του κυβερνητικού μας προγράμματος», ωστόσο, «τα τρία τέταρτα των προτάσεων της Θεσσαλονίκης έχουν ήδη θεσμοθετηθεί. Χρειάζονται βεβαίως πολλές προσπάθειες για να γίνει μόνιμη η 13η σύνταξη, να αυξηθεί ο κατώτερος μισθός, να τροποποιηθεί ή να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ».

«Νομίζω ότι αυτές είναι οι τελευταίες αναμονές του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που δεν έχουν υλοποιηθεί. Πολλά θέματα που έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη διατήρηση των 100 δόσεων, τον αναπτυξιακό νόμο, τη διαφάνεια στα δάνεια, τη μικρή μείωση της ανεργίας, την κάθαρση, τα σκάνδαλα των νοσοκομείων, για να αναφέρω μόνον μερικούς τομείς, είναι μερικές ενδείξεις αλλαγής», προσθέτει.

Με αφορμή τις πρόσφατες κινήσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, δεν διστάζει να πάρει σαφή θέση: «Κατ’ αρχήν πολιτική δεν φτιάχνεις με πρόσωπα και μάλιστα φθαρμένα. Πολιτική φτιάχνεις μέσα στην κοινωνία, με αξίες και ιδέες. Αυτό περιμένουμε. Θέλουμε να ξεκινήσει ένας διάλογος για τη δημοκρατία από την οποία ξεκίνησε η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης. Αν το κάνει αυτό το ΠΑΣΟΚ, θα μας βρει συνομιλητές, γιατί από καιρό έχουμε απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω πώς, ανακατεύοντας μόνον πρόσωπα, σε επίπεδο παραγόντων, μπορεί να αναπτυχθεί μια νέα πολιτική. Αυτές οι κινήσεις κορυφής εκτιμώ ότι έχουν απαξιωθεί στην κοινωνία».

Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει έκδοση κοινού πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ, ο Σωκράτης Φάμελλος, ως πρώην Πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής, σχολιάζει πως «όλα όσα ήρθαν στο φως υποχρεώνουν τον πολιτικό κόσμο να καταλήξει σε κοινό πόρισμα, γιατί κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει όσα ακούστηκαν στις συνεδριάσεις και τα οποία είναι γνωστά στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Από εκεί και πέρα εναπόκειται στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ανταποκριθούν στην πρόσκληση. Γι’ αυτό καταθέσαμε το εισηγητικό πόρισμά μας ως βάση συζήτησης που ανταποκρίνεται στα όσα κατατέθηκαν. Σε κάθε περίπτωση η Ολομέλεια της Βουλής θα ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία».

Στη συνέχεια της συνέντευξης ο Σωκράτης Φάμελλος με την ιδιότητά του ως Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απαντά στα μείζονα θέματα του χαρτοφυλακίου του. Ως προς τα περιβαλλοντικά πρόστιμα που πληρώνει εδώ και χρόνια η χώρα μας αναφέρει πως «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, γιατί η Ελλάδα πληρώνει μεγάλα πρόστιμα για την έλλειψη υποδομών. Τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που πληρώνουμε, εάν τα είχαμε επενδύσει πριν από χρόνια τώρα θα είχαμε και τα έργα και την ανάπτυξη που φέρνουν και τις θέσεις εργασίας. Νομίζω ότι αυτή η κατάσταση αποδεικνύει τη μονομέρεια των προηγούμενων κυβερνήσεων που δεν επένδυσαν στο μέλλον, αλλά μόνον στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων».

«Σε κάθε περίπτωση εμείς έχουμε βάλει ένα πλάνο: το 2017 να γίνει το έτος που θα μειωθούν, ακόμα και να μηδενιστούν, τα πρόστιμα. Ετοιμάζουμε μια παρέμβαση που θα είναι ωφέλιμη και στα δημοσιονομικά της χώρας και θέλουμε να επιστρέψουν αυτοί οι πόροι στο περιβάλλον από μια άλλη σκοπιά. Θέλουμε να δημιουργήσουμε υποδομές, θέσεις εργασίας και ταυτότητα περιβάλλοντος. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε μια τέτοια παρέμβαση. Σε ορισμένους τομείς έχει ήδη γίνει σπουδαίο έργο. Η δημοσίευση του σχεδιασμού για τα επικίνδυνα απόβλητα φέρνει τον μηδενισμό του προστίμου. Έχει υπογραφεί η απόφαση και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για τα υπόλοιπα».

Και βέβαια, «η επικαιροποίηση των ΠΕΣΔΑ που έγινε στο τέλος της περασμένης χρονιάς και η ενεργοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ θα μας δώσει μέσα στο 2017 τη δυνατότητα να έχουμε σημαντικότατες υποδομές».

Στον τομέα της ανακύκλωσης «εξετάζεται από το υπουργείο ένα νομοσχέδιο που θα υλοποιεί την υποχρέωση που έχουμε ως χώρα να υπερδιπλασιάσουμε την ανακύκλωση. Είμαστε αποφασισμένοι να υπάρχει μια νέα σελίδα ανακύκλωσης στη χώρα μας που δεν θα εξαντλείται στη νομοθέτηση, αλλά θα φέρνει αλλαγή συμπεριφοράς και λειτουργίας της αγοράς και της αυτοδιοίκησης. Η πολιτεία θα το υποστηρίξει με κίνητρα και αντικίνητρα. Η σημερινή κατάσταση στη διαχείριση των απορριμμάτων δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν αντιστοιχεί στην πολιτική μας άποψη και επιπλέον θα φέρει νέα πρόστιμα».

Συμπληρώνει δε ότι κεντρική επιλογή του νομοσχεδίου είναι «η ενίσχυση της ανακύκλωσης από τους παραγωγούς και τους πολίτες, αλλά και την αυτοδιοίκηση που έχει τον βασικό ρόλο. Υπάρχουν όμως και άλλες πολύ σημαντικές στοχεύσεις, όπως η αξιοποίηση όλων των πόρων που καταβάλλουν οι πολίτες για την ανακύκλωση συσκευών και σήμερα διαφεύγουν. Είτε δεν αποδίδονται στα συστήματα, είτε λιμνάζουν. Η ανακύκλωση δεν είναι χώρος επιχειρηματικού κέρδους και δεν πρέπει να αξιοποιούνται τα συστήματα για τέτοιες δραστηριότητες. Προφανώς θα υπάρχει εισόδημα για πολλούς επαγγελματίες, όχι όμως για τα συστήματα ανακύκλωσης που είναι μη κερδοσκοπικά».

Επίσης, «χρειάζεται να ενισχυθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός και υποστηρικτικός χαρακτήρας του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, γι’ αυτό προβλέπουμε την ενίσχυση των υπηρεσιών του, ανοιχτή πρόσβαση στα δεδομένα για τους πολίτες και τους παραγωγούς, ενώ θα υπάρχουν δομές για τεχνική βοήθεια προς την αυτοδιοίκηση. Θα μπορέσουμε να περάσουμε σε μια «ενήλικη» φάση της ανακύκλωσης».

Με βάση τις υποδομές που πρέπει να αποκτήσουν όλες οι περιφέρειες για την επεξεργασία των στερεών αποβλήτων και την εφαρμογή του τέλους ταφής, «ο πολίτης έχει να ωφεληθεί απευθείας μέσα από τα δημοτικά τέλη. Όσο αναπτύσσεται η ανακύκλωση και η μείωση των σκουπιδιών θα υπάρχουν οφέλη για τον δήμο, τον επαγγελματία και τον πολίτη. ‘Ήρθε επιτέλους η ώρα οι δήμοι να εφαρμόσουν τους κανονισμούς καθαριότητας, που ψηφίζονταν από τα δημοτικά συμβούλια και έμεναν στα χαρτιά».

«Πιστεύω ότι η υγιής επιχειρηματικότητα, οι επαγγελματίες που θέλουν να προκόψουν τα μαγαζιά τους θα πιέσουν για να μπουν κανόνες και οι άδειες να βγαίνουν με βάση τους νόμους», επισημαίνει ο Αν. ΥΠΕΝ, «να υπάρχει διαλογή στην πηγή, υποδομές κοντά στα μαγαζιά για το μπουκάλι, πλαστικό ή γυάλινο. Το 2017 πρέπει να κλείσει με ολοκληρωμένο σχέδιο για το οργανικό απόβλητο, που θα συγκεντρώνεται χωριστά στην πηγή, θα συλλέγεται και θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή λιπάσματος σε όλη την Ελλάδα».

Με δεδομένη την υποχρέωση της χώρας που απορρέει από τη σχετική Κοινοτική Οδηγία «πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτική μας για τη διακοπή της πλαστικής σακούλας. Σκεπτόμαστε την επιβολή κάποιου αντικινήτρου για να στραφούμε είτε στη σακούλα πολλών χρήσεων που θα κατασκευάζεται από υλικά τα οποία δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, είτε σε νέες πρακτικές συσκευασίας των υλικών».

Ως προς το ζήτημα των απαιτούμενων πόρων για την άσκηση περιβαλλοντικής πολιτικής ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απαντά πως υπάρχουν προβλέψεις της τάξης των δύο δισ. ευρώ για τις δύο μεγάλες κατηγορίες, τα στερεά απόβλητα και για τα αστικά λύματα, αλλά «γνωρίζουμε ότι θα χρειαστούν περισσότεροι πόροι, ένα μέρος θα εξασφαλιστεί από το τέλος ανακύκλωσης που ήδη πληρώνουν οι πολίτες».

Συνεπώς, «θα χρειαστούμε και τη μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων στην επεξεργασία των υλικών που θα συγκεντρώνονται από τα συστήματα ανακύκλωσης. Γι’ αυτό θα υπάρξουν προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας σε αυτούς τους τομείς και με αυτόν τον τρόπο να περάσουμε στην κυκλική οικονομία. Θα αντλούνται πόροι που θα χρησιμοποιούνται στην παραγωγή νέων υλικών και θέσεων εργασίας. Έχουμε επαρκείς πόρους για να ξεκινήσουμε και πρέπει να δημιουργήσουμε και νέες πηγές χρηματοδότησης δράσεων. Έχουμε αυτή τη δυνατότητα γιατί το περιβάλλον είναι ταυτότητα της χώρας μας αλλά και αναπτυξιακός πόρος».

Ο Σωκράτης Φάμελλος τονίζει ότι η πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών ανά την Επικράτεια «είναι μια από τις πολλές θετικές ειδήσεις, που ανοίγουν την πόρτα στη χώρα μας για την «επόμενη ημέρα». Το Κτηματολόγιο προχωρά, όπως και οι δασικοί χάρτες που καλύπτουν το 1/3 της χώρας ενώ αυτές τις ημέρες ολοκληρώθηκε η κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας, που θα φέρει ταχεία επίλυση των προβλημάτων, ορθολογική διαχείριση του δάσους και προστασία της δημόσιας περιουσίας».

«Στόχος είναι να έχουμε ένα κωδικοποιημένο και αποτυπωμένο σε ψηφιακή μορφή χάρτη για το περιβάλλον ώστε να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες και ο καθένας να γνωρίζει τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε κάθε περιοχή. Το περιβάλλον δεν είναι χώρος σύγκρουσης αλλά σύνθεσης της κοινωνίας και της οικονομίας. Έχουμε όλοι την ίδια ευθύνη για να το προστατεύσουμε και να το αξιοποιήσουμε», υπογραμμίζει.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι «το νερό είναι και παραμένει κοινωνικό αγαθό σε δημόσιο έλεγχο. Αυτή είναι η πολιτική μας τοποθέτηση που δεν έχει αλλάξει και η άποψη της κοινωνίας περιλαμβάνεται μάλιστα στην πρόταση που έχει καταθέσει ο πρωθυπουργός για τη συνταγματική αναθεώρηση. Δεν πιστεύουμε ότι η δημιουργία ενός ιδιωτικού μονοπωλίου θα μπορέσει να λύσει τα διοικητικά και τα άλλα προβλήματα βιωσιμότητας που μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιοι φορείς διαχείρισης του νερού. Η μετατροπή ενός δημόσιου μονοπωλίου σε ιδιωτικό αποτελεί αδιέξοδη πολιτική, ακόμη και με μια καθαρά λογιστική, οικονομίστικη διάσταση».

Keywords
θεσσαλονικη, φαμελλος, εν λόγω, συριζα, ελλαδα, ενφια, ΠΑΣΟΚ, νέα, μμε, φως, βουλη, ειδήσεις, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, νεα κυβερνηση, σκοπια, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, κοινωνια, κομματα, αυτοδιοικηση, βουλευτες, μιλα, βγαινουν, ανακυκλωση, δανεια, δασικοι χαρτες, δημοκρατια, κτηματολογιο, μμε, οικονομια, προγραμμα, σημερινη, σωκρατης, φως, χαρτες, ωρα, αγωνια, αφορμη, βοηθεια, γινει, δυνατοτητα, δημοσιο, δωσει, εγινε, ευρω, υπαρχει, ελλειψη, εν λόγω, εργα, εξυπηρετηση, ετος, ευθυνη, ζητα, υγιης, ιδεα, ιδεες, ιδια, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, λυματα, μισθος, μειωση, μορφη, μοχλευση, νερο, περιβαλλον, πηγη, πολιτεια, προβληματα, προγραμματα, πορτα, ρολο, συνεχεια, συνταξη, σχεδιο, ταυτοτητα, τρια, ψηφιακη, δαχτυλιδι, δημοτικα, εφαρμογη, εξεταστικη, γυαλινο, χωρα, υπουργειο, πηγες, θεματα, θεσεις, υλικα, βεβαιως, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα