Γ. Τσίπρας-Μίχαλος: Περαιτέρω ενίσχυση των ελληνο-σερβικών σχέσεων

Ο «επίλογος» του ελληνο-σερβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ «γράφτηκε» παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Αλ. Τσίπρα και Αλ. Βούτσιτς και υπουργών των δύο κυβερνήσεων (από την ελληνική κυβέρνηση παρόντες ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υφυπουργός Οικονομίας -Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας).

Μεταξύ εκείνων που απηύθυναν χαιρετισμό ήταν ο συνδιοργανωτής του Φόρουμ, Γιώργος Τσίπρας, ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής

Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών. Ο ομιλητής διέκρινε δύο πεδία συνεργασίας.

Το πρώτο αφορά «στην «εκμετάλλευση» της κομβικής γεωστρατηγικής θέσης των δύο χωρών. Ελλάδα και Σερβία δεν είναι μόνο δύο από τους ισχυρότερους οικονομικούς πυλώνες της περιοχής, αλλά και περιφερειακοί άξονες, που διαδραματίζουν κεντρικό γεωοικονομικό ρόλο στο πλαίσιο των διεθνών – περιφερειακών σχέσεων.

Οι δύο χώρες -συνέχισε ο γ.γ. του ΥΠΕΞ Γ. Τσίπρας- αποτελούν «κομβικούς πυλώνες» στην προώθηση της νέας, από 2013, πρωτοβουλίας της Κίνας «one belt one road», που έγκειται στην οικονομική και εμπορική συνεργασία των χωρών που βρίσκονται στους πάλαι ποτέ «δρόμους του μεταξιού».

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας οι διαμετακομιστικοί κρίκοι του υπερεθνικού εμπορίου, όπως οι χώρες μας, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για την επιτυχή υλοποίηση της αυτής της πολιτικής.

Παράλληλα όμως, οι χώρες μας αποτελούν και σημαντικούς παράγοντες ως προς τη διάνοιξη και λειτουργία των «ενεργειακών δρόμων», μεταξύ Δύσης και Ανατολής, κυρίως από Ρωσία».

Το δεύτερο πεδίο που «θα πρέπει να εξετάσουμε, είναι αυτό των άμεσων οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων», ανέφερε και εξήγησε:

«Οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, αν και αναπτύσσονται ικανοποιητικά, είναι προφανές ότι έχουν μεγάλα περιθώρια επέκτασης και βελτίωσης.

Εν προκειμένω, οι επιχειρήσεις των δύο χωρών καλούνται να αναλάβουν ενεργότερη δράση και πρωτοβουλίες συνεργασίας, λαμβάνοντας υπόψη και το εύρος των τομέων που παρουσιάζουν οικονομικό ενδιαφέρον.

Τέλος, στο επίπεδο των υποδομών για την προώθηση των εμπορικών σχέσεων, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας ποτάμιων μεταφορών (Θεσσαλονίκης – Βελιγραδίου), όπως και η σιδηροδρομική σύνδεση των δύο χωρών».

Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, εκπροσωπώντας, όπως παρατήρησε, τις 880.000 ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο ομιλητής έκανε λόγο για «εξαιρετικές δυνατότητες» περαιτέρω ενίσχυσης των ελληνο-σερβικών σχέσεων. Δυο χωρών, πρόσθεσε, που, ούτως ή άλλως, «συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και πάνω σε αυτούς μπορεί να υπάρξει γόνιμη συνεργασία».

Άλλωστε, η Ελλάδα είναι ο τρίτος επενδυτής διεθνώς, στη Σερβία, με περισσότερες από 200 ελληνικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται στους πιο κάτω τομείς: χρηματοπιστωτικός τομέας, κατασκευές, βιομηχανία τροφίμων -ποτών, λιανεμπόριο, τηλεπικοινωνίες, πληροφορική, ξενοδοχειακές υπηρεσίες.

Και παρά την οικονομική κρίση, διαπίστωσε ο Κ. Μίχαλος, «η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στη Σερβία είναι δυναμική», ακόμη και με νέα επιχειρηματικά σχήματα.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των Επιμελητηρίων εκτίμησε πως υπάρχουν καλές πιθανότητες για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, άλλωστε οι δύο χώρες έχουν ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου, γεγονός που βοηθά στη βελτίωση των σχέσεων αυτών.

«Στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε ακόμη καλύτερα τις ελληνο-σερβικές σχέσεις», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα