Γαλλία: Τέσσερις μαθητές ανάμεσα στους 15 συλληφθέντες για τον αποκεφαλισμό του γάλλου καθηγητή

Τέσσερις μαθητές βρίσκονται ανάμεσα στα 15 άτομα που έχουν τεθεί μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας (19/10) σε κράτηση υπό αστυνομική κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας της γαλλικής αντιτρομοκρατικής για τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμιέλ Πατί κοντά στο Παρίσι την Παρασκευή.

Ο καθηγητής αποκεφαλίστηκε την Παρασκευή έξω από το σχολείο στο οποίο εργαζόταν σε νότιο προάστιο του Παρισίου από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής, γεννημένο στη Μόσχα, που ζούσε στο Εβρέ, βορειοδυτικά της γαλλικής πρωτεύουσας. Η αστυνομία σκότωσε τον δράστη.

Ένα άτομο «που έχει ήδη καταδικαστεί για τρομοκρατικές

ενέργειες και δήλωσε εκούσια ότι είχε έρθει σε επαφή με τον δράστη λίγο πριν τα γεγονότα» τέθηκε επίσης υπό αστυνομική κράτηση, ενώ ένας μαθητής αφέθηκε ελεύθερος.

Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, ο Πατί «είχε υποδειχθεί» στον δράστη, Αμπντουλάχ Αντζάροφ, «από έναν ή περισσότερους μαθητές, εκ των προτέρων, έναντι αμοιβής».

Θύμα φάτουα ο καθηγητής

«Προφανώς εξέδωσαν φάτουα εναντίον του καθηγητή», σχολίασε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμαμέν, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, αναφερόμενος σε πρόσωπα που έχουν ήδη συλληφθεί στο πλαίσιο των ερευνών για τη δολοφονία.

Πρόκειται για τον πατέρα μιας μαθήτριας του γυμνασίου όπου εργαζόταν ο Πατί και για τον ακραίο ισλαμιστή Αμπντελχακίμ Σεφριουί. Και οι δύο άνδρες έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση.

«Αστυνομικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και θα πραγματοποιηθούν και άλλες εναντίον δεκάδων ατόμων», υπογράμμισε ο ίδιος.

Οι έρευνες δεν έχουν στόχο άτομα «που συνδέονται απαραιτήτως» με τη δολοφονία του καθηγητή, όμως έχουν σκοπό «να περάσουν το μήνυμα: (…) δεν θα υπάρξει λεπτό ανάπαυλας για τους εχθρούς της Δημοκρατίας», τόνισε ο Νταρμαμέν, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Μετά τη δολοφονία του καθηγητή την Παρασκευή, περισσότερες από 80 έρευνες έχουν ξεκινήσει για διάδοση μίσους μέσω του διαδικτύου στη Γαλλία, ενώ ο Γάλλος υπουργός επεσήμανε ότι εξετάζεται αν θα πρέπει να διαλυθούν κάποιες οργανώσεις της γαλλικής μουσουλμανικής κοινότητας επειδή προάγουν τη βία και το μίσος.

«Όλη την εβδομάδα κρατικές υπηρεσίες θα επισκεφθούν 51 οργανώσεις και, έπειτα από δική μου πρόταση, πολλές από αυτές θα διαλυθούν», υπογράμμισε ο Νταρμαμέν.

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν πιέζεται από τα συντηρητικά και ακροδεξιά κόμματα να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στους αλλοδαπούς που θεωρούνται απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα