Γερμανία: Απορρίφθηκε αίτημα Σύρου για ασφαλιστικά μέτρα κατά του Facebook

Ένα γερμανικό δικαστήριο απέρριψε την αίτηση έκδοσης προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στο Facebook που κατέθεσε ένας Σύρος πρόσφυγας, ο οποίος ισχυριζόταν ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης δεν κατόρθωσε να αποσύρει τις αναρτήσεις με ψευδές περιεχόμενο που τον συνέδεαν με εγκληματικές ενέργειες και ένοπλες επιθέσεις, παρουσιάζοντας τον ως «τρομοκράτη» ή εγκληματία.

Το δικαστήριο της πόλης Βίρτσμπουργκ τόνισε στην προδικαστική του απόφαση ότι το Facebook

δεν είναι «ούτε αυτουργός, ούτε συμμετέχοντας» σε μια υπόθεση «αδιαμφισβήτητης συκοφαντίας» από τους χρήστες του Facebook, όπως την περιέγραψε, αλλά ενήργησε απλά ως πάροχος υπηρεσιών διαχείρισης και δεν είναι υπεύθυνο για τον προληπτικό αποκλεισμό προσβλητικού περιεχομένου με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Οι εν λόγω αναρτήσεις προέβαλαν φωτογραφία που εμφάνιζε τον 19χρονο, Άνας Μονταμάνι, από την Δαμασκό να βγάζει μια selfie με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ τον Σεπτέμβριο του 2015 σε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη συνοικία Σπαντάου του Βερολίνου.

Η φωτογραφία του Μονταμάνι κοινοποιήθηκε έπειτα σε ανώνυμους λογαριασμούς στο Facebook, που συνοδευόντουσαν από αναρτήσεις που ανέφεραν ψευδώς ότι ο 19χρονος ήταν υπεύθυνος για την επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών τον Μάρτιο του 2016 και για την πυρπόληση ενός άστεγου τον Δεκέμβριο από έξι μετανάστες σε σταθμό του Μετρό στο Βερολίνο.

Το δικαστήριο απέρριψε την ανάγκη έκδοσης μιας προσωρινής απόφασης με την οποία θα υποχρεωνόταν το Facebook να πάρει επιπλέον μέτρα από εκείνα που έχει ήδη λάβει για να αποκλείσει τις αναρτήσεις δυσφημιστικών φωτογραφιών του Μονταμάνι.

Σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε μετά την απόφαση, το Facebook εξέφρασε την ανησυχία του για την δύσκολη κατάσταση που βρέθηκε ο 19χρονος σύρος πρόσφυγας, αλλά τόνισε πως η δικαστική απόφαση έδειξε ότι η εταιρεία ενήργησε ταχέως για να αποκλείσει την πρόσβαση σε αναρτήσεις με συκοφαντικό περιεχόμενο, μόλις καταγγέλθηκαν από τον δικηγόρο του Μονταμάνι.

Η υπόθεση παρακολουθείται στενά καθώς το Βερολίνο, από τους συχνούς επικριτές του Facebook, καταρτίζει ένα νομοσχέδιο για να αναγκάσει τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης να απομακρύνει «τη ρητορική του μίσους» από τις σελίδες του εντός 24 ωρών, αλλιώς θα του επιβάλλονται πρόστιμα.

Έπειτα από την απόφαση ο δικηγόρος του Μονταμάνι, Τσαν-τζο Σουν, δήλωσε απογοητευμένος σε μια συνέντευξη Τύπου ότι τέτοιες εικόνες συνεχίζουν να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο και υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να εξωθηθεί το Facebook να διαγράφει περιεχόμενο γεμάτο μίσος.

Αρνήθηκε ωστόσο να αποσαφηνίσει αν ο πελάτης του θα εφεσιβάλλει την απόφαση.

Στην προσφυγή του, ο Μονταμανί ισχυριζόταν ότι οι συκοφαντικές εικόνες που προέρχονταν από την selfie που ανήρτησε στο Facebook, εξακολουθούν να είναι ορατές εκτός Γερμανίας, είτε από χρήστες εντός Γερμανίας που χρησιμοποιούν προηγμένα προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο.

Αλλά το δικαστήριο τόνισε πως ο κίνδυνος να δει ο μέσος γερμανός χρήστης το παράνομο περιεχόμενο δεν ήταν σημαντικός και για αυτό το λόγο δεν έκρινε απαραίτητη την έκδοση προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων σε αυτό το στάδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα