Γεροβασίλη στο συνέδριο της ΝΔ: Κάποιες φορές πρέπει να συμπλεύσουμε

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν όσα είπε η Όλγα Γεροβασίλη, κατά τον χαιρετισμό της στο 13ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που εκπροσώπησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για συναίνεση και τόνισε ότι «υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συγκλίσεων για τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας σε μία δύσκολη εποχή και σε μία εποχή συνεχών προκλήσεων». «Το κόμμα μας ιστορικά πολέμησε και

νίκησε το λαϊκισμό», ανέφερε από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η προηγούμενη δεκαετία για την Ελλάδα ήταν αναμφίβολα η πιο δύσκολη της Μεταπολίτευσης, ήταν μία δεκαετία που χαράχτηκε βαθιά στη ζωή του κάθε πολίτη της πατρίδας μας και σε αυτό νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι», είπε αρχικά η Όλγα Γεροβασίλη στην ομιλία της. Στη συνέχεια επεσήμανε πως ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαφωνούν στα αίτια της κρίσης, διαφωνούν στο κατά πόσο ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε ήταν ο ενδεδειγμένος, διαφωνούν στο σχέδιο που θα πρέπει να έχει η χώρα από εδώ και πέρα, προκειμένου να μην ξαναζήσει ο ελληνικός λαός καταστάσεις που έζησε τα προηγούμενα χρόνια.

Υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Έχουμε σίγουρα διαφορετική αντίληψη για λύσεις που πρέπει να δοθούν σε μία σειρά από θέματα που συνεχώς, λόγω της φύσης τους θα είναι πάνω στο τραπέζι. Εργασιακά, δημοσιονομικά, αναπτυξιακά, η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, οι σχέσεις πολιτών και επιχειρήσεων με το κράτος».

Σύμφωνα με την κα Γεροβασίλη «σε αυτή την ιστορική πορεία που αφήσαμε πίσω μας αλλά και σε αυτή που θα διανύσουμε ζήσαμε και θα ζήσουμε θέματα ειδικού χειρισμού τα οποία προσεγγίζουμε από τελείως διαφορετικές θεμελιακές βάσεις». Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την ονοματολογική διαφορά που υπήρχε ανάμεσα στην χώρα μας και την Βόρεια Μακεδονία και που κατά την επίλυσή της αναδείχθηκαν έντονες διαχωριστικές γραμμές, όπως σημείωσε, ανάμεσά στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Όλα αυτά συγκλίνουν στο ότι οραματιζόμαστε τη χώρα για τα επόμενα δέκα χρόνια τελείως διαφορετικά. Μέσα σε αυτή την αντιπαράθεση πιστεύουμε πως πάντα εμφανίζονται ζητήματα που θα μπορούμε, και σε κάποιες φορές θα επιβάλλεται, να συμπλεύσουμε και πάντα θα είναι αυτονόητη η συνεννόηση. Έτσι, είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε θέματα, όπου μπορεί να υπάρχει συναίνεση. Είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συγκλίσεων για τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας σε μία δύσκολη εποχή και σε μία εποχή συνεχών προκλήσεων. Είναι αυτονόητο πως υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων για το εθνικό συμφέρον, στη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την βελτίωση των πολιτικών, την αναθεώρηση συνθηκών, την ασφάλεια, την άμυνα και το δημοσιονομικό πλαίσιο.

Είναι αυτονόητο πως μπορούμε να συζητήσουμε για τις περιβαλλοντολογικές προκλήσεις που μας αφορούν εξίσου όλους. Αυτονόητο, τέλος, ότι μπορούμε να καταδικάσουμε από κοινού φαινόμενα φασισμού, ρατσισμού και φίμωσης της διαφορετικής άποψης. Είναι επίσης σημαντικό για όλους μας, στο πλαίσιο των διαφωνιών να κυριαρχεί ο πολιτικός πολιτισμός, όχι ο κιτρινισμός, να υπάρχει αντιπαράθεση θέσεων που θα συνοδεύονται από προτάσεις, να αρθρώνεται ένας πολιτικός λόγος ουσίας και όχι συνθηματολογίας, να κυριαρχούν επιχειρήματα και όχι στείρες κόντρες» είπε προσθέτοντας πως μπορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να έχουν μεγάλες διαφορές αλλά ο ελληνικός λαός χρειάζεται και επιθυμεί εμείς οι ίδιοι να διατυπώνουμε καθαρά με ίσους όρους τις απόψεις μας και όπου υπάρχουν περιθώρια θα αναζητούμε συναίνεση των δύο ή και περισσότερων κομμάτων.

«Τα κόμματα στη δημοκρατία είναι ο πυρήνας του πολιτικού συστήματος. Επομένως θεωρούμε ότι οι διεργασίες που θα λάβουν χώρα στο συνέδριό σας θα επηρεάσουν στο μέλλον και τις αντιπαραθέσεις και τις συγκλίσεις μας, θα επηρεάσουν τελικά το μέλλον της χώρας. Για αυτό εύχομαι για άλλη μία φορά καλή επιτυχία στο συνέδριό σας», ολοκλήρωσε η Όλγα Γεροβασίλη.

«Ως την κατ’ εξοχήν παράταξη που ιστορικά, στην Ελλάδα, πολέμησε και νίκησε το λαϊκισμό, είτε στη μορφή του ΠΑΣΟΚ του ’80 είτε με τη μορφή του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2019» χαρακτήρισε τη ΝΔ ο Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του 13ου συνεδρίου του κόμματος.

Ο κ. Γεωργιάδης προσέθεσε, ακόμη, τα ακόλουθα: «Έχουμε τη μεγάλη ευθύνη να το κάνουμε και στα χρόνια που έρχονται. Γιατί μην έχετε αμφιβολία, ο λαϊκισμός θα ξανάρθει. Τώρα οι λαϊκιστές θα συνασπιστούν σε άλλα θέματα, στο μεταναστευτικό, για παράδειγμα, όπου έχουν «εύκολες» λύσεις νομίζοντας ότι όλοι εμείς δεν ανησυχούμε για την πατρίδα μας και δεν θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στην ομιλία του, επιτέθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ως λαϊκιστή και με αφορμή την επιτροπή ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «η Ελλάδα, το 2010, βρέθηκε σε μία πολύ μεγάλη οικονομική αδυναμία, στα όρια της χρεωκοπίας και χρειάστηκε να πάρει αποφάσεις για να μείνει στην Ευρώπη και τότε, ο κ. Τσίπρας, ο κ. Κατρούγκαλος, ο κ. Τσακαλώτος και όλοι οι υπόλοιποι ήταν έξω από το κοινοβούλιο».

Στη συνέχεια ο Υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε, αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα και στα κόκκινα δάνεια, ότι βρίσκονται στο σημείο που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014 και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πέντε χρόνια μετά, λέμε πόσο μεγάλη επιτυχία έχουμε που γυρίσαμε στον Δεκέμβριο του 2014. Αυτό κόστισε στην Ελλάδα ο Τσίπρας και ο λαϊκισμός».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ κέρδισαν τις εκλογές με τη σωστή ατζέντα χωρίς να υποσχεθούν πράγματα που δεν γίνονται. «Εκλεγήκαμε για να φέρουμε επενδύσεις, για να επιταχύνουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, για να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Με αυτά τα συνθήματα πήρε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την εντολή και είναι σήμερα Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων για να παράσχει στους Έλληνες ένα καλύτερο μέλλον» κατέληξε.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: Γεροβασίλη στο συνέδριο της ΝΔ: Κάποιες φορές πρέπει να συμπλεύσουμε - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα