Για «σκάνδαλο γιγαντιαίων διαστάσεων» κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος για Novartis

«Ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα συνταράσσεται αυτή την περίοδο από ένα σκάνδαλο γιγαντιαίων διαστάσεων- ως προς αυτό οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν. Εκεί που διαφωνούν είναι στο σε τι συνίσταται το σκάνδαλο. Πρόκειται για μία υπόθεση, την οποία η ελληνική δικαιοσύνη ερευνά ήδη εδώ κι έναν χρόνο και συνδέεται με δωροδοκίες, στις οποίες φέρεται να προέβη ο ελβετικός όμιλος Novartis με στόχο να αυξήσει τις πωλήσεις και τις τιμές των προϊόντων του στην

Ελλάδα», γράφει η γερμανική Süddeutsche Zeitung, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Ένα σκάνδαλο, πολλοί κατηγορούμενοι» και υπότιτλο «Το ελληνικό κοινοβούλιο ερευνά υπόθεση δωροδοκιών που αφορά τον φαρμακευτικό όμιλο Novartis».

«Πριν από λίγο καιρό, έγιναν γνωστές οι κατηγορίες που φέρονται να απηύθυναν ανώνυμοι μάρτυρες κατά διακεκριμένων ελλήνων πολιτικών. Εκτός από χιλιάδες γιατρούς, οι οποίοι επίσης φέρονται να εισέπραξαν χρήματα, στο στόχαστρο βρίσκονται συντηρητικοί και σοσιαλιστές πολιτικοί, που κυβέρνησαν τη χώρα έως το 2015.».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «δεν είναι μόνον ότι δόθηκαν 50 εκατομμύρια ευρώ για δωροδοκίες, αλλά επιπλέον η υπόθεση σήμανε ζημία του συστήματος υγείας της χώρας, ύψους τριών δισ. ευρώ. Τελικά, η πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισε υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής κατά δέκα πολιτικών. Η δικαιοσύνη είχε παραπέμψει το θέμα στο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, αυτό θα πρέπει να εξετάσει τις κατηγορίες, ούτως ώστε να αρθεί η ασυλία των κατηγορουμένων και να κινηθεί ποινική διαδικασία. Η Novartis διαβεβαίωσε ότι θα κινηθεί ‘ταχέως και με αποφασιστικότητα’ κατά της διαφθοράς, εφόσον οι κατηγορίες αποδειχθούν αληθείς».

Κατά την κυβέρνηση, πρόκειται για το «χειρότερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία του ελληνικού κράτους». Οι κατηγορούμενοι πολιτικοί κάνουν λόγο για κυνήγι μαγισσών και υποστηρίζουν ότι το πραγματικό σκάνδαλο είναι η εκστρατεία της κυβέρνησης κατά της αντιπολίτευσης. Ο Α. Σαμαράς, πρώην αρχηγός της Ν.Δ. και πρωθυπουργός από το 2012 έως το 2015, κατηγορεί την κυβέρνηση «για τη μεγαλύτερη σκευωρία από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους».

Οι κατηγορούμενοι αμφισβητούν όχι μόνο τις καταθέσεις, αλλά ακόμη και την ύπαρξη των ανώνυμων μαρτύρων (…) Υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας θέλει απλώς να τραβήξει την προσοχή από την οικονομική κατάσταση της χώρας και να δυσφημίσει την αντιπολίτευση πριν τις επόμενες εκλογές στις αρχές του 2019. Τόσο ο Σαμαράς όσο και άλλοι κατηγορούμενοι υπέβαλαν απ’ την πλευρά τους μήνυση κατά του Τσίπρα, των μαρτύρων και τριών εισαγγελέων. Η νομική επεξεργασία της υπόθεσης μπορεί να κρατήσει μήνες, ακόμη και χρόνια».

Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung, «ο Τσίπρας θα μπορούσε πράγματι να επωφεληθεί από την υπόθεση. Πολλοί πολίτες θεωρούν υπεύθυνους διεφθαρμένους πολιτικούς και σπάταλες κυβερνήσεις για την κρίση και την παρ’ ολίγον κατάρρευση του συστήματος υγείας (…) Από τους διεθνείς πιστωτές ο Τσίπρας είχε πάντως λάβει τον τελευταίο καιρό “καλούς βαθμούς” για τις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες. Η χώρα προετοιμάζεται για τον φετινό Αύγουστο, οπότε και θα ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα δανειακής βοήθειας- πρόκειται για μια ημερομηνία ορόσημο, την οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να πιστωθεί ως προσωπική επιτυχία. Πάντως στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ξεκάθαρα πίσω από τη Νέα Δημοκρατία. Το σκάνδαλο Novartis είναι γι’ αυτόν μια ευκαιρία να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός ως εκείνος που βάζει τάξη».

FAZ: «Δημόσιος πόλεμος λάσπης»

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο υπό τον τίτλο «Το Κοινοβούλιο στην Αθήνα εξετάζει κατηγορίες για δωροδοκία κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, «για έναν δημόσιο πόλεμο λάσπης γύρω από μια υπόθεση δωροδοκίας με εμπλεκόμενο τον όμιλο Novartis» (…) Οι κατηγορούμενοι καθώς και κάποια ελληνικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πλην των κατηγοριών τριών προσώπων, των οποίων τα ονόματα κρατούνται κρυφά από πολιτικά υποκινούμενους ανακριτές.

Μετά την προανακριτική επιτροπή, το Κοινοβούλιο θα αποφασίσει σχετικά με την άρση ή μη της ασυλίας των εμπλεκόμενων πολιτικών. Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αντιπολίτευσης, η προανακριτική επιτροπή θα φανερώσει ότι οι κατηγορίες συνδέονται μόνο με κατάχρηση της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση. Απ’ τη μεριά της η κυβέρνηση Τσίπρα αναζητά επιβαρυντικό υλικό εις βάρος της αντιπολίτευσης, η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ επιπλέον έχει στραμμένο το βλέμμα της στις εκλογές, που θα πρέπει να γίνουν το αργότερο το 2019», υποστηρίζει η FAZ.

«Το Κοινοβούλιο στην Αθήνα ερευνά το Novartis- Gate»

H Der Tagesspiegel σε άρθρο με τίτλο, «Το κοινοβούλιο στην Αθήνα ερευνά το Novartis- Gate>» γράφει: «Οι έλληνες βουλευτές αποφασίζουν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής- ενώ την ίδια ώρα βγαίνουν στην επιφάνεια ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες για την υποτιθέμενη υπόθεση δωροδοκιών του φαρμακευτικού ομίλου».

Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, «δεν έχει καλά καλά προλάβει να γιορτάσει η Ελλάδα τις πρώτες επιτυχίες της οικονομικής της εξυγίανσης, και ήδη το μεγαλύτερο σκάνδαλο απάτης και δωροδοκιών συνταράσσει τη χώρα (…) Κατά την άποψη της δικαιοσύνης, η υπόθεση Novartis είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου.

Η ζημία για το ελληνικό κράτος λόγω υπερτιμημένων φαρμάκων ανέρχεται, σύμφωνα με τους ανακριτές, στα τρία δισ. ευρώ. Και η Novartis δεν είναι η μοναδική περίπτωση, λέγεται. Ολοένα και νέες λεπτομέρειες βγαίνουν στην επιφάνεια σχετικά με το Novartis Gate, που βασίζονται στις έρευνες της Εισαγγελίας Αθηνών ή σε έρευνα ελληνικών ΜΜΕ. Έτσι, για παράδειγμα, το 2013, εν μέσω κρίσης και παρά τους αυστηρούς όρους λιτότητας που είχαν επιβάλει οι πιστωτές στο σύστημα υγείας της χώρας, αυξήθηκαν κατά 2-7% οι τιμές τριών σημαντικών φαρμάκων της Novartis στην ελληνική αγορά, κάτι που έγινε με τη σύμπραξη του τότε υπουργού Υγείας, Α. Γεωργιάδη, ανέφερε αυτή την εβδομάδα η αριστερή «Εφημερίδα των Συντακτών» (…) Τόσο ο Γεωργιάδης όσο και οι υπόλοιποι πρώην υπουργοί απορρίπτουν τις κατηγορίες περί δωροδοκίας».

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα